Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlginizi çekip de okudunuz mu bilemiyorum... CBS muhabiri Steve Kroft’un “60 Dakika” adlı programında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 20 Kasım 2016 yapmış olduğu röportajın tam metnini okuduğumda gerek iç gerekse dış politikada Sayın Cumhurbaşkanımıza daha fazla destek vermemiz gerektiğini bir kez daha anlamış oldum. (Başkanlık sistemi konusunda ki ısrarcı politikasını ise anlamaya çalışıyorum)

        ABD’nin 45. Başkanı olarak koltuğa geçtiğinde Donald Trump bir dizi karmakarışık uluslararası meseleyle başa çıkmak zorunda kalacak. Türkiye de bunlardan biri...

        Türkiye şu günlerde NATO’nun vazgeçilmez ancak öfkeli bir müttefiki.

        Erdoğan iddialı, dediğim dedik ve Orta Doğu’da olan bitenler konusunda oldukça şikayetçi bir Cumhurbaşkanı. Bir yandan da Rusya ile iyi geçinme çabası içinde. Tüm bunlar Bizans ayak oyunlarını anımsatsa da, aslında söz konusu toprakların karmaşık tarihi ve siyasetini anlatmak için oldukça uygun bir benzetme. Sınırların iki noktasında savaş yaşanırken ve ülkeye mülteci akını olurken, Türkiye sanki arafta kalmış gibi.

        Tıpkı son 2000 yıldır olduğu gibi... En büyük kentimiz olan İstanbul, Boğazların kıyısında. Boğazlar; Avrupa’yı Asya’dan, Batı’yı Doğu’dan, İslam dünyasını Hıristiyanlıktan ayıran bir nokta.

        Müslüman bir topluluk, Batı tarzı bir demokrasi ve dünyanın en tehlikeli bölgesinde Nato’nun ikinci en büyük ordusu... Arafta değil de neredeyiz?

        KONUM HER ŞEYDİR

        ABD’nin eski büyükelçisi James Jeffrey, diplomatik kariyerinin büyük bir kısmını Türkiye’de geçirdi. “Aşırı önemli, aşırı karmaşık ve ABD’nin yeni başkanının gündeminde üst sıralarda. Çünkü konumu çok önemli. Konum her şeydir. Türkiye, ABD ve Nato ülkelerine bir dizi kritik hava üssünü kullanma imkanı veriyor.

        Örneğin; İncirlik. Bu üsler Orta Doğu’daki operasyonlar için alan sağlarken, ABD’nin Avrupa’dan Hindistan’a dek askeri gücünü göstermesi açısından kritik önem içeriyor. Bu üsler olmasa, şu anda Kuzey Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik operasyonları gerçekleştiremeyiz. ABD bu üsleri kaybetmeyi göze alamaz.

        HAYAL KIRIKLIĞI ABD

        CBS muhabiri Steve Kroft Cumhurbaşkanı Erdoğan’a; “ABD karşısında bayağı hayal kırıklığına uğramış görünüyorsunuz” diye bir soru yönelttiğinde,

        Erdoğan; “Uğramadım dersem yalan olur. Çünkü uğradım” yanıtını alır.

        Steve Kroft: ABD’nin darbe girişimine herhangi bir şekilde dahil olduğunu düşünüyor musunuz?

        Erdoğan: ABD’yi suçlamayacağım. Ama halkım bunun değerlendirmesini böyle yapıyor. Fettullah Gülen’i niçin halen daha tutuyorsunuz? Siz bunu orada sakladığınız sürece, kusura bakmayın ama Türkiye’nin ve Türk milletinin bakışı daha başka olmayacaktır.

        Diğer Yazılar