Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar fatih altaylı müzikçalar yorumu, fatih altaylı mp3 dinlemeyin, fatih altaylı dijital müzik

        HT Pazar / FATİH ALTAYLI

        Genç olduğunu tahmin ettiğim bazı okurlar, bu sayfada konu ettiğim müzik sistemleriyle dalga geçen mail’ler atıyorlar. “Fatih baba, çağdışı kaldın. Artık bunlar yok. Herkes dijital müzik dinliyor. Biraz da dijital aletleri yaz. Çünkü biz artık müziği internetten dinliyor, internetten indiriyoruz” diyorlar.

        Ben de onlara cevaben, “Siz dönün bir tarafınızla dalga geçin. İnternetten indirdiğiniz şeyleri de müzik diye dinlemeye devam edin” diyorum.

        Sevgili müzikseverler, dijital müziğe karşı olduğumu falan zannetmeyin. Müzik analog olarak da dinlenebilir, dijital olarak da. Ama bir şartla. O müziği dijital ortama nasıl aktardığınıza bakarım. Benimle “çağdışı” diye dalga geçen arkadaşlar. Ben de dijital müzik dinlerim ama mp3 veya benzeri “sıkıştırılmış” formatları değil kulağımın, kapımın önünden geçirmem.

        Dijital müziği sadece ve sadece wav formatında dinlerim. Size de tavsiyem odur; mp3, mp4 gibi formatlarda müzik dinlemek kaliteli müziğe hakarettir. İlle de dijitalse, sadece wav dinlenir. Gerisi hikâyedir, müzik değil.

        ŞAHANE BİR AMPLİ: CARY

        Gelelim gerçek “audiophile”lere... Bugün size high end müzik sistemlerinde gerek lambalı, gerekse transistörlü aletlerde gerçekten müthiş şeyler yapan bir markadan, Cary Audio’nun amplifikatörlerinden söz etmek istiyorum.

        Cary Audio Design bir Amerikan markası. Research Triangle olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Carolina’da üretilir. Oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan markanın, fiyatları 300 bin ile 30 bin dolar arasında değişen ürünlerinin tamamı yüksek kalitede ses üretmek üzere yapılmıştır. Bugün size burada bahsedeceklerim ise markanın çok başarılı iki lambalı amplifikatörü olacak.

        Bunlardan ilki CAD 855 AE amplifikatör. Muazzam bir ses derinliğine sahip olan amplifikatör, 50 watt gücünde. 20 20000 hz aralığında ses üretiyor. Doğru elektrik bağlantısıyla sınıra yakın bir dip sesine sahip olan amplifikatör, özellikle caz müzikten hoşlananların tüm beklentilerini karşılayacak bir ses üretiyor. Amplifikatörler mono olduğu için ikisinin birlikte fiyatı 14 bin dolar civarında.

        Markanın size önereceğim diğer ürünü, CAD 211. 150 ile 70 watt arasında ses gücüne sahip. Frekans aralığı 855 AE ile aynı. Ses kalitesi ise biraz daha iyi ve hem klasik hem caz sevenleri tatmin edecek yapıda. CAD 211 biraz daha pahalı. Çiftinin fiyatı 23 bin doları buluyor.

        MAKUL FİYATA GAYET TATMİNKÂR PİKAPLAR

        Anladığım kadarıyla pikap ya da plak çalar merakı giderek yükseliyor. Çünkü sürekli olarak “Biraz daha pikap yazsana” mesajları alıyorum. Tabii aynı zamanda bazı eleştiriler de geliyor. “Yazdıkların çok pahalı şeyler. Nasıl alalım” diye haklı itirazlar... Doğru pahalılar.

        Zaten alın diye değil, bilin diye yazıyorum. Yoksa makul fiyata, gayet tatminkâr pikaplar var.

        Gidin bir elektronik mağazasına, ne bileyim Akmerkez’dekilere falan, 500 TL’ye bile herkesi tatmin edecek kalitede Technics’ler, biraz daha yüksek fiyata Marantz’lar var.

        Benim yazdıklarım “rüya nesneleri”.

        Bunlara, “Alamayız, niye yazıyorsun” diyenlere, “Gazetelerin arka sayfasına güzel kızların fotoğraflarını koyduğumuz zaman niye aynı tepkiyi göstermiyorsunuz” diye soruyorum.

        Bugün de size birkaç “süper pikap” tanıtayım...

        Bunlardan biri Goldmund Reference 2. Fiyatı 300 bin dolar. “Bu paraya kuş mu konduruyor” diye soracak olursanız, tabii ki kondurmuyor. Sadece “Çok param var” demek isteyenler için! Milimetrenin yüzde birine kadar indirilmiş bir hassasiyete sahip. Ve içinde bir de “digital corrector”ü var. Daha çok bir sanat eseri.

        Daha da gösterişli bir şey arıyorsanız, o zaman size Da Vinci Monument’i göstereyim. Bu da çok iyi bir alet. Fiyatı ise çok daha ucuz. Hemen hemen yarı yarıya. Evinizin dekorasyonuna veya zevkinize göre, otomobilinizin rengine bile uydurulabilecek renklerde ısmarlama olarak yapılıyor.

        Bu iki “saçma” aletten sonra bir de ayakları yere basan, hakikaten iyi bir pikap isterseniz, pikabın tarihini yazmış bir markadan, 100 yıldır şahane pikaplar üreten Thorens’ten bir alet önereyim. Hem güzel hem kaliteli hem de nispeten makul fiyatlı bir şey isterseniz ve bu işe hakikaten meraklıysanız, Thorens’in TD 2035’i her türlü derdinize çare olur. Üstelik görgüsüzlük de yapmamış olursunuz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ