Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Projesi, AB’nin katılım öncesi mali yardım aracı IPA’nın 4.Bileşeni olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKGOP) Kapsamında, daha sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla insan sermayesine daha fazla yatırım yaparak esnaf ve sanatkarların uyum yeteneklerinin artırılması hedefiyle geliştirilmiş bir projedir. Proje, esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ’lerin ülkenin ekonomik gücünün büyük bölümünü oluşturmalarına rağmen ekonomiye katkılarının az olması ve başta küreselleşme ve ekonomik krizlerin bunların üzerinde etkilerinin daha büyük ve yıkıcı olması temeline dayandırılmıştır. Bu kapsamda KOBİ’lerin dezavantajlı olduğu alanlar Projenin çıkış noktasını oluşturmaktadır, projenin genel hedefi ise, milyonlarca esnaf ve sanatkarın hizmet aldığı eğitim ve danışmanlık merkezleri aracılığıyla insan kaynaklarının desteklenmesi ve iş hayatında ve istihdamda yarattıkları kapasitesinin arttırılması amacıyla bir model kurulmasıdır.

        İKGOP’un temel hedeflerinden olan yaşam boyu öğrenme yaklaşımını esas alarak küçük ve orta boy işletmeleri ve bu işletmelerde çalışanları insan kaynaklarına yatırım yapmaları konusunda cesaretlendirerek işçilerin, işverenlerin ve işletmelerin uyum yeteneklerini artırmak projenin önemli konu başlıklarından.

        UYUM YETENEĞİ

        Projenin özel hedefi ise esnaf ve sanatkar meslek kuruluşlarının üyelerine sundukları eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin yaşam boyu öğrenme yaklaşımı esas alınarak çeşitlendirilmesi, ihtiyaç odaklı olmasının sağlanması, böylece öncelikle pilot illerden başlamak üzere esnaf ve sanatkarların kendileri ve yanlarında çalışanlar için girişimciliği, var olan işletmelerin uyum yeteneğini ve istihdamı arttırmaya odaklanan eğitim ve danışmanlık merkezi modeli geliştirmesidir. Temmuz 2015’te , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı arasında imzalanan projenin yararlanıcısı ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ( TESK) olarak belirlenmiştir.

        Bu bağlamda Türkiye genelinde sekiz il de pilot olarak uygulanmaya başlayan Türk Esnaf ve Sanatkarı için çok önemli yararlı sonuçlar yaratacağına inandığım bu projenin ilk yurt dışı eğitim çalışması için geçtiğimiz hafta Syn Gn Başkanımız Bendevi Palandöken başkanlığında bir heyet ile Almanya’nın Berlin ve Hamburg şehirlerindeki eğitim tesislerinde incelemelerde bulunmak ve ortak çalışma programı dahilindeki eğitim çalışmalarına katılmak üzere bir çalışma ziyaretinde bulunduk.

        Yaşadıklarım ve gördüklerimi sizlere önümüzdeki haftalarda aktarmaya çalışacağım çünkü bu satırlara bir sayfalık sığmayacak derecede düzenlenmiş eğitim programları ve dev bütçelerle yönetilen eğitim tesislerini ve odaları görünce tüm bildiklerimi unutup kendimi bana bugünleri miras bırakan ve Metem’leri yok eden, eskileri bu süre müddetince yad ederek saygıyla anarak! Geçireceğim!!!

        Diğer Yazılar