Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Güzel, gerçek ve şimdi artık ünlü

        HT PAZAR / Gülenay BÖREKÇİ

        İtalyan tasarım markası Marina Rinaldi, reklamlarında gerçek kadınları kullanmaya karar verdi ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 12 blogger seçti. Bizden bir blogger, Melike Çarpatan da kampanyanın bir parçası

        Geçen hafta Marina Rinaldi'nin düzenlediği bir etkinlik için Milano'daydım. Marina Rinaldi, moda sektöründe Max Mara'nın 30 yan markasından biri. Kıvrımlı, kilolu ve "gerçek" kadınlar için tasarım yapıyorlar. Kurucusu Achille Maramotti 1980'lerde kurduğu firmaya sevgili annesinin adını vermiş.

        Birkaç ay önce Marina Rinaldi'nin marka yüzü olan süpermodel, aktris ve şarkıcı Katy Hansz'ın fikriyle firma, bu yılın tanıtım kampanyasında gerçek kadınları kullanmaya karar veriyor. Gördüğüm en güzel ve zarif kadınlardan biri olan Katy Hansz, "Dışarısı iri göğüslü, dolgun kalçalı, büyük beden kadınlarla dolu. Hepsi güzel ama ne onlar bunun farkında ne moda endüstrisi" diyor. Çeşitli ülkelerden 12 blogger seçiliyor. Amaç, internette her biri internette 10 binlerce kişi tarafından takip edilen bu blogger'lar sayesinde herkese ulaşabilmek. Bizden de bir blogger, Melike Çarpatan kampanyanın bir parçası.

        ADETA BİR PERİ MASALI

        Melike, Milano'ya giderken yol arkadaşımdı. Birkaç ay önce davet edildiklerini anlatıyor. Şaşkınlıktan, sevinçten, gururdan havalara uçmuş. "Peki sonra ne oldu" diye soruyorum.

        Tasarımcı, makyöz ve stilist ordusu tarafından önce vücut tiplerine bakılmış, onlara yakışacak kıyafetler araştırılmış. Ardından kıyafetleri hazırlanmış. Ayrıca makyaj tarzları belirlenmiş. Sonunda da ünlü fotoğrafçı Riccardo Vimercati, Vogue, Harper's Bazaar gibi önde gelen moda dergilerinde yayınlanmak üzere hepsinin şahane siyah beyaz fotoğraflarını çekmiş. Tıpkı Külkedisi masalı gibi...

        Milano Moda Haftası'na denk gelen etkinlikse hem aylar süren bu çalışmanın, hem de firmanın yeni koleksiyonunun lansmanıydı. Bunun için şehrin eski semtlerinde bir malikane tutulmuştu. Vintage bir tarzda döşenen mekânda blogger'ların birkaç ay önce çekilen siyah beyaz fotoğrafları da sergilenecekti. Moda dünyasının önde gelen editörleri, tasarımcıları, fotoğrafçıları oradaydı. Çin'den, Japonya'dan gelenler bile vardı. Melike ve diğer blogger'ların kırmızı halı üzerinde yürüyerek içeri girmeleri ve şahane gece kıyafetleriyle ortalıkta boy göstermeleriyse büyüleyiciydi. Gece boyunca uzun ince topuklularıyla oradan oraya koşturarak kameralara poz verdiler, gazetecilerin sorularını cevapladılar.

        H-CUP SÜTYEN Mİ? OLAMAZ!

        Kızların kilolu olduklarını söylerken abarttığımı düşünmenizi istemem. Açıkçası hayatımda ilk kez bir kadının H-cup sütyen giyebileceğini orada gördüm. Ben A'ları, B'leri, C'leri bilir ve daha ötesi yok sanırdım. İşin güzel yanı, kilolu olmaları güzelliklerinden, cazibelerinden zerrece eksiltmemişti, özgüvenleriniyse hiç etkilememişti. Düşünün; 3 çocuk annesi Danimarkalı blogger Ditte Vallo'nun kartvizitinde "Alışılmadık güzellikte bir diva" yazıyordu, o derece. Geçen yıl Glamour Dergisi'nde fotoğrafları yayınlanan İtalyan Iris Tinunin'se "Kızlar, size bedeninizin bir askı olduğunu söyleyenlere sakın kulak asmayın. Siz seksi, neşeli ve çekici kadınlarsınız, nokta" diyor cıvıl cıvıl kahkahasıyla.

        Alman moda fotoğrafçısı ve büyük beden model Shila Kreuzer'sa kulağıma eğilip fısıldıyor: "Sana bir sır vereyim... Fotoğrafçı olarak çalıştığım modeller zayıf olsun isterim, çünkü bu işimi kolaylaştırır. Lakin bir kadın olarak zayıf görünmek hiç mi hiç umurumda değil."

        Milano'da onu dünya keşfetti

        32 yaşındaki tasarımcı, stil danışmanı ve blogger Melike Çarpatan, 12 yıldır moda dünyasında. Tasarım eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalar için kumaş ve kıyafet tasarlamış. "Ama içimde hep günün birinde başka bir şey yapma arzusu vardı" diyor. "Annem, teyzem, anneannem, hepsi kilolu kadınlar... Çocukluğum onların alışverişte yaşadıkları hayal kırıklıklarını izleyerek geçti. O zamanlar haftada bir Nişantaşı'na giderdik. Hatırlıyorum, çoğu zaman elleri boş dönerlerdi. Üzerlerine uyan bir şey bulamadıkları, bulsalar da zevklerine uyduramadıkları için. Dönüşte terziye gidilirdi mecburen. İşte ben ta o zamanlar karar vermiştim büyük beden kıyafet tasarımcısı olmaya..."

        Peki nasıl gerçekleşmiş hayali? "Kilolu kadınların da güzel hissetmeye, şık ve albenili kıyafetler giymeye hakkı olduğuna inanıyordum. Moda dünyasının bu kadınları görmezden gelmesi beni öfkelendiriyordu. Hem mesele sırf büyük beden kıyafet bulamamaktan ibaret değil ki. Kilolu kadınlar için mağazada kıyafet denemek de çok zordur, çünkü bütün prova kabinleri ince kadınlar için tasarlanmıştır."

        Böylece bir yandan tasarımcılığı sürdürürken bir yandan da büyük beden kadınlara stil danışmanlığı yapmaya, dergi ve gazetelerde bu konularda yazmaya başlıyor. Ardından radikal bir kararla kendi işini kuruyor ve kadınların büyük beden kıyafetlere ulaşmalarını kolaylaştırmak için dolabimiseviyorum.com blogunu açıyor. Sonrası, ver elini Milano...

        TASARIMCI BLOGGER'LAR

        Georgina Horne

        fullerfigurefullerbust.com

        Model ve tasarımcı. Haddinden fazla kilolu ama yeşil gözleri ve şen kahkahalarıyla çok güzel bir kadın. Kırmızı ruja ve 1950'lerin tarzına bayılıyor. "Ölçüleri ne olursa olsun kadınların kendilerini sevebileceklerine, dahası güzel giyinebileceklerine inanıyorum" diyor. "Sağlık sebepleriyle zayıflamaya itiraz etmiyorum ama erkekler beğensin diye zayıflama çabası bence anlamsız."

        Gabi Gregg

        gabifresh.com

        Blogunu 2008'de açan Gabi kendi büyük beden markasını yarattı. "Kilolu kadınların görülmeyeceklerini, beğenilmeyeceklerini düşünmeleri kabul edilemez ve bunu değiştireceğim" diyor.

        Edith Dohmen

        stylehasnosize.com

        36 yaşındaki Edith Hollandalı ünlü bir moda tasarımcısının kızı. Kendisi de tasarımcı. "Moda dergilerini son derece sağlıksız buluyorum" diyor. "Sanki tek tip bir insan, daha doğrusu kadın vücudu modeli varmış gibi. Hayatında birkaç kez sokağa çıkmış herkes bunun yalan olduğunu bilir, öyle değil mi?"

        AKTİVİST BLOGGER'LAR

        Tanesha Awasthi

        girlwithcurves.com

        Ortadoğu, Güney Amerika, Kuzey Avrupa ve Hint melezi bir fotomodel. Altı aylık hamile ama giyim tarzından ötürü bunu fark etmek zor. Blog aleminin star simalarından biri. Kısa sohbetimizde "Deli gibi egzersiz yapıp aç kalacağıma vücudumu bu haliyle sevmeyi öğrendim. Bütün diğer kadınlara da tavsiye ederim" diye anlattı.

        Stephanie Zwicky

        leblogdebigbeauty.com

        Parisli aktris Stephanie blog aleminin en deneyimli isimlerinden biri. Hakikaten acayip şişman ama nefis bir yüzü, harika bir gülüşü var. 8 aylık oğlunu ve 38 yaşında olduğunu öğrenince çok şaşırdım, çünkü göstermiyor. "Bence hiçbir kadın yaşını gizlememeli. Hem 38 nefis bir yaş, söylemeye bayılıyorum" diyor.

        Katya Zharkova

        zharkova.com

        Aşırı kilolu olduğu söylenemez ama Rus model Katya pes etmek nedir bilmeyen bir aktivist. Gizlemeye gerek duymadığı göbeği ve kalın bacaklarıyla da ünlü olacağını iddia etmiş ve bunu başarmış.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ