Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Esnafımıza ve ister kamu olsun ister özel, tüm iş yerlerine 6331Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, 1 Temmuz’dan itibaren iş güvenliği uzmanı ve tıp fakültesi mezunu işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geliyor.

        İş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Her iş yerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerleri; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrılarak işletmelere, zorunlu uygulama için geçiş süresi tanındı.

        50 kişinin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için hekim ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu, 2014’ün Ocak ayında başladı.

        Kanunda öngörülen geçiş sürecinin son aşaması da 1 Temmuz’da tamamlanıyor ve bu tarihten itibaren ister kamu olsun ister özel, az tehlikeli ve 50’den az çalışanı olan tüm işyerleri için zorunluluk başlıyor. Böylece, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da resmen uygulama girmiş oluyor.

        Yeni uygulama kaç işletmeyi ilgilendiriyor diye baktığımızda. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, bu yılın Mart ayında toplam işyeri sayısı 1,7 milyonun biraz üzerinde. 50’den az çalışanı olan işletme sayısı ise, 1 milyon 654 bin. Bunların yarısı az tehlikeli işlerde faaliyet gösterse, kabaca, hekim ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu 500 bin işletmeyi yakından ilgilendiriyor diyebiliriz.

        Yeni düzenlemede, 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli işyerlerine bazı esneklik de tanınıyor. İşverenin kendisi ya da görevlendireceği bir kişi, gerekli eğitimleri almak kaydıyla; işe giriş ve periyodik muayeneler, tetkikler hariç, iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kendi yürütebilecek.

        Peki, kanunda belirtilen kurallara uymamanın cezası nedir?

        5 bin lira ila 10 bin lira arasında değişiyor, ancak hem iş güvenliği uzmanı hem de hekim için ayrı ayrı ve istihdam edilmeyen her ay için ceza katlanarak artıyor; aylık 13 bin liraya kadar çıkabiliyor. 1 Temmuz’da zorunlu olarak iş güvenliği uzmanı ve hekim istihdam edecek az tehlikeli işyerleri; tarımdan gıdaya, mobilyadan otomotive, elektronikten taşımacılığa kadar yüzlerce mesleği kapsıyor.

        ZORLU BİR SÜREÇ

        Belli başlıları ise şöyle: Meyve-sebze yetiştiriciliği-depolanması-satılması, dondurulmuş gıda üretimi, ekmek fırınları, pastaneler, manavlar, çikolata-kakao ve şekerleme ürünleri imalatı-depolanması-satışı, çay ve kahve üretimi, tüm içecek ürünlerinin üretimi-satışı, mobilyacılar, tüm tekstil-konfeksiyon üretimi ve satışı yapan işyerleri, ayakkabıcılar, elektrikçiler, nalburlar, bilgisayar ile ilgili tüm işler, oyuncak üretici ve satıcıları, su ticareti yapan iş yerleri, eczaneler, taksiler, her türlü nakliye işi yapanlar, kısacası tüm esnafımız v.b.

        Zaten zorlu bir süreçten gecen esnafımızın, ekonomik göstergelerine ciddi bir cezayı yaptırımında eklenmemesi için tüm iş yerlerimizin konuyu çok önemsemeleri gerektiğini düşünüyorum. Sevgiyle kalın...

        Diğer Yazılar