Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç ‘Patrik, papaz, haham maaşı devlet tarafından ödensin’

        Sultan UÇAR/HABERTÜRK

        Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan, Ortadoks, Süryani ve Ermeni cemaatlerinin din adamlarının maaşlarının devlet tarafından ödenmesini talep etti. Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış, talep üzerinde çalıştıklarını, karar çıkarsa tüm cemaatleri kapsayacağını söyledi.

        İstabul Sarıyer’deki Boyacıköy Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan, cemaatin kilisede görevli din adamlarının maaşlarını ödeyemeyecek duruma geldiğini belirterek, maaşların devlet tarafından ödenmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurdu.

        Diyanet, bu talebe, “Elektrik paranızı veriyoruz, papaz maaşını verebilmemiz için yönetmelik yok” cevabını verdi. Özsahakyan, bunun üzerine kilise, sinagog ve havralarda görev yapan tümdin adamlarının maaşlarının devlet tarafından ödenmesi talebiyle Türkiye’nin ilk ombudsmanıMehmet Nihat Ömeroğlu’na başvurdu.

        ‘İMAM İLE PAPAZ EŞİT OLMALI’

        Konuyla ilgili eski TBMM İnsan Hakları Kurulu Başkanı da olan Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış görevlendirildi. Ermeni, Ortodoks ve Süryani cemaatlerinin ruhani liderleriyle görüşen Elkatmış, “Tek başına bir kilisedeki papazmaaşı değil genele yönelik çalışma yürütülüyor. Karar çıkarsa, dini cemaatlerin hepsiyle ilgili bir karar olur” dedi. Karar kesinleşirse, azınlık cemaatlerine bağlı kilise, sinagog ve havralarda görev yapan 100’ün üzerinde din adamınınmaaşı devletçe ödenecek. Bu durumAlevi dedelerinemaaş ödenmesi için de örnek oluşturacak. Çalışmanın öncüsü olan Özsahakyan, “Devletten binlerce yıldır bu topraklarda olan cemaatimiz adına ilk kez böyle bir talepte bulunduk. Vergisini düzenli veren herkes gibi eşit vatandaşlık haklarından yararlanmak istiyoruz. İmam ile papaz eşit olmalı. Netice alamazsak sonraki durağımız Anayasa Mahkemesi” diye konuştu.

        ‘MAAŞLARI ÖDEYEMİYORUZ’

        Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Yusuf Çetin:

        “Bu ülkede askerliğini yapıp vergisini veren her vatandaş gibi eşit haklardan yararlanmak istiyoruz. Maaşların ödenmesinde zorlanılıyor. Cemaatimde yaklaşık 40 din adamını etkiliyor. İmamların maaşlarını nasıl devlet ödüyorsa, Süryani din adamlarının maaşlarını da devlet ödemeli. Biz bu ülkeyi seviyoruz, başka toprağımız yok.”

        ‘KİLİSELERİMİZ ZOR DURUMDA’

        Ermeni Cemaati Patrik Vekili Aram Ateşyan:

        “Diyanet İşleri, imamların-müftülerin maaşlarını nasıl ödüyorsa papazların maaşını da ödemelidir. Mehmet Elkatmış ile İstanbul’da görüştük. Bizden kaç papazı ilgilendirdiği, ne kadar maaş ödendiği gibi teknik bilgiler içeren bir rapor hazırlamamızı istedi. Gerekirse konu Bakanlar Kurulu’na kadar gider ve çözülür.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ