Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Davalarda yasa uygulanarak yapılan ve 3 yıla kadar cezanın düşürülmesini öngören “iyi hal indirimi”, Özgecan kızımızın hunharca öldürülmesi ile yeniden gündeme geldi. Tıpkı hukukçular gibi, vatandaşlar da iyi hal indirimine ağır eleştiriler yöneltiyor. Peki iyi hal indirimi adil mi, değil mi?

        Vatandaş olarak benim düşüncem ‘kesinlikle adil değil’. Bir insanın canını akıl almaz şekilde hunharca gözünü kırpmadan al, sonra da duruşmalara takım elbise ile el pençe divan gel, uslu uslu otur, mahsun, masum bak... Sonra da iyi hal indirimi alarak yakayı kolayca sıyır.

        Bana göre adil değil, hem de hiç adil değil...

        Ceza Hukuku Öğretim Üyesi arkadaşıma konu hakkında ki düşüncelerini sorarak şu bilgileri edindim;

        İyi hal indirimi, Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesinde ‘takdiri indirim nedenleri’ başlığı altında düzenlenmektedir. Bu maddeye göre takdiri nedenlerin varlığı halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 25 yıl hapis cezası verilebilecektir.

        Diğer cezalar bakımından ise cezaların altıda birine kadar indirim öngörülmüştür.

        Madde kapsamında takdiri indirim nedenlerini failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışlar, cezanın failin üzerindeki olası etkileri gibi hususlar oluşturmaktadır.

        Hakim bahsettiğimiz hususları dikkate alarak failin cezasında maddede öngörülen biçimde indirim takdir edebilecektir.

        KATİLLER İÇİN GEÇERLİ

        Ceza hukukunun bir amacının da suçlu kimseyi topluma kazandırmak olduğu düşünüldüğünde kanunda iyi hal indirimine ilişkin düzenlemeye yer vermenin doğru olduğunu düşünülmektedir.

        Hatırlatalım ki bu kural her ceza davası için tatbik edilebilecek niteliktedir.”

        Anlayacağınız Türk Ceza Kanu’nun bu kuralı her ceza davası için geçerli olurken Özgecan ve onun gibi nice katledilmiş, kadınlarımızın, kızlarımızın katilleri için de geçerli. Yani cezalarını bizlerin ödediği vergilerle, devlet tarafından bakılarak çekiyorlar, ardından iyi hal indirimi alıyorlar ve sonra da ellerini kollarını sallayarak islah oldukları gerekçesi ile topluma salınıyorlar. Sonuç...?

        Vay gidene... Vay katledilen evladı doğuran ananın babanın acılı yüreklerine.

        Siyah giydiniz dene oldu?

        Özgecan’ın ölümü üzerine halk duyarlılık gösterdi ve herkes bir gün için siyahlara büründü. Fakat kadınlarımız, kızlarımız katledilmeye şiddet görmeye devam ediyorlar.

        Daha dün Eskişehir’de bir kadın sevgilisi tarafından dövüldü rehin alındı. İzmir’de hemşire bir kadın, kocası tarafından ikinci kattan aşağı atıldı. İstanbul Şişli’de bir kadın çocuğu önünde bıçaklandı.

        Eeee.... Toplum olarak siyah giydik de ne oldu, ne değişti?

        Diğer Yazılar