Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Kadın neden güzel olmak ister?

        Şükran ÖZÇAKMAK / HT CUMARTESİ

        Akgün’ün “Ben de Güzel Olmak İstiyorum” adlı kitabında topladığı estetik ameliyat öykülerinin altında farklı sorunlar ve travmalar yatıyor

        Ne Mona Lisa’nın gizemli büyüsü çözüldü ne de güzel kadının tam olarak bir tarifi yapıldı. Ancak kadınlar güzellik uğruna milyonlarca lira harcıyor ve çekinmeden bıçak altına yatıyor. “Kadın neden güzel olmak istiyor? Gazeteci-yazar Nilay Akgün, “Ben de Güzel Olmak İstiyorum” adlı kitabında bu soruya, estetik ameliyatı olmuş 27 kadının hikâyesi üzerinden cevap arıyor. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen’in neşteriyle güzelleşen kadınların öykülerinin derlendiği kitapta estetik kaygıların ardındaki ruhsal travmalar dikkat çekiyor. Annesini kaynar suyla yakan babaya duyulan öfke, yalnızlık korkusu, çocukluk travmasından kurtulma savaşı, çocuklarına güzel görünme çabası... İşte aralarında Nurdan Torun ve Songül Karlı gibi sanatçıların da bulunduğu öykülerden seçmeler...

        ‘Bedenim artık kadın gibi değildi!’

        Medikal Muhasebe Uzmanı Filiz Çelik (36): “Hikâyem, liseli bir kızın çok düşkün olduğu asker babasının, bir gün başka bir kadın uğruna evi terk etmesiyle başlıyor. Alışık olmadığımız parasız ve zor günler, üzerimize çökmüş olan karabasanı daha da ağırlaştırıyor, evdeki yokluğun üzerine binen sessizlik hepimizi boğuyordu. Ben de tüm bu yaşananları unutmak için kendimi yemeğe verdim. Depresyona girmiştim... 19 yaşımda 85 kiloyla evlendim. Oğlumu doğurduğumda 106 kiloydum ve sonrasında 126 kiloya ulaştım. Evliliğimde de mutsuzdum. Bedenim de artık kadın gibi değildi. Gördüğüm bir rüyadan sonra ameliyat masasına yattım...”

        ‘İlk kez hayatla girdiğim savaşı kazanacağımı hissettim’

        Güzellik Uzmanı Leyla Özgürel (27): “Annem o kadar çok dayak yedi ki zalim babamdan... Bir demlik kaynar suyu başından aşağıya döktüğünde, her yeri yandığında bile yine onu terk etmedi. Annem katlandı ama biz katlanamadık. İkiz erkek kardeşim dayanamadı bıçağı babama saplayarak bu zulme son verdi. Mutsuz günlere adım atmış olduk. 16 yaşıma geldiğimde sadece evden kaçmak için evlendim. 5 yıl süren evliliğimden bir kızım oldu. Mutsuzdum. Kızımı alarak yeni bir hayata başladım. 16 yaşımdan bu yana herkesin alay konusu olan, saçlarımla gizlemeye çalıştığım kepçe kulaklarımdan kurtulmak istiyordum. Operasyon sonrası ilk kez kendimi bu kadar güzel hissettim, ilk kez hayatla girdiğim savaşı kazanacağımı hissettim...”

        ‘Anne acısını yiyerek unutmak istedim’

        Obezite ve Metabolizma Cerrahi Koordinatörü Neval Baydemir (32): “Annem 35 yaşında kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğinde 18 yaşımdaydım. Babamın tekrar evlenmesiyle kız kardeşim ve ben ortada yapayalnız kalakaldık. Kendimi yemeye, uykuya ve temizliğe verdim. Baskülün ibresi 128 kiloyu gösterdiğinde bile beynimde zayıflama isteği oluşmadı. 130 kiloyken evlendim. 2 çocuk doğurdum. Hayatımda her şeyi kiloluyken yaptım. Bir gün aynaya bakıp ‘Bu sen değilsin, bu sen olmamalısın’ dedim ve kilolarıma savaş açtım. Estetikten sonra ilk kez ‘kadın olmayı’ öğreniyorum.”

        ‘Gargamel Şeyma’lıktan kurtuldum’

        Mali Müşavir Şeyma Tuka (29): Burun kırılma konusunda Guiness Rekorlar Kitabı’na geçecek kadar şansız bir kişiyim. 3 kez burnum kırıldı. Kırılmalar sonucunda burnumda ne sağlam yer ne de şekil kalmamıştı. Benim 18 yaşımı sabırsızlıkla bekleme sebebim burun ameliyatı olabilmek içindi. Ameliyatımı oldum, mutluydum, hem de çok. Güzeldim hem de çok güzel. Yıllardır beklediğim görüntüye sonunda kavuşmuştum.”

        ‘Kadın, kadını kıskandırmak için güzelleşir’

        Güzellik Uzmanı Emsal Doğan (37): “Burnum çirkin değildi ancak ben de estetik rüzgârına kaptırdım kendimi. Operasyondan sonra aynada kendimi ilk gördüğümde yaşadığım ruh çöküntüsünü açıklayacak kelime bulamıyorum. 8 yıl bu çirkin burunla yaşadım. Sonunda İstanbul’a gelip ikinci kez burun operasyonu yaptırdım. Kadınlar aslında hiçbir şeyi erkekler için değil, kendi cinsimizi kıskandırmak için yapıyoruz. Bambaşka bir insan olmaya çalışırken çok mutsuz olan da var. Oysa sadece güzel olmak yeterli değil.”

        ‘Eşim beni aldatınca’

        Emekli işçi Sevgi Bakar (68): “Gençliğini Almanya’da gurbet işçisi olarak geçiren işkolik bir kadınım. Kadın olduğumu, kocam beni aldatmaya başladığında ihanetin acısıyla hatırladım. Kendimle uğraşmaya karar verdiğimde evliliğimi bitirme kararını da almıştım. Kendim için çalıştım; para biriktirdim, kızımın geleceğini garantiye aldıktan sonra 51 yaşında yüzümü gerdirdim...”

        Nurdan Torun: Göğüsler küçülünce kendimi çok güzel hissettim

        Türk sanat müziği sanatçısı Nurdan Torun, 52 yaşında memelerini küçülttü. Sebebini şöyle anlatıyor: “Fiziğim sesimin ve sanatımın önüne geçse de sesimle hatırlanmayı her zaman tercih etmişimdir. Yüzdüğüm için bedenimin üst kısmı biraz geniştir. Göğüslerimin de biraz iri olması, dekoltemi açtığımda çok seksi görünmeme sebep oluyordu. Göğüsler küçülünce kendimi çok güzel, çok hafif hissettim. Unutmayın ki en güzel kadın bile sürekli aynaya baktığında kendisinde kusur bulur.”

        Songül Karlı: 3 kez meme küçülttüm yine yaparım

        “1991’de ilk albümüm piyasaya girdikten sonra kazandığım ödüllere rağmen sesimden önce maalesef göğüslerim konuşulmaya başlandı. Televizyon programına başladıktan sonra daha iyi görüntü vermek için 3 kez meme küçültme operasyonu geçirdim. Bu ameliyatların faydalı olduğu nokta, bel ve sırt ağrısından kurtulmam. Ayrıca şimdi kıyafetlerimi kendime daha çok yakıştırıyorum. Seksi bir elbise giyince büyük göğüs çok güzel ama gömlek giydiğin zaman çok kötü durabiliyor. 3 ameliyat oldum hâlâ ‘Büyük’ diyorlar; yine olurum. Çekinmem. Ama şunu söylemem gerek, insan önce kendini sevmeli ve tanımalı. Ne istediğini bilmeli. Ondan sonra vücuduyla ilgili değişikliklere karar vermeli. Kendinle barışık olmak, mutluluk ve başarının da anahtarıdır.”

        ‘Sizi mutsuz eden ne varsa çözüyoruz’

        Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen, kitapta ayrıca tanıklık ettiği öyküleri ve akla takılan soruları şöyle anlatıyor: “Estetik cerrahinin ve teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle, artık güzellik adına kendinizi tepeden tırnağa değiştirebilme, kusurlarınızdan kurtulabilme fırsatınız var. Vücudunuzda sizi mutsuz eden ne varsa, estetik çözümlerle sizi mutlu ediyor, zamanın sizden alıp götürdüğü güzellikleri geri veriyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ