Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’deki en önemli geçim kaynakları sıralanınca ilk akla gelen tarımdır. Bu şekilde anılmasının sebepleri de oldukça geçerli üstelik. Nedir peki bu sebepler? Türkiye nüfusunun 1/3’ü, geçimini tarımsal faaliyetlerle sağlamaktadır. Tarım üretimi yıllık 62 milyar doları aşan katkılarıyla ülke ekonomisinin temel ayaklarından biri olmaktadır. Endüstri tesislerinin büyük bir bölümü tarımsal maddeleri hammadde olarak kullandıklarından sanayileşme konusunda da oldukça büyük katkıları mevcut. Üstelik bu katkılar önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek şekilde gelişir nitelikte.

        Geleceğin gözbebeği sektörünü iyice analize etmek ve kaliteyi gelişimle paralel seviyede tutmak adına İzmir’de 1. Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Çalıştayı gerçekleştirildi.

        Çalıştay, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), BM Güney- Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarımsal Kalkınma ve İyileştirilmiş Gıda Güvenliği İçin Güney-Güney ve Üçlü İşbirlği (SSTC-ADFS) ortaklık girişimi kapsamında düzenlendi.

        22-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Çalıştay’ın açılışında TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, BM Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Büro Müdürü Rastislav Vrbensky, UNOSSC Kuruluşları Koordinatörü Rogel Nuguid, IFAD Yakındoğu Kuzey Afrika Avrupa ve Orta Asya Birimi Temsilcisi Abdelkarim Sma yer alan isimler arasındaydı.

        Cezayir, Fas, Özbekistan, Macaristan ve Türkiye ile UNDP ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yetkililerinin katıldığı toplantıda, çiftçi örgütlerinin yönetiminde başarılı yerel çözümler ile etkin su kaynakları yönetimi, tarımsal biyoteknoloji ve hayvancılığın gelişimi gibi tarımsal kalkınmanın gıda güvenliğine katkı sağlayan yönleri konusunda bilgi ve görüş paylaşımında bulunuldu.

        İzmir’deki Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen çalıştay, katılımcıların çalışmalarında daha iyi uyum sağlamaları ve birbirilerini daha iyi tanımaları oldukça önemli bir görev üstlenmiş oldu.

        İyileştirilmiş Gıda Güvenliği için Tarımsal Kalkınma konusunda SSTC- ADFS bilgi paylaşım koridorlarından biri çerçevesinde tekrar edilebilir ya da transfer edilebilir inovatif pratik çözümlerin belirlenmesi, bazı somut ve talebe yönelik uzman değişimi programlarının başlamasını sağlayacak çiftçi örgütlerinin yönetimi ve örgütlenmesi konusunda Türkiye’nin uzmanlığı hakkında daha çok bilgi alınması gibi konular da çalıştayın temelini oluşturan gündem maddeleri oldu.

        Her geçen gün tarımın ülke ve insanlığın geleceği adına ne kadar önemli olduğu gün yüzüne çıktıkça ve gıda güvenliği konusu ciddiyetini her daim korudukça bu tarz çalışmaların yapılması da kaçınılmaz oluyor. Her şey daha da iyi ürünlerle daha sağlıklı nesiller için.

        Ağız tadıyla kalın, sevgiyle kalın.

        Diğer Yazılar