Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Çevirmenler ligi, Futbolcuların tercümanları
        1

        ASLI ÖZTÜRK/HT CUMARTESİ

        Futbolcu tercümanlığı son dönemin popüler mesleklerinden... Bir, hatta birden çok yabancı dil bilen tercümanlar, sadece basın açıklamalarını çevirmiyor, sosyal hayatta da futbolcuların eli kulağı oluyor. İlişki bu kadar yakın olunca, onların hayatı da bir hayli değişiyor

        2

        Üniversite diploması, ne büyük bir isim tamlaması değil mi? Bu diploma ve meslek ilişkisini iki kategoriye ayırmak mümkün. İlki, o diplomaya sahip olmadan yapılamayacak meslekler; avukatlık, doktorluk, mühendislik gibi... Diğeriyse “Ne diploması canım, gidip okuldan almadım bile” cümlesini kurma rahatlığını size verenler.

        3

        İşte Türkiye’de yabancı futbolcu ve teknik adamlara çevirmenlik yapan, hatta Alex’in çevirmeni Samet gibi “star” olanların mütercim tercümanlık bölümlerinden mezun olma şartı yok. Konuştuğunuzu iddia ettiğiniz dilleri hiç takılmadan konuşabiliyor, konuşulanı simültane olarak çevirebiliyorsanız, eh bir de futbol piyasasına adım atmayı başarırsanız bir kulüpte tercüman olabilirsiniz. De, işte futbol piyasasına nasıl gireceksiniz? O noktada tanıdıklara, bağlantılara ihtiyaç var.

        4

        Futbolcu tercümanlığı son dönemin popüler mesleklerinden... İşin cazibesi, tercümanlarla futbolcuların profesyonel iş ilişkisi dışında bir arkadaşlık yaşamasından da geliyor. Dünyaca ünlü bir futbolcunun cümleleri size emanetse, bir de onun özel hayatına bu kadar yakınsanız insanlar sizi de merak etmeye ve tanımaya başlıyor. Hayatınız bir anda değişiyor. Peki ama bu değişiklik nasıl yaşanıyor? Merak ettik, araştırdık. Başına “futbolcu kuşu” konan çevirmenlerin mini biyografilerini hazırladık.

        5

        SAMET GÜZEL
        Alex’in tercümanı askere gitti, yerine o geldi
        Samet Güzel, Fenerbahçe’nin heykeli dikilen futbolcusu Alex de Souza’nın tercümanı olarak tarihe ismini yazdırdı. Üniversite yıllarında öğrenci değişim programıyla Brezilya’ya giden Samet, 1 yıl orada kalarak Portekizce öğrendi. Döndüğünde yeni açılan FB TV’de işe başladı. Kısa bir süre sonra Malatyaspor’daki Brezilyalıların tercümanlığını yapmak için Malatya’ya gitmişti ki Fenerbahçe’ye geri çağrıldı.

        6

        Çünkü tercümanı askere giden Alex’in yeni tercümanı o olacaktı. Kendisini uzun yıllar Alex’le sadece maç çıkışı ya da antrenmanlarda değil, aile hayatında da beraber gördük. Hatta Alex’in eşinin İstanbul’da yaptığı doğumda doğumhanedekilerden biri de Samet’ti. Alex’in Fenerbahçe’den gönderilmesi sonrasında yaşananlardan dolayı Samet de istifasını verdi.

        7

        FIRAT İSBİR
        Markus için istifa etti
        Futbol severler emekli Alman hakem Markus Merk’i yakından tanır. O artık Türkiye’de spor programlarında yorumculuk yapıyor. Tabii onun konuşmalarını dilimize çeviren biri var ki, o ekranın görünmeyen tarafında. Onu tanıyanlar da var sadece sesini bilenler de. Fırat İsbir, geldiği günden beri Merk’le birlikte çalışıyor. Hikâyesi, çocukluğunun geçtiği Almanya’da başlıyor.

        8

        Küçüklüğünden beri Almanca’dan Türkçe’ye, Türkçe’den Almanca’ya çeviriler yapan İsbir, bunu mesleğe dönüştürdü. Türkiye’ye dönen İsbir, devlet memuru olarak Ankara’da büyükelçiliklerde ve sonrasında TRT’de görev yaptı. Markus Merk’in Türkiye’ye geldiğini öğrenir öğrenmez de görevinden istifa ederek onun tercümanı olmak için girişimlerde bulundu.

        9

        Hakemlik döneminden Merk’e hayran olduğunu söyleyen İsbir 4 saat süren canlı yayınlarda simültane çeviri yapıyor. Aynı zamanda programdaki Türkçe diyalogların hepsini Merk’e çeviriyor. Verdiği bir röportajda “Fırat benim Türkçe’m oldu” diyen Merk sadece programda değil iş dışında birçok anında da Fırat’la beraber.

        10

        FİLİNTA KANMAZ
        Turist rehberiyken Arda Turan’la tanıştı
        Arda Turan’ın Atletico Madrid’e transfer olması sadece kendi hayatını değiştirmedi. Son günlerde gazetelerde Acun Ilıcalı’nın Turan’ın maçlarını izlerken çekilmiş birçok fotoğrafı yayınlandı. O fotoğraflarda bir detay var ki bu çoğunuzun dikkatini çekmemiştir eminim. O detayın adı Filinta Kanmaz. Kendisi koyu bir Ankaragücü taraftarı...

        11

        Üniversite için Ankara’dan İspanya’ya giden Filinta hayatının geri kalanını orada geçirmeye karar veriyor. Profesyonel turist rehberliği ve tercümanlık yapan Filinta hem geçimini sağlamak hem de kariyerini geliştirmek için çok emek harcadığını söylüyor. Arda Turan’la Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği’nde tanışıyor ve ikilinin ilişkisi burada başlıyor.

        12

        Emre Belözoğlu’nun da Madrid’e transfer olmasıyla Kanmaz kendini İspanya’daki futbol dünyasının içinde buluyor. Emre’nin asistanlığı ve tercümanlığını yapan Filinta, Belözoğlu Türkiye’ye döndükten sonra Arda’yla çalışmaya devam ediyor. O da Arda Turan’ın yakın çevresi gibi ona “Kaptan” diye hitap ediyor.

        13

        Arda Turan bu sıralar nereye giderse Filinta’yı da orada görmeniz mümkün. Çünkü Türklerin az olduğu İspanya’da ikilinin paylaşımı epey fazla. Kanmaz “İspanya gibi Türklerin az olduğu ve az tanındığı bir ülkede Arda Turan’ın hem ülkemizi hem de bizleri nasıl temsil ettiğinin önemi büyük. Her Türk evladı gibi gurur duyuyorum” diyor.

        14

        TUĞKAN KEÇECİOĞLU
        Fenerbahçe aleyhine marş söylediği duyulunca kovuldu
        Bilfen Lisesi mezunu olan Tuğkan Keçecioğlu da yeni nesilden birçok öğrenci gibi İspanya’ya okumaya gidenler arasında. İspanyolca ve Portekizce bilen Tuğkan, uzun yıllar Beşiktaş kulübünde, başta Quaresma olmak üzere birçok futbolcunun tercümanlığını yaptı. Onu diğer tercümanlardan ayıran özelliğiyse son model arabaları ve futbolcularla gece hayatında dahi beraber olmasıydı.

        15

        Koyu Beşiktaşlı olduğu bilinen Keçecioğlu, yabancı oyuncu tasfiyesinden sonra takımdan ayrıldı ve Fenerbahçe’yle anlaştı. Ancak işler yolunda gitmedi. Öğrencilik yıllarında Fenerbahçe’nin aleyhine marş söyleyen bir gruba önderlik ettiği video kayıtları Fenerbahçe yönetiminin eline geçince kulüple ilişkisi kesildi.

        16

        MERT ÇETİN
        Sosyal medyada çok eleştiriliyor
        Tercümanlığa Gençlerbirliği’nde başlayan Mert Çetin, Bülent Korkmaz’ın tavsiyesiyle Galatasaray’da Frank Rijkaard’ın tercümanı olarak göreve başladı. İngilizce, İspanyolca ve orta seviyede Portekizce bilen Çetin, Galatasaray’ın bu 3 dili konuşan her futbolcusuna tercümanlık yaptı. 6 sezondur Galatasaray kulübünde çalışıyor. Çetin, aynı zamanda sosyal medyada en çok konuşulan tercüman.

        17

        Yaptığı çevirilere kendi yorumunu katıp aktarmakla eleştirildiği de oldu. Çetin, sezon başında takımda yapılan değişiklikler sonrasında A Takım İdari Menajer Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ