Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam deprem, meksika, enkaz, deprem aleti, deprem cihazı, arama kurtarma, deprem bölgesi, depremde yapılacaklar

        Geçtiğimiz hafta 7.2 şiddetindeki depremle sarsılan Meksika'da, hayat kurtaracak bir cihaz üretildi. Cihazın üreticisi 1985'teki 8,0 büyüklüğündeki depremden beri faaliyet gösteren gönüllü bir arama kurtarma ekibi...

        Silindir şeklindeki cihazın üzerinde 4 adet düğme bulunuyor, bu düğmelerin her birinde, enkaz altında kalan birinin yerini belirlemeye yarayan farklı fonksiyonlar var. Fener işlevi gören bir düğme, enkaz altındaki kişinin koordinat sinyallerini gönderen bir başka düğmenin yanı sıra, kurtarılmayı bekleyen kişiye cesaret verecek iki fonksiyon daha bulunuyor. Bunlardan biri kalp şeklindeki düğmenin altında; 1985'teki depremden kurtulanların kaydettiği cesaretlendirici bir mesaj. Bir diğeri ise, ülkenin ünlü rap şarkıcısının depremde ne yapılması gerektiğine dair sözler içeren ve özellikle son depremden sonra herkesin dilinde olan ''60 seconds'' (60 saniye) isimli şarkı.

        Topos olarak bilinen gönüllü grup, hayat kurtaracak bu cihazların her biri için en az 75 dolarlık bir bağış yapılması gerektiğini söylüyor. Parçaları Çin, Arjantin ve Meksika'da üretilen cihazdan elde edilecek gelirin, yurt dışında da depremzedeleri kurtarma çalışmaları için kullanılacağı belirtiliyor.

        Newsweek'e konuşan ekip sözcülerinden Rodriguez Nuesch, bu teknolojinin diğer ülkelerde de kullanılabilmesi için çalışmalara başlayacağını belirterek potansiyel işbirliği için Harvard laboratuvarları ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile görüşmelerin bu hafta gerçekleşeceğini söyledi.

        Cihazın henüz ülkede bilinirliğinin de az olduğunu belirten Nuesch, özellikle sosyal medyanın bilinirlik yaratma ve cihazın üretimi için kaynak bulmada yardımcı olacağının da altını çiziyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ