Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Cilt yazın daha çok özen ister

        HT CUMARTESİ / Aysun Öz

        Bugün 1 Haziran. Güneş iyice yükseldi. Geçen hafta Edinburgh Üniversitesi'nden bilim adamları, güneş ışınlarının tansiyonu düşürdüğünü, kalp krizi ve inme riskini azalttığını, hatta ömrü uzattığını bildirdiler ama güneşte kalmanın bir süresi ve zamanı var. Zira aşırı güneşe maruz kalmak kalp krizinden cilt kanserine kadar pek çok hastalığa yol açabiliyor. Uzmanlar 11.00-16.00 arası güneşte kalınmaması gerektiğini bas bas bağırıyor. Güneşin olumsuz etkilerini en çok ördüğümüz cilt ve cilt sağlığı üzerine Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın'la yazın dikkat edilmesi gerekenleri konuştuk.

        Yazın cildimize daha iyi bakmak gerekiyor, ofiste ya da evde otururken gün boyu cildimiz için ne yapabiliriz?

        Maden suyu vücutta mineral dengesini sağlamak açısından önemli bir içecek. Yeşil çay vücut için güçlü bir antioksidan. Vücutta ödemi azaltır, kilo vermeyi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt için önemli bir antiaging ajanıdır.

        Yaz mevsiminde cilt bakımı konusunda güneş koruyucu sürmenin dışında nelere dikkat etmek gerekir?

        Yaz mevsiminde güneş ışığının zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kremlerin kullanımı dışında güneş gözlüğü, şapka gibi fiziksel koruyucular kullanmak, güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde (11:00-16:00) mümkünse güneşe maruz kalmamak, bol su içmek, sebze-meyve, özellikle de doğal güneş koruyucu karoten tüketimini artırmak ve A, C, E vitamini gibi antioksidanları bolca tüketmek güneşin zararlı etkilerinden korunmak için önemli.

        'YÜZE UYGUN KORUYUCU SÜRÜLMELİ'

        Yüzümüze sürülecek güneş koruyucu kremle vücudumuza sürülecek olan farklı mı olmalı?

        Bazı akneye eğilimli, hassas, kızarmaya müsait ve güneş hasarlı ciltlerde yüz için kullanılan güneş koruyucuları kullanmakta yarar var. Güneş koruyucu kremlerde faktör derecesi arttıkça kremin yoğunluğu artırabiliyor ve bu kremler yüze kullanıldığında siyah nokta ve sivilce oluşumunda artışa neden olabiliyor.

        Güneş lekelerine sebebiyet vermemek için nelerden sakınılmalı, ne gibi önlemler almalıyız?

        Güneş lekeleri; güneş altında kontrolsüz uzun süre kalmak, hiper ve hipotiroidi gibi bazı sistemik hastalıklarla doğum kontrol hapları, antidepresanlar gibi ilaçların kullanımı sonrası oluşabilir. Güneş lekelerinin oluşumunu önlemek için; güneş koruyucular ve fiziksel koruyucularla güneşten etkin korunmak; A, C ve E vitamini gibi antioksidanlar açısından zengin beslenmek, güneş duyarlılığı yapan ilaç ve yağları dikkatli kullanmak oldukça önemli.

        Bir de yazın yapılması tehlikeli uygulamalar var...

        Yüz ve güneş gören alanlara güneş duyarlılığı yaratan uygulamaları yazın yaptırmamakta yarar var. Fraksiyonel ve ablatif lazer, kimyasal ilaçlarla cilt soyma işlemleri, yüz epilasyon uygulamalarından kaçınmak gerekir.

        'ELLERİNİZE DE GÜNEŞ KORUYUCU SÜRÜN'

        "Yaşı eller ele verir" derler. Eller ve saçlar güneşin zararlı etkilerinden en çok nasibini alan kısımlar, nasıl korumak gerekir?

        Ellerde güneş hasarı sonrası lentigo dediğimiz lekeler gelişebiliyor. Bunlardan korunmada en önemli işlem yüzümüze güneş koruyucu krem sürerken bunu ellere de uygulamaktır. Ayrıca güneş ve suyun yarattığı kuruluk için ellere nemlendirici kremlerin kullanılması da yararlı oluyor. Saçlarda yazın güneş, deniz ve havuz sularının zararlı etkileri görülebiliyor. Özellikle havuz sularında dezenfeksiyon için uygulanan klorlama işlemi, kuruluğa neden olabiliyor. Saçlara banyodan sonra onarıcı özellikte solüsyonlar uygulanması, güneş ve suyun zararlı etkilerinden koruyabilir.

        Güneş kremlerini doğru bir şekilde kullanmak da önemli, nasıl kullanmalı?

        Güneş kremleri güneşe çıkmadan yarım saat önce tüm bölgelere eşit olarak sürülmeli. Eğer 50 faktör güneş koruyucu kullanıyorsak 4-5 saatte bir yenilemekte yarar vardır. Suyla temas sonrasında da yenilenmeli. Güneş koruyucu kremlerin hem UVA hem de UVB'den korumasına dikkat edilmeli. Çocuklar ve hamilelerin mineralli (çinko oksid içeren) güneş koruyucular kullanması uygundur.

        Güneş kaynaklı cilt rahatsızlıklarına kanser dışında neler eklenebilir?

        Güneşten kaynaklanan alerjiler, porifira denen metabolizma hastalıkları, yoğun güneşe maruz kalmanın neden olduğu kronik cilt hastalıkları, rozasea denilen güneşin tetiklediği akneler en çok görülen cilt hastalıklar.

        ‘Tarlada çalışan kadın 50 yaşında gösterir'

        Acıbadem Hastanesi Kadıköy İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, son 5 yıla kadar Ultraviole A ışınlarının zararlı olabileceğinin göz önüne alınmadığını oysa bu ışının derinin üzerindeki kromozomların kodlarını bozduğunu söylüyor. İlgün, zararlı ışınların hücrelerde yarattığı tahribatı şöyle anlatıyor: "Hücrenin şifresi bozulduğu için hem kendisi hem de komşu hücreler için serbest radikaller olarak isimlendirilen zararlı maddeler üretmeye başlıyor. Bu maddeler de cilt yaşlanmasına neden oluyor. Kırsal kesimde aylarca tarlada çalışan kadınların cildi güneşin zararları konusunda size fikir verecektir. Tarlada çalışan 30 yaşındaki bir kadın 50 yaşında gösterebilir. Kırsal kesimdeki erkeklerin enseleri, güneşe çok maruz kaldığı için vadiler şeklindedir." İlgün, güneş ışığının sağlık açısından azının yarar, çoğunun zarar olduğunun bilinmesi gerektiğinin de altını çiziyor: "Yüzünüzün çabuk kırışmasını, memelerinizin sarkmasını istemiyorsanız, uzun süre güneşe maruz kalmayın!" Yaz mevsiminde sağlıklı bir cilt için dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise, aşırı terlemeye bağlı olarak derinin gözeneklerinin kapanması. Cildin oksijenden yararlanabilmesi için sık sık duş almak gerek...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ