Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 6 bin km, 50 bin fotoğraf, Ekin Türkantos yazıları, Anatolian Time Lapse projesi,

        Ekin Türkantos

        Hepimiz elimizde telefonlarla ânı yakalayıp yarına anı bırakma derdindeyiz. Onların hayali de bu. Fotoğrafa âşık, farklı mesleklerden altı fotoğrafçı, gezi tutkularını da birleştirerek önemli bir projeye imza atıyor. “Anatolian Time Lapse” projesi ile Türkiye’nin önemli değerleri, tarihi yapıları ve şehirleri farklı zaman dilimlerinde fotoğraflanarak kısa videolar hazırlanıyor. “Bunun nesi ilginç” diyebilirsiniz. Ancak onlar, gözün göremediği doğa olaylarına da tanıklık ediyor. Yani 12 saatlik bir zaman dilimini 14 saniyeye sıkıştırıyor. Nemrut Dağı’nı günün herhangi bir saatinde görebilirsiniz elbette. Peki yıldızlar tüm ışıltısıyla tepenizde dönerken Nemrut Dağı nasıl görünüyor merak etmez misiniz? İşte bu ekip, bu özel projeleriyle bugüne kadar gözümüzün görmediği, uzun zamana yayıldığı için algılayamadığımız güzellikleri fotoğraflayarak yarına bırakıyor. Gece konaklamanın yasak olduğu Nemrut Dağı’nın gece nasıl göründüğüne, İshak Paşa Sarayı’ndaki renk cümbüşüne, Akdamar Adası’nda güneşin doğuşuna, Sagalassos Antik Şehri’nin ışık oyunlarına, Kapadokya’nın masalsı atmosferine ve İstanbul’da tarihi yarımadanın kanlı ay tutulmasıyla buluşmasına tanıklık etmeyi başarmışlar.

        Teoman Cimit projenin fikir babası, turizm rehberi olarak çalışıyor. Süreyya Arıkan tekstil, Müge Kekeç insan kaynakları, Ulaş Yurtsever Cimit reklam sektöründe çalışıyor. Öykü Araslı fotoğrafçı, Can Emre ise makine alım satım işiyle ilgileniyor. Ekip kendi işlerini ayarlayıp yıl içinde çekimleri sürdürüyor. Bu elbette pek kolay iş değil. Gidilecek yerin tespiti, çekim izinlerinin alınması, ekipman hazırlığı, uçak biletleri ve kalacak yerlerin belirlenmesi gibi süreçlerin ardından en keyifli kısma, yolculuğa sıra geliyor. Elleri kolları dolu her biri yaklaşık 30 kiloluk bavullarıyla seyahat ediyorlar. Çekimlerde en dikkat ettikleri ve en sevdikleri şey, gökyüzünün tarihi yapılara fon oluşturması. Dolayısıyla ay ışığının az olduğu dönemleri tercih ediyorlar. Bu da oldukça kısıtlı bir zaman anlamına geliyor.

        ‘Time lapse’, zaman atlamalı çekim tekniği anlamına geliyor. 25 kare fotoğraf bir saniyelik film olabiliyor. Bunun gibi düşünerek ve ince ayarlar yaparak özel bir çekim gerçekleştirmek mümkün oluyor. Güneşin doğuşu, batışı, rüzgâr, kar yağması, yağmur, çiçeğin tomurcuklanması, yıldızların hareketi gibi gözümüzün göremeyeceği süreçleri bize en güzel anlatan yöntem aslında. Bir yıl sürmesini planladıkları projenin bugüne kadar olan bölümünde ortalama 6 bin kilometre yol yapmışlar ve 50 bin fotoğraf çekmişler. Dile kolay! Her durak farklı anılar barındırıyor. Nemrut çekiminde Süreyya Arıkan, karda yürüyen ayak sesleri duyduğunu, bağırdığını ancak sesini kimseye ulaştıramadığını söylüyor. Bu tip ilginç yaşanmışlıklar da gezilere ayrı bir anlam katıyor. Ekibin ince bir elemeyle hazırladıkları videoları ilgi görüyor. Önümüzdeki rotaları ise Hasankeyf, Ani Harabeleri ve Hattuşaş. Bu işleri anatoliantimelapse.com adresinden de takip edebilirsiniz. İyi seyirler..

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ