Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Marmaray’dan çıkan Yenikapı sırları
        1

        Marmaray kazı çalışmalarından çıkan eski çağlara ait kemik ve kafa tasları incelenerek, o dönemde yaşayan insanların fiziki yapıları, beslenme şekilleri ve sosyal hayatlarıyla ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.

        2

        Yıldız Teknik Üniversitesi İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi Biyolojik Materyal İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Görgülü, ağırlıklı olarak Marmaray kazılarından çıkan bin yıllık iskeletler üzerinde inceleme yaptıklarını söyledi ve çıkan ilginç sonuçları anlattı.

        3

        “Yapılan incelemelerde, Yenikapı’da yaşayan insanların iyi bir beslenme şekline sahip olduğu saptandı. Biz bunlara ‘Yenikapı toplumu’ diyoruz."

        4

        "Liman toplumu bu insanlar. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yapılan kazılardan çıkarılan iskeletler üzerindeki incelemelerde beslenme konusunda ciddi sıkıntılar olduğu belirlenmişti."

        5

        "Yenikapı toplumu dediğimiz liman toplumundaki insanların, beslenme açısından çok sıkıntı içerisinde olmadıkları bilgisine ulaştık. Bu insanların 20’lik dişlerinde de çok ciddi bir düzgünlük saptadık."

        6

        "Halk arasında eski insanların devasa ve iri oldukları yönünde bir inanış vardır ancak incelemelerde bu inanışın doğru olmadığını gördük. Fiziksel yapı olarak bu insanların orta boylu olduğunu saptadık. Kadınlar 1.58-1.59 metre civarında, erkekler 1.60-1.68 metre civarında."

        7

        "O dönemlerde çok çocuk ölümleri olduğu bilgisine ulaştık. Çok çocuk iskeleti vardı. O dönemin tıbbi şartları, enfeksiyon hastalıkları, doğal afetler, çevresel faktörler, çocuk ölümlerinin fazla olmasına yol açmış. Çocuk iskeletlerinin ortalama 13 yaş civarında olduğu belirlendi. Erişkin insanların yaşam süreleri 30-35 yaş civarında çıktı.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ