Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Işıl Aktan vücut geliştirme, Işıl Aktan "Muscular Barbie", Işıl Aktan HT Pazar, Işıl Aktan: "Bazı erkeklerde böcek ilacı etkim var"
        1

        CEYDA ERENOĞLU/HT PAZAR

        Türkiye’nin vücut geliştirme sporundaki en ünlü kadın sporcusu, namı diğer “Muscular Barbie”... Yarışmalara hazırlanırken geliştirdiği her kasa hayranlık duysa da bu onun meme estetiği için ameliyat masasına yatmasına engel
        olmadı. “Kadın her yerde kadın” sözüne örnek teşkil eden Işıl Aktan’la yaptığı sporu, amaçlarını ve meme estetiğini konuştuk.

        2

        Son 3 yılın Türkiye Kadınlar Vücut Geliştirme ve Fitness Şampiyonu duruyor karşımda, Işıl Aktan. Alışık olmadığım
        tipte vücudu ve gelişmiş kaslarını ilk gördüğümde hayli şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Parlak gece elbisesinin içinde bana doğru yürürken tepeden tırnağa süzmeden edemiyorum. Bu duruma alışık olmalı ki yüzünde anlayışlı bir gülümseme taşıyor.

        3

        Spordaki başarılarıyla daha önce pek çok habere konu oldu ama bu kez sayfalarımıza konuk olma nedeni başka...
        Işıl Aktan 1 ay önce meme operasyonu geçirmek üzere bıçak altına yattı. Bu tür ağır sporları yapan kadınların zorlu antrenmanlar sonrasında hormonal nedenlerden dolayı meme dokularının eridiği bilinse de bu onların kadınlıklarını
        kaybettiği anlamına gelmiyor.

        4

        Antrenmana hafif makyaj ve ojeleri olmadan çıkmayan Aktan, her ne kadar bir vücut geliştirme âşığı olsa da spor salonundan çıktığında bazı eksiklikler duyduğunu söylemekten gocunmuyor. Sanmayın ki bu spora başladığına pişman. Ne pişmanlığı? 10 yaşındaki oğlunu vücut geliştirmeye başlatacağı ve beraber antrenman yapacakları günlerin hayaliyle yaşıyor.

        5

        O BİR DEVLET MEMURU
        Onunla ilgili bilmeniz gereken bir başka şey de 22 yıllık bir TRT çalışanı oluşu. Yani bir devlet memuru kendisi. En büyük isteği, mesleğiyle spor tecrübesini birleştirmek; spor muhabirliği ya da bir spor programı yapmak.

        6

        ‘ÜZÜNTÜMDE DE SEVİNCİMDE DE KOŞARDIM’
        Nasıl başlamış tüm hikâye ve 55 kilo bir kadınken nasıl olup da vücut geliştirmede Türkiye’nin en ünlü ismi haline gelmiş? Anlatıyor: “Spor yaşamımda hep vardı. Ortaokulda uzun yıllar hentbol oynadım. Üniversitede hem okumak
        hem çalışmak zorunda kaldığım için düzenli spordan uzak kalsam da koşmayı hiç bırakmadım. Üzüntümde de sevincimde de hep koşardım.

        7

        "Gösterdiğim performans, maratoncu arkadaşlarımı bile şaşırtırdı. Bu yeteneğimi geliştirmek için bir Alman hocayla maratona hazırlandım ve katıldığım yarışta birincilik aldım. Gelin görün ki bu süreçte sakatlandım. Koşmayı bırakıp spor salonlarına yöneldiğim 2011 yılında vücut geliştirmeye başladım. 3 yıl üst üste Türkiye Şampiyonu oldum ve milli takıma seçilip ülkemi Avrupa şampiyonalarında temsil etmenin gururunu yaşadım.”

        8

        ‘FEMİNEN YÜZÜME ŞAŞIRIYORLAR’
        Bedeninin kaslı, yüzünün feminen oluşunun çoğu kişiyi şaşırttığını söylüyor ve “Ağırlık çalışan kadınlar erkeksi olmaz fit olur” diyor. 3 yıl önce hafif göbekli ve 55 kilo bir kadınken aynı yıl podyuma 66 kiloda çıkıyor.

        9

        O yıl Türkiye Şampiyonu olmasının dışında feminen görünümü nedeniyle milli takımda wellness bikini modeli olarak da görev yapıyor ve bunun vücut geliştirme alanında 2 uç kategoride elde edilen önemli bir ilk olduğuna dikkat çekiyor. Yıl 2012. Bu defa 75 kilo. Bu kilo ve kas yapısıyla erkeklerle yarışabilecek düzeye geliyor. Vücut geliştirmede Türkiye şampiyonlukları dışında atletik fitness’ta da dereceler alıyor.

        10

        YÜZDE 4 YAĞ ORANI
        Katıldığı son yarışmada vücudundaki yağ oranı yüzde 4’lere kadar iniyor. Bunun bir kadın için inanılması güç bir sonuç olduğunu, çok büyük emek ve azim gerektirdiğini söylüyor. “Çoğu kişinin estetik bulmadığı bu sporun, feminen görüntünüzü bozduğu düşüncesinden hiç rahatsız olmadınız mı” sorumu, “Özellikle yarışmalara hazırlandığımız
        dönemlerde sporcu bakış açısıyla estetik kaygıları ve feminenliği unutuyoruz”diye yanıtlıyor.

        11

        Yoğun antrenmanlar vücudun her bölgesinde olduğu gibi göğüs dokusunda da yağ kaybına neden oluyor. “O süreçte bu görüntü kişiyi hedefe yaklaştırdığı için rahatsız etmiyor ama günlük yaşam söz konusu olduğunda durum değişiyor
        ve salonda işim bitince eksiklik kaygım ortaya çıkıyor” diyor.

        12

        ESTETİK YAPTIRMA KARARI
        Bir gün tesadüfen estetik cerrah Prof. Dr. Ahmet Karacalar ile tanışıyor. Karacalar Türkiye’nin podyumunda olan sporcunun bu yöndeki eksiğini görünce uygulanacak meme estetiği konusunda bilgi veriyor. Operasyon yarışmaların olmadığı dönemde gerçekleşiyor. Işıl Aktan, ameliyat sonrasında ortaya çıkan görüntüden büyük mutluluk duyuyor. Tam bir ay sonra antrenmanlara başlıyor ve hiçbir sorun yaşamıyor.

        13

        "HİÇ GECE KIYAFETİM YOKTU"
        Işın Aktan operasyondan sonra kendisini çok farklı hissettiğini, bu haliyle podyuma çıkacağı günleri iple çektiğini
        söylüyor. Hep kendisine güvenen bir kadın olmasına rağmen bu operasyonun güvenini daha da artırdığına dikkat çeken Aktan, “Artık daha özgüvenliyim” diyor. Çekimleri yaparken giydiği elbiseyle ilgili olarak “Hiç gece kıyafetim yoktu, bundan sonra olacak” sözleri de bunu gösteriyor.

        14

        TEK SEFERDE 56 KİLO KALDIRIYOR
        O dumbell press çalışırken, “Bunların her biri kaç kilo soruma, “28 kg” diye yanıt veriyor. 56 kilo ağırlıkla bu kadar kolay hareket etmesine şaşırıyorum tabii. Antrenman bitince, “Elinden bıraktıklarını kaldırabilir miyim acaba!” düşüncem ağırlıklara dokunduğum anda değişiyor ve vücut geliştirme sevdamı 1-2 kiloluk ağırlıklarla sürdürmeye karar veriyorum.

        15

        'Kırmızı et alamadığım için tavukla idare ediyorum’
        Milli Sporcu Işın Aktan, yaptığı sporu çok seviyor sevmesine ama sadece beslenmesi için ayırması gereken
        maliyet bile belini büküyor. “Her gün 50 -70 lira aralığında değişen beslenme masrafının altından kalkamıyorum.
        Bir milli sporcu böyle sorunlar yaşamamalı” diyen Aktan ekliyor: “Tek istediğim bir sponsorumun olması. Uluslararası arenada benim gibi başarı isteyen sporculara sahip çıkılmalı.

        16

        ‘ANTRENMAN YAPMAMA ENGEL VAR’
        Bir devlet memuru olarak antrenman saatleri konusunda kurumundan anlayış görmediğine dikkat çeken Işıl Aktan, “Keşke daha anlayışla karşılansam da uykusuz yaşamasam ve gecenin dördünde kalkıp bisiklet çevirmek durumunda kalmasam” diyor ve sponsorluk anlamında asıl desteği görev yaptığı TRT’den bekliyor.

        17

        ‘Sporcu erkeklerde böcek ilacı etkim var’
        Vücut geliştirme çirkin kadın sporu mu? Kesinlikle değil. Benden belli değil mi! (Gülüyor.)
        Sizi kimler beğenmiyor? Hormonlarını çalıştırıp kaslanmayı seçmeyen, buna üşenen, bu iradeye sahip olmayan erkekler beni beğenmiyor ama ben de onları beğenmiyorum.

        18

        Kaslı erkekleri beğenmeyen kadınlara bakışınız nasıl? Spor yapmayı sevmeyen, üşengeç ve vücutlarıyla barışık olmayan kadınlar olduklarını düşünüyorum.
        Spor yapan erkekler tarafından kıskanılıyor musunuz? Kesinlikle.Salona ilk girdiğim anda erkekler üzerinde böcek ilacı sıkmış etkisi yaratıyorum. Ne yana kaçacaklarını şaşırıyorlar...

        19

        Kadınların bakışı nasıl? Düşünülenin aksine çevremdeki kadınlardan büyük destek görüyorum. Eskiden spor hocalarına “Fazla kaslı olmak istemiyorum” diyen kadınlar beni tanıdıktan sonra bu görüşlerini değiştiriyor.
        Özel hayatınızda eğlendiren ve ruhunuzu doyuran bir erkek mi yoksa bunlardan yoksun kaslı bir erkek mi
        tercih edersiniz? Ruhumu doyuranı kaslı hale getiririm! (Gülüyor)

        20

        Eşiniz kaslı mıydı? Hayır değildi. (Kahkaha atıyor) Hayatımı kaslı olmayan bir erkekle geçirmem hataydı. (Boşandı.)
        Spor yapmayan kadına eleştirel bakar mısınız? Kadınları suçlayamam. Ülkemiz koşullarında yükleri çok ağır ve olumlu rol modelleri az.

        21

        10 yaşındaki oğlunuz yaptığınız sporla ilgili ne düşünüyor? Çok seviyor. Kupalarımı okula götürüp benimle hava atıyor.
        Antrenmanlarınıza bakımlı mı çıkarsınız? Antrenmana hafif makyajım ve ojelerim olmadan çıkmam.

        22

        Doktoru anlatıyor...
        Estetik Cerrah Prof. Dr. Ahmet Karacalar: “Işıl Hanım bana uzun yıllar yaptığı vücut geliştirme sporuna bağlı olarak meme dokusunun erime şikâyetiyle başvurmuştu. Bu durum, kaslı ve görkemli vücuduyla uyumsuzdu gerçekten.
        Spor hayatının etkilenmemesi ve hatta body fit kategorisinde başarı için göğüs kasına dokunmadan kas zarı altına meme protezi planlayarak dayanıklı ve hafızası olan jel silikon tercih ettik.

        23

        "İşlemden 3-4 hafta sonra ağır spora başladı. Artık çok mutlu görünüyor. Büyük olasılıkla feminizasyon puanı arttığı ve dişiliği hissetme duygusu tatmin olduğu için özgüveni de arttı. Buna kendini daha tam hissetme duygusu da diyebiliriz. Sporcu estetiğiyle vücut geliştirme gibi bir alanda bile kişinin sporunu etkilemeden cerrahi müdahale yapmak mümkün. Bu örnekte spor ve estetiğin uyumlu birlikteliğine tanık olduk.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ