Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Doğu saraylarında halife ve sultanları, devlet ileri gelenlerini meclislerde güldürüp eğlendiren islam dünyası dalkavuklarının 1000-1500 yıllık tarihleri vardır.

        Örneğin; Dalkavuklara ve şaklabanlara aşırı düşkünlüğü ile bilinen III. Murat dalkavuklarına özen gösterirmiş.

        Şaklabanın biri meclis de yapacaklarını yapmış ve işini bitirip gideceği sırada kendisine altın veren III. Murat’a;

        Yok hünkarım bugün altın istemem, yüz değnek isterim” demiş. Sebebi sorulunca, “Hele ellisini vurun ondan sonra sual buyurun” demiş.

        EMİR VERMİŞ

        Bunun üzerine padişah; “Vurulsun!” diye ferman vermiş ve elli değnek vurulmuş.

        Elli olunca şaklaban “durun bir ortağım var ellisini de ona vurun” demiş. Ortağının kim olduğu sorulunca, “Her gün beni davete gelen Bostancıdır. Ben sizden altın alıp giderken-seni ben getirdim. Aldığının yarısı benimdir” der ve elimden alır. Değneklerin yarısının onun hakkı olması lazım gelir” cevabını vemiş. Padişah bu cevaptan oldukça memnun olmuş ve verdiği altının iki katını vermiş.. Bostancıya da elli değnek vurulduktan sonra bir daha şaklabanlarına bu gibi şeylerin yapılmaması tembihlenmiş..

        BAŞINA GELEN

        19. yüzyıl mirasyedilerinden Veli Efendi-zade Mehmet Efendi dalkavuklarına kış günü yaz oyunu, yazın kış oyunu oynatırmış. Ortalık buz tutmuşken kendisi tandır başında kürküyle salep içer pencereler açtırır, yazlık entarili çıplak ayaklı tir tir titreyen dalkavuklarına dondurma yalama yarışı yaptırır, yaz günü ince patiska entari yalın ayak, buzlu şerbet içerken kat kat kalın kürkler, yün çoraplar giydirip sıcak salep ikram edermiş dalkavuklarına.Yine bir kış günü sözde Boğaz’da balığa çıkmış. Kendisi sarılmış sarmalanmış Dalkavuğunu denize düşersen boğulmaz yüzersin aldatmacasıyla soydurup iç donuyla karşısına oturtmuş. Dalkavuk soğuktan mosmor olmuş. Beyefendi: “Hatırın için daha dolaşsak derim ama burnumun ucu çok üşüdü!” deyince, dalkavuk cevabı yapıştırmış. “Devletli efendim bende de sıcak bir yer kaldı. Burnunu k..ıma sok” demiş.

        Dalkavuklar ve şaklabanlar konusu bugün nereden mi çıktı?

        Etrafınıza baksanıza... 21.yüzyılda eğitim, yönetim, yaşam şekillerimiz değişmiş olsa da insanın özü değişmiyor. Bütün yöneticilerin veya güç sahiplerinin farklı konumlar ya da isimler altında dalkavukları veya şaklabanları bugün hala mevcut.

        Tabi bir de onların suç ortakları. Dünya dönüp insanlık var oldukça onlar da olacaktır.. O nedenle ‘hala varlar mı?’ diyerek şaşkınlık yaşamayın. Onların bütün dertleri alacakları hediyeler, bahşişler veya paralar.

        Diğer Yazılar