Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ramazan ayı ve devamındaki bayram günlerini tamamladığımız bu günlerde yaz mevsiminin tam anlamıyla ülke genelinde mevsim normallerinin çok üstünde sıcaklarının bizleri bunalttığı günleri yaşıyoruz. Dolayısıyla yazın kendine has bu sıcak günlerinde beslenme ve yeme içme kültürümüzün de etkilendiğini söyleyebiliriz.

        Ülkemiz genelindeki bölgeleri kendine has bir çok et ve et ürünlerini ve yaz için ağır sayılabilecek bir mutfak kültürünü bünyesinde barındırsa da Türkiye bir sebze ve meyve cennetidir. Uzmanların bir çoğunun görüşüne göre kişinin belli bir sağlık sorunu yoksa multivitamin denilen vitamin takviyelerine asla ihtiyacı yoktur çünkü Türk Mutfağı bünyesindeki sebze, meyvelerde bol miktarda bu doğal vitaminler yer almaktadır.

        Genellikle et ve hamur işi ağırlıklı beslenen atalarımız, Anadolu’yu mesken tutup yerleşik hayata geçtikten sonra et yemeklerinin yanına sebzeleri de lezzet unsuru olarak katmışlardır.

        DİNLENDİRİCİ YÖNÜ

        Yaz kızartması olan kabak, patlıcan, biber kızartmalarını bir hayal edin. Kızardığı sebze ve meyvelerin lezzetini almış olan kızartma yağının birazıyla kıpkırmızı mevsim domateslerini sirke ve bir tutam şekerle pişirip, yeneceği an sarımsaklı yoğurtla kaplanmış sebzelerin üzerine gezdirdiğinizde nasıl bir lezzete ulaştığını iyi biliyorsunuzdur.

        Salata türleri de yaz ve kış mevsiminde, yemeklerimizin tamamlayıcı en büyük unsurudur. Tatları ve görünümleriyle iştah açan, hiçbirimizin hayır diyemeyeceği yiyeceklerdir. Marul, çoban salataları gibi bazı salatalar hafif olsa da, fasulye veya patates piyazı gibi bazıları doyurucu özellikleriyle, ana yemek zenginliğindedir. Bir bulgur salatası olarak bildiğimiz kısır da son derece doyurucudur. Ayrıca güney bölgelerimizde çok yoğun bir şekilde tüketilen “batırık veya batırma’’ yer fıstığı, ceviz veya tahinle de yapılsa sulusu veya köftesiyle yine ana yemek yerine geçebilir.

        Günümüzde lokantalarda peynirle, haşlanmış tavuk etiyle, sosisle, salamla yapılan ve yine ana yemek yerine geçebilecek protein değeri de taşıyan çeşitli salatalar ve salata açık büfeleri çok miktarda iş yerimizde bulunmaktadır. Doğrusunu söylemek gerekirse bu aşırı yaz sıcaklarında, ağır yemektense böyle hafif bir salata menüleriyle öğlen öğününü geçirip, yemek keyfinizi akşam serinliğinde doyasıya yaşayabilirsiniz.

        Sevgiyle kalın, ağız tadıyla yaşayın...

        Diğer Yazılar