Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Stephen Kinzer, New York Times gazetesi için 5 kıtaya yayılmış 50’den fazla ülkede habercilik yapmış, kıdemli muhabirlerdendi. 1996 ile 2000 yılları arasında da gazetenin İstanbul bürosunu kurmuş ve yöneticiliğini yapmıştı.

        Şu anda da Northwestern Üniversitesi’nde Gazetecilik ve ABD dış polikitası bölümlerinde öğretim görevlisi görevini sürdürmekte.

        Pulitzer ödüllü gazeteci Stephen Kinzer hakkında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in atmış olduğu tweetleri görünce önce yadırgadım. Nedenini öğrenince de şahsen üzüldüm.

        HOŞ OLMAYAN DURUM

        Çünkü kendisi Gaziantep’teki Zeugma antik kentinin adını yazıları ile dünyaya duyurmuş, son derece değerli ve dünyaca ünlü bir yazardır. Hatta o kadar ki Gaziantep Belediye Meclisi kentin tanıtımına katkılarından dolayı 11 Mayıs’ta Kinzer’e fahri hemşehrilik unvanı vermişti.

        Çarşamba günü Kinzer hemşehrilik beratını almak üzere Gaziantep’e geldi, fakat son anda tören iptal edildi.

        Bana kalırsa böylesine bir davranış Türkiye’yi hem dış basına hem de dünyaya karşı hiç de hoş olmayan bir duruma soktu.

        Madem tören iptal edilecekti o zaman neden Stephen Kinzer Türkiye’ye kadar getirtildi?

        Neredeyse bütün dünya basını Türkiye’de gazetecilere uygulanan baskılardan söz ederken yabancı bir gazeteciye verilen unvanı geri almak bizim için ne kadar doğru bir davranış oldu?

        Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ödül törenini iptal etme nedenini kendisi bizzat açıkladı; “Gazeteciye fahri hemşerilik beratı vermekten, yazılarında Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız ithamları nedeniyle vazgeçtik.”

        Ardından da şu tweetleri attı:

        Fatma Şahin (@FatmaSahin)May 28, 2015

        Cumhurbaşkanımıza asılsız ithamlarda bulunan bir kişiye, her kim olursa olsun, Gazi şehrimizin hemşerilik beratını vermemiz düşünülemez.

        Fatma Şahin (@FatmaSahin)May 28, 2015

        Bir yabancı gazeteciye Gaziantep fahri hemşerilik beratı verilmesinden vazgeçilmesi tamamen kendi inisiyatifimizle aldığımız bir karardır.

        İyi de verilen hak ya da ödül bütün davetiyeler dağıtıldıktan sonra bu şekilde geri alınabilir ya da iptal edilebilir mi? Zeugma antik kentinin adını yazıları ile dünyaya duyururken Stephen Kinzer iyiydi, şimdi kötü oldu. Peki, Pulitzer ödüllü yazara ayıp olmadı mı?

        Diğer Yazılar