Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Hızlı tren İstanbul’a ulaştı

        Olcay AYDİLEK/ANKARA

        TCDD, Ankara-İstanbul hızlı tren hattında yoğun bir mesai veriyor. Ankara’dan hareket eden test treni Piri Reis, Eskişehir üzerinden İstanbul-Pendik’e değişik seferlerde başarıyla ulaştı. Test sürüşlerinde 180 km’yi gören hızlı tren hattının açılışı 30 Mart sonrasına kaldı.

        Ankara ile İstanbul’u birbirine bağlayacak hızlı tren için geri sayım başladı. Ankara’dan hareket eden test treni Piri Reis, önceki gün bir süredir test edilen hattı kullanarak İstanbul- Pendik’e ulaştı. Yol güvenliği ve sertifikasyon çalışmaları sürdürülen ve tamamlandığında 250 kilometre hıza çıkacak olan hızlı tren, test sürüşlerinde 180 kilometreyi gördü. Mart başından itibaren “test” sürüşlerine başlayan Piri Reis, Ankara’dan İstanbul-Pendik’e uzanan test amaçlı seferler yapıyor. TCDD kaynakları, en son önceki gece Piri Reis’in Pendik’e ulaştığını belirterek, “Piri Reis, daha önce de Ankara’dan İstanbul’a kadar başarıyla test sürüşleri gerçekleştirdi” dedi.

        SEÇİM ÖNCESİ ZOR GÖRÜNÜYOR

        HABERTÜRK’ün güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, zaman darlığı ve seçim yasakları dikkate alındığında 30 Mart yerel seçimleri öncesinde hattın hizmete açılması mümkün görünmüyor. Hattın, izleyen aylarda (nisan-mayıs) açılması ve ticari seferlerin başlaması bekleniyor.

        İYİLEŞTİRİLMİŞ HAT

        Hızlı tren, Sakarya’da devam eden tünel çalışmaları (iki farklı paket olarak inşa edilen Doğançay Ripajı) nedeniyle Pamukova, Arifiye, Sapanca arasında yeniden elden geçirilip iyileştirilen konvansiyonel hattı kullanacak. Söz konusu konvansiyonel çift hat, hızlı trenin Ankara ile İstanbul arasında planlanan hızının düşmesine yol açacak. Bu nedenle başlangıçta Ankara-İstanbul-Pendik seyahat süresi 3 saat 30 dakika olacak. Doğançay Ripajı’nın ilk bölüm inşaatı, bu yılın ikinci yarısında tamamlanacak.

        TOPLAM 523 KİLOMETRE

        Ankara-İstanbul hızlı tren hattı toplam 523 kilometre uzunluğa sahip. Bunun, 276 kilometrelik Ankara- Eskişehir bölümü 2009 yılında hizmete açıldı. Eskişehirİstanbul arasındaki 247 kilometrelik bölümünün de seçimler sonrasında hizmete girmesi bekleniyor.

        BİLET FİYATI NE OLACAK?

        Ankara-İstanbul hızlı tren biletleri, otobüsten pahalı, uçaktan ucuz olacak. TCDD, bu konuda teknik bazı çalışmalar yapıyor. İlk hesaplamalarda 70-80 TL arasında bir fiyat ortaya konuldu. Ancak bu rakamın yeniden revize edileceği belirtildi. Bilet fiyatlarının bu rakamın altında belirlenebileceği kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ