Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar avrupada gezilecek yerler, avrupa, paris, londra, berlin, almanya, roma, Edinburgh

        Sırma KARASU / HT PAZAR

        Sonbaharla birlikte kültür hayatımız da hareketlendi. Gelecek aylarda sadece ülkemizdeki etkinliklerle yetinmeyip Avrupa’daki kültürel aktiviteleri de takip etmek isteyen çok. Zira tasarım, moda ve sanatın dorukta olduğu Avrupa, artık klasik müzeler ve zincir mağazalardan öte bir zenginlik sunuyor. Avrupa’nın son dönemde kültürel ve sosyal açıdan dikkat çeken cazibe merkezlerine gözünü dikenler için bir rehber hazırladık. Bu seyahat rehberinde yüz yıllık SPA merkezleri de, bit pazarları da, sokak festivalleri ve butik müzeler de var. Alt kültürle bağımsız tasarımcıların buluştuğu adresleri pasaportunuzla birlikte elinizin altından eksik etmeyin

        İNGİLTERE

        Londra

        Festival Notting Hill Karnavalı: Avrupa’nın sokak festivalleri arasında en büyüğü olan Notting Hill Karnavalı ilk kez 1964’te Afro-Karayip toplulukların kendi kültürlerini ve geleneklerini kutlayabilmesi için düzenlendi. Her yıl ağustos ayında Notting Hill’de gerçekleşen festival, sokak yemekleri, müzik ve sosyalleşmek için harika.

        Londra Uluslararası Mim Festivali: İlki 1977’de yapılan Londra Uluslararası Mim Festivali her daim çeşitlilik, yenilik ve hareketliliğin merkezi. Dans, sahne sanatları, modern sirk ve kukla tiyatrosunun en prestijli örneklerinin sergilendiği festival, Ocak ayında gerçekleşiyor.

        Gece Hayatı

        Bir zamanların tekinsiz semtleri bugün kentsel dönüşüm sayesinde bohemlerin göz bebeği.

        Shoreditch: Londra’nın en hareketli alternatif gece hayatı mekânı olan Shoreditch, öylesine kültleşti ki artık kendi sokak modası var; “Shoreditch Style”

        Kings Cross: Hipster’ların favori mekânı olan semtte, birçok sanat galerisinin yanı sıra hareketli bir gece hayatı ve tasarım ürünler satan butikler de var. Angel: Alışveriş olanakları da sunan semt, gündüz bir cafe’de akşamsa pub’da takılmak, sinema veya tiyatro izlemek için ideal.

        Alışveriş

        Tower of London: Thames Nehri’nin kenarında 1066’da Fatih William tarafından inşa edilen kale, Kraliyet mücevherlerine ev sahipliği yapıyor. İşkence odası ve 8. Henry-Boleyn ilişkisi üzerine sergiler bulunan kalenin hediyelik eşya dükkânında kraliyet mücevherlerinin replikalarını bulmak mümkün. Ayrıca İngiliz Saray bahçelerinin çiçeklerinin kokularından yapılmış parfümler.

        Dr. Martens: Yolunuz alışveriş cenneti Covent Garden’a düşerse, Punk alt kültürünün efsane markası Dr. Martens’a uğramadan geçmeyin.

        Müze

        Barbican Centre: Programındaki güncel atölye, sergi ve konferanslarla Barbican Centre, uğramadan dönülmemesi gereken yerlerden. Bauhaus tarzında mimarisi olan merkezin tasarım, müzik, sanat, sinema ve tiyatro üzerine değişik programları sene boyunca devam ediyor. Eylül sonundaysa “Dünyalar İnşa Etmek: Modern Çağ’da Fotoğraf ve Mimari” sergisi başlıyor.

        Keats House: Şair John Keats’in “Bülbül’e Gazel” şiirini de yazdığı Hampstead’teki evi 1925 yılında müzeye dönüştürüldü. Atölye, söyleşi ve kitap okumalarına katılmak ya da ünlü şairin şiirlerini yazdığı ağaçların gölgesinden faydalanmak mümkün.

        Bath Festival

        Jane Austen Festivali: İsmini Roma hamamlarından alan Bath, her eylül “Aşk ve Gurur” ve “Mansfield Park” romanlarının yazarı Jane Austen ve Naiplik Dönemi İngiltere’sini kutlayan festivale ev sahipliği yapıyor. Sloganı “Austen’a dair her şey” olan festival boyunca, dönem kostümleri atölyeleri, kitaplarda geçen mekanlarda okuma etkinlikleri, dans atölyeleri ve kır yürüyüşleri gibi etkinliklerin yanı sıra edebiyat profesörleriyle söyleşiler de mümkün.

        Alışveriş

        Büyük zincir mağazaların yanı sıra Bath gerçek bir tasarım ve 2. el cenneti. Somerset bölgesi genç tasarımcıların tasarımlarından 2. el kıyafete kadar alışveriş yapabileceğiniz birçok durak içeriyor.

        İrlanda

        Festival St Patricks Günü kutlamaları, Hıristiyan dünyasında şenlik ve yürüyüşlerle kutlansa da en renkli geçeni Dublin’deki... Kostümlü alay dışında Gaelspraoi, yani Galce müzik, dans ve şiir etkinliği de çekici bir kültürel aktivite.

        Alışveriş

        Dublin, South Great George’s Street adresi, 2. el ve alternatif alışveriş yapmak için ideal lokasyon.

        Müzik

        O2 Dublin: Andrea Bocelli 12 Kasım’da; James Blunt 20 Kasım’da; The Who, 26 Kasım’da O2 Dublin’de sahnede.

        Müze

        James Joyce: James Joyce’un Dublin’de bir dönem yaşadığı ev şu an müze olarak kullanılıyor. Müzede dönem dönem sergiler ve workshoplar da düzenleniyor. Yolunuz Dublin’e düşerse ziyaret etmeden dönmeyin.

        İSKOÇYA

        Edinburgh Festival

        Dünyanın en büyük sanat festivallerinden Fringe, dans, müzik, opera, stand-up, tiyatro dahil bütün sanat dallarının temsil edildiği festivalin yan etkinlikleri arasında sokak festivalleri de var.

        DANİMARKA

        Kopenhag

        Kopenhag Festival

        250 binden fazla izleyicisiyle bu sene 37’ncisi yapılanKopenhag Jazz Festivali, Avrupa’nın en büyüklerinden. Kopenhag konser salonlarının sokaklara ve caz kulüplerine taştığı bu etkinlik, aynı zamanda çocuk dostu bir festival.

        Alışveriş

        Strøget hem lüks hem de alternatif alışveriş için Kopenhag’ın en gözde caddesi. Eğer hedefiniz küçük plak dükkanları, sokak stili kıyafetler veya vintage parçalarsa Strøget’in Latin Quarter bölgesine uğrayın.

        Grønnegade ve Kronprinsensgade ise Danimarka’nın cool genç tasarımcılarını keşfetmek ve sokak stilinin nabzını tutmak için birebir.

        Hollanda

        Festival

        Dickens Festivali, her sene aralık ayında Deventer şehrinin tarihi merkezinin Dickens-vari atmosferinde gerçekleşiyor. Yazarın romanlarından karakterlerin şehirde kol gezdiği festival yaklaşık olarak 160 bin izleyicinin katılımı ile renkleniyor. Noel’e denk gelen festival aynı zamanda koro performanslarına da sahne oluyor.

        ALMANYA

        Frankfurt Festival

        Her yıl ekim ayında düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı, yayın dünyasının kalbi sayılıyor. Dünyanın hemen her ülkesinden irili ufaklı yayıncı fuarda stand açarak kitaplarını tanıtıyor, yazarlar imza günleri düzenliyor.

        Berlin

        Festival

        Berlin Caz Festivali: Her sonbahar Berlin’de düzenlenen caz festivali dünya caz sahnesinin en ünlü ve seçkin isimlerini seyirciyle buluşturuyor. Alışveriş Mitte: Berlin’de bulunan Mitte bölgesinde vintage ürün satan butikleri bulabilirsiniz. İkinci el eşya sevenler Berlin’e gittiğinizde mutlaka buraya uğrayın. Alberto Records: Kreuzberg’de 2. el plak ve 60’lı, 70’li yıllardan retro mobilyalar bulabileceğiniz, sahibinin çok şirin olduğu bir dükkân. Gece hayatı Kreuzberg: 1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Kreuzberg şehrin merkezi haline geldi. Artık bohem burjuvanın favori eğlence ve alışveriş mekânı.

        Düsseldorf

        Festival New Fall Festivali’nin sloganı “özel sanatçılar için özel yerler”. Her yıl ekim ayında gerçekleşen festivalde elektronik ve indie müzik yapan sanatçılar şehrin çeşitli yerlerinde konserler veriyor.

        Alışveriş

        Düsseldorf’ta bulunan Flingern bölgesinde tasarım ürünler satan pek çok butik bulabilirsiniz.

        İkinci el eşya sevenlere önerimiz ise Carlstadt. Burada pek çok vintage ürün satan butik bulunuyor.

        Blik, yine tasarım ürünler bulabileceğiniz bir bölge. Eğer tasarım ürünler sevenlerdenseniz Düsseldorf’a yolunuz düşerse buraya uğramanızı tavsiye ederiz.

        İSVEÇ

        Stokholm

        Festival

        Stockholm, Affordable Art Fest’in (Her keseye uygun sanat festivali) amacı belli; yerel sanatçılarla bütçesi sınırlı sanatseveri bir araya getirmek. Çocuklar için bakıcı ve özel eğlenceler olan festivalde aktiviteler gece boyunca devam ediyor.

        Alışveriş

        Stockholm’ün SoFo semti son zamanlarda hipster’ların ve bohem burjuvanın favori mekânı... Adım başı bir 2. el veya vintage dükkânına rastlamak mümkün. Södermalm da en ünlü mağazalardan. Bölgenin diğer bir özelliği ise bu senenin trendlerinden İsveç sokak stili “Scandi Cool” giyinmiş insanları izleyebilmek.

        Swedish Hasbeens: Geleneksel İsveç tahta ayakkabılarının klasik tasarımına modern bir soluk getiren Swedish Hasbeens, takunya merakınız varsa gidip alışveriş yapmaya değer.

        FRANSA

        Paris

        Festival

        Paris Müzik Festivali: Festivalin en önemli özelliği amatör ve profesyonel müzisyenlerin katılımının tamamen serbest olması. Her yıl haziranda düzenlenen festival boyunca sokakta, barlarda, kafelerde, kiliselerde müzik yapılıyor. Hiçbir müzisyen performansı için para almıyor. Festival de tamamen ücretsiz.

        Güzellik

        Güzellik ve kendini şımartmanın evrensel merkezi Paris’te kozmetik ürünlerinden tanıdığımız birçok markanın SPA’sına rastlamak mümkün.

        Lush SPA: Yakın zamana kadar ülkemizde de olan Lush marka ürünlerle tamamen doğal ve hayvan dostu bir SPA deneyimi. Kozmetik ürünlerden çok aktardan alınma ev reçetelerini sevenlere. L’Institut Guerlain: 1939’da kurulan “L’Institut Guerlain, 68 Champs–Élysées”, günümüzde güzellik ve bakımın tapınağı haline geldi. Guerlain markasının deneyimi ve lüks ürünleriyle size özel bakımın keyfini çıkarabilirsiniz.

        Nuxe SPA: Özellikle sprey yağı popüler olan markanın da içinde havuzu, jakuzisi ve buhar odası olan bir SPA’sı var.

        Alışveriş

        Repetto: Ayakkabı ve özellikle de babet meraklılarını sevindirecek olan butiğin Fransa dışında şubesi yok. 1947 yılında bale malzemeleri satmak üzere Rose Repetto tarafından açılan mağazanın müdavimleri arasında Brigitte Bardot ve Serge Gainsbourgh gibi ünlüler var.

        Colette: Ünü Paris’i aşan ve aktüel sokak modası trendlerini belirleyen mağaza, Chanel, Dior gibi tasarımcı markalarla yarışır halde.

        Marais: Bir zamanlar Hasidik Yahudilerin yerleşim bölgesi ve yoksul mahallesi olan semt kentsel dönüşümün ardından LGBT topluluklarının ve bohem life-style’ın da merkezi haline geldi. Semt ayrıca onlarca 2. el kıyafet mağazasına ev sahipliği yapıyor.

        İTALYA

        Roma

        Festival

        Stresa Müzik Festivali, operanın anavatanı olan İtalya’da düzenlenen diğer klasik müzik festivallerinin arasından kilise, şapel, şato ve göl kenarını konser alanı olarak seçmesiyle ayrılıyor. Festivalde dünyaca ünlü sanatçılar kadar genç yetenekler de yer alıyor.

        Alışveriş

        Bit pazarlarıyla ünlü Roma’da Mercato Andrea Doria Bit pazarından kıyafet ve ayakkabının yanı sıra yanınızda getirmek üzere şarküteri ve İtalyan mutfağına özgü lezzetler de satın alabilirsiniz.

        Borgo Parioli bit pazarı Roma’nın en lüks semterinden Parioli’de haftasonları kuruluyor. Pazarın özelliği 1950’lerden günümüze orijinal takılar ve vintage giysiler satılması.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ