Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta bu köşemde sizlerle yaklaşık 2 milyon esnaf ve sanatkarın hizmet aldığı eğitim ve danışmanlık merkezleri aracılığı ile insan kaynaklarının desteklenmesi ve iş hayatında ve istihdamda yarattıkları kapasitenin artırılması amacıyla bir model kurulmasını hedefleyen ADEPTESK projesi kapsamında TESK heyeti olarak Almanya’daki Esnaf teşkilatının eğitim tesislerin de bir dizi inceleme ve eğitim çalışmalarına katıldığımızı ve buradaki ilk gözlemlerimi aktarmıştım.

        Gördüklerimiz ve yaşadıklarımız karşısında tüm heyetin inanılmaz etkilendiği ve ülkemizdeki geçmiş dönemlerde Metem adı altında aslında aynı örneklerin yaratılmaya çalışıldığını ama kimisinin toprağa gömüldüğü kimisinin devletle zaman içersinde farklı yerlerle takas edilerek talan edildiği sürecide yaşayan ve bilen bizlerin bunları yapan ve müsaade edenlerin kulaklarını çınlattığımızı! açıkça söylemek isterim, umarım tarih ve yüce rabbi onları yargılar.

        Konumuza dönecek olursak ikili sistemdeki (dual sistem) mesleki öğretim, ulusal seviyede düzenlenmiş öğretim kurulları ve tüm ekonomik alanlarda eyalet yönetimleri tarafından oluşturulan öğretim programı gereği 350 meslek dalına yönelik olarak düzenlenmiş ve tüm genç nüfusa açık olan başlangıç eğitimi söz konusu olduğunda iş yerlerindeki eğitim firmalar, okuldaki eğitim ise eyalet yönetimi tarafından finansa ediliyor.

        Heyet olarak öncelikle Eğitim ve Gençlik Bakanlığı’nda başlayan gözlemlerimiz Berlin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve 1996 yılında Götz’de yatılı olarak kurulan yılda 4000 öğrenciyi eğiterek esnaf teşkilatına kazandıran Potsdam Esnaf ve Sanatkarlar Eğitim Merkezi’nde devam ettik. Alman Sanatkarlar Konfederasyonu’ndaki (ZDH ) incelemelerimizle devam ettiğimiz eğitim programımızın devamında ikinci durağımız ise Hamburg eyaleti idi.

        İşte size burada vereceğim bu örnekle Avrupa birliği kapılarındaki ülkemizin ve bu sistemin en üst uygulayıcısı olan Almanya’daki esnafı var edenlerle bizde de esnaf teşkilatını bu günlere getirenlerin arasındaki farkı sanırım anlatmış olacağım.

        ELBCAMPUS (Hamburg Mesleki Eğitim Merkezi) 2028 yılında 23 bin metrakare üzerine 56 milyon euro maliyetle kurulmuş, bünyesinde 600 eğitim atölyesi, 500 seminer salonu olan üyelerinden yıllık verdikleri hizmetler karşılığında 11.2 milyon euro toplayan, Dual sistem meslek akademisini kendi bünyesinde kuran ve verdiği eğitimin sonunda örgencisine kazandırdığı ustalık belgesini bu hizmetin karşılığında 15.000 euro olarak fiyatlandıra bilen bir sistemin aramızdaki farkı en iyi anlatan örnek olduğunu sanırım gösteriyor

        Teşkilatımızın geçmiş dönemler bu sisteme eşdeğer sistemini devlete kendi elleriyle becerisizlikleri yüzünden teslim eden anlı şanlı geçmiş yöneticilerim ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Sevgiyle kalın. Ağız tadıyla kalın...

        Diğer Yazılar