Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        1 Kasım, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel’in doğum günü.

        Yıllardan beri kendisine Türkiye adına verilen en güzel doğum günü hediyesi sanırım 26 Ekim’de açılışı yapılacak olan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi olacak.

        90 yıllık hayatının 50 yılını devlet hizmetine vermiş bir insan olarak Sayın Süleyman Demirel, Türkiye için sayısız ölümsüz eser inşa etti.

        26 Ekim’de Isparta İslamköy’de açılışı yapılacak olan bu müzenin anlamı bana kalırsa (bugüne kadar Türkiye adına yaptıklarının bir neticesi olarak) tariflere sığamayacak kadar büyük.

        Selçuklu ve Osmanlı mimarisi tarzında kubbeli olarak inşa edilen müze, 1500 metrekarelik bir alanı kaplıyor.

        Süleyman Demirel Külliyesi’nin içinde yer alan müzede, özellikle Cumhuriyet tarihimizin son 50 yıllık dönemine ait demokrasi ve kalkınma dönüşümünün belge, bilgi ve fotoğrafları sergileniyor.

        Müze hakkındaki görüşlerini 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, şu şekilde dile getiriyor;

        “Bu müze; bir şahsın, hayatı boyunca kullandığı, bu arada kendisine hediye edilen objelerin toplanarak, teşhir edildiği bir müze değildir. Bu müze, Türk demokrasisi ile birlikte büyüyen ve gelişen bir çocuğun, Cumhuriyetin imkân ve faziletinden faydalanarak, ülkenin kalkınması için sarf ettiği çabanın sergilendiği bir müzedir. Müzede; kerpiç bir köy evinden, devletin en onurlu görevi olan Cumhurbaşkanlığı makamına çıkan çocuğun hayatı sergileniyor.”

        Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin 25 yılda kuruluşunu gerçekleştiren Şevket Demirel, “Bu müzeyi niçin İstanbul veya Ankara’da kurmayı düşünmediniz?” sorusuna şu cevabı verdi:

        “Ağabeyim Süleyman Demirel’in hizmet alanı, dünün fakir Anadolu’sudur. Bu köy müzesinde, dünle bugünün mukayesesini yaptırıp, demokrasinin kıymetini anlatmak istedik. Çünkü, bu büyük dönüşüm, ülkede Cumhuriyet ve Demokrasi sayesinde oldu. Kısacası, bu Müze’de, dünün fakir Anadolu’su ile bugünün kalkınan Türkiye’sinin mukayesesi var.”

        Yarın gerçekleşecek olan açılışa, Türkiye’den çok sayıda siyasetçi ve devlet adamının yanı sıra, ABD eski Başkanı Bill Clinton ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gibi dünya liderleri davet edildi.

        Sayın Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Hanım ve ekibi günlerdir tatlı bir telaş içindeler. Dün kendisi ile yaptığım görüşmede; “Sayın Demirel açılış için son derece heyecanlı. Sanırım kendisine 1 Kasım doğum günü hediyesi olarak verilebilecek en güzel hediye bu müzenin açılışı olacak” ifadelerini kullandı.

        Davetli olduğum halde açılışa ne yazık ki sağlık problemleri dolayısı ile katılamayacağım. Fakat yarın aklım da, kalbim de İslamköy’de olacak.

        Çünkü böylesine muazzam bir müze belki de ilk kez bir devlet adamına sağlığı esnasında nasip olmuştur.

        Diğer Yazılar