Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tire’de yaşayan 82 yaşındaki Türkan Kasar’ın ilginç hikayesi önceki gün HT Egeli’de yayınlanmıştı.

        Sevgili Mehmet İnmez’in haberine göre Yeniçiftlik Mahallesi’nde oturan Türkan Kasar’a 40 yıl önce kaybettiği babasının maaşı bağlanmıştı.

        Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları’nda subay olarak görev yapan Osman Kasar’ın özel eşyaları arasında o döneme ait 9 yıllık sigorta belgesini bulan Türkan Kasar, evrakları hemen Tire SGK yetkililerine ulaştırdı.

        Görevliler önce itina ile belgeleri inceledi, ardından Genel Kurmay arşivlerini açtırdı. Ve üç aylık çalışma sonrası Türkan Kasar’a şeref madalya sahibi babasının emekli maaşı bağlandı..

        Yıllardır babasından maaş alma hakkı olduğunu bilmesine rağmen başvurmadığını, evrakları da bulamadığını ifade eden Kasar, “Bana hep ‘baban askerdi, niye emekli maaşı almıyorsun’ diye söylüyorlardı. Evde anıların bulunduğu çantayı incelerken hizmet dökümlerini bulduk. Belgeleri ulaştırdığımız SGK çalışanlarına çok teşekkür ederim” dedi.

        Ekrem Gülcemal yönetimindeki İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, devletin sunduğu haklardan habersiz vatandaşları uyararak, “Başınız sağolsun, SGK haklarınızı unutmayın” diye bir proje başlattı. Vefat eden kişilerin listesini mezarlıklar müdürlüğünden alan SGK görevlileri, haftalık olarak aldıkları isimlerin yaş sınırı gözetmeden aktif veya pasif sigortalı olup olmadığına bakıyor.

        SGK vefat eden kişinin ailesine öncelikle, ‘Başınız sağolsun’ diyerek mektup gönderiyor. Mektup içerisine bir de form ekleyen görevliler, vefat eden kişinin geride kalanlarının, dul, yetim maaşı, ölüm yardımı gibi hakları bulunabileceğini anlatarak, formun doldurulmasını ve SGK’ya müracaat edilmesini istiyor.

        SGK’nın burada asıl amacı kırsal kesimlerde yaşayan ve bir çok yasal hakkı bulunduğu halde haberi bulunmayan vatandaşlara ulaşıp, kanuni haklarının verilmesini sağlamak;

        Türkan Kasar gibi vatandaşların haklarından mahrum kalmasının önüne geçmek. Yıllarca “Adına haciz var. Borcunu öde” şeklinde kağıtlar göndermesi ile gündeme gelen devlet kurumlarının şimdi vatandaşa “gelin hakkınızı alın” şeklindeki mesaj ulaştırması gerçekten takdire şayan.

        Bu projeyi başlatarak Türkiye’ye örnek olan SGK İl Müdürü Ekrem Gülcemal ve ekibini kutlarım.

        Diğer Yazılar