Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SPoD, genel seçimleri öncesinde lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseksler (LGBTİ) olarak karar alma ve siyaset üretme süreçlerinde etkin biçimde yer almak için “Okulda, işte, mecliste; LGBTİ’ler her yerde” başlıklı bir seçim kampanyası başlattı!

        Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD LGBTİ) genel seçimler yaklaşırken,“Okulda, işte, mecliste: LGBTİ'ler her yerde!” başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, LGBTİ’lerin siyasete katılımı desteklenecek, milletvekili adaylarından LGBTİ haklarını savunması talep edilecek. Ayrıca SPoD LGBTİ tarafından İstanbul'da hayata geçirilen Siyaset Okulu ile LGBTİ’ler, 7 Haziran seçimleri için yoğun bir çalışmayı geride bırakıyor. Siyaset Okulu, 27 Şubat-4 Mart tarihleri arasında Açık Toplum Vakfı ve Friedrich Ebert Shiftung desteğiyle, Friedrich Ebert Shiftung Derneği'nin Beşiktaş'taki ofisinde yapıldı. Okula; Adana, Ankara, Antep, Aydın, Bursa, Dersim, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kars, Malatya, Mersin, Trabzon’dan 25 LGBTİ aktivisti katıldı. Ben de SPOD LGBTİ Yönetim Kurulu Üyesi ve "Okulda, işte, mecliste: LGBTİ'ler her yerde!” kampanyası ekibinden Erdal Partog ile “neler oluyor, yapılıyor?” minvalinde bir söyleşi gerçekleştirdim.

        ‘SİYASET OKULU’NUN ÜÇÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞTİ

        Bilenler biliyordur ama hatırlatma olur niyetine (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) SPoD’dan bahsedelim kimdir, ne zaman kuruldu, derdi ve amacı nedir?

        SPoD, 2011 baharında, bir grup aktivist, akademisyen ve öğrencinin bir araya gelerek 21 Eylül 2011’de resmi olarak kurulmuş bir sosyal politika temelli LGBT hakları derneğidir. Derneğimiz sadece kimlik eksenli değil, aynı zamanda sosyal politikalar ekseninden de hak ve özgürlükleri geliştirmeyi kendine ilke edinmiş genç bir dernektir. SPoD, toplumun her alanında yaşanan ve özelde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet, baskı, sosyal dışlanma ve ayrımcılık durumları ile ilgili veri oluşturmayı ve bütün ayrımcılık biçimlerinin ortadan kalkmasına yönelik çalışmayı amaçlıyor. SpoD, bu doğrultuda öncelikli olarak ekonomik, sosyal haklar ve sosyal politika alanlarına yoğunlaşıyor.

        Lambda, Kaos GL, Pembe Siyah Üçgen gibi birçok LGBTİ derneği var ve kuruldukları günden bu yana aktif işler yapıyorlar. SPoD, ne gibi bir boşluk gördü de başka bir çatı altında toplanmaya karar verdi?

        SPOD'un bazı kurucuları zaten LGBTİ Hareketi içinde yıllarca emek vermiş kişiler... Yine bir kısmı uzun yıllar Lambdaistanbul'da emek verdi. Bu anlamda SPoD belli bir birikimin üzerine inşa edilmiş bir dernektir. Dört yılı geride bıraksak da SPoD ekibi oldukça önemli deneyimlere sahip bir dernektir. Yeni bir derneği kurma amacımıza gelince; bu daha çok bir ihtiyaçtan doğdu. Özellikle sosyal haklar üzerinden LGBTİ sorunlarını çözmeyi hedefledik. Bunun için de sosyal haklar, siyaset, akademi ve adalete erişim gibi alanlar ile sınırladık. Özellikle sosyal politika ve siyaset bağlamında yeni bir yaklaşım ortaya koymaya çalıştık.

        SPOD hangi alanlarda çalışmalar yürütüyor?

        Özellikle dört alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunlardan birincisi sosyal politika, ikincisi siyasi temsil ve katılım, üçüncüsü hukuk ve adalete erişim ve son olarak akademi alanlarında çalışmalarımızı yürütüyoruz.

        Gönüllü ve üye olmak için ne yapılması gerekmektedir?

        SPoD'a gönüllü olmak ya da üye olmak çok kolay! Dernek ofisi hafta içi her gün saat 10.00-17.00 arasında açık oluyor. İsteyen bu saatlerde derneğimizi ziyaret edebilir. Ayrıca herkese açık olan etkinliklerimize de katılmak mümkün.

        Etkinlik alanlarınız nelerdir? Bu bağlamda neler yapılıyor?

        Etkinliklerimiz dönem dönem değişiyor. Ancak bazı etkinliklerimiz süreklilik kazanmış durumda. Mesela; bu yıl siyaset okulunun üçüncüsünü gerçekleştirdik. Türkiye'nin birçok yerinden insan bu etkinliğe katıldı. Bir diğer etkinliğimiz akademi çalışma grubunun her cuma düzenlediği etkinlikler... Bir de aynı ekip ‘Bahar Seminerleri’ adı altında bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. ‘Sosyal Politika’ çalışma grubunun düzenli olarak ruh sağlığı çalışanları için düzenlediği eğitimler de devam ediyor. Bütün bu rutin etkinlikler dışında, gündeme göre şekillenen etkinliklerimiz de devam ediyor.

        OKULDA İŞTE MECLİSTE LGBTİ’LER HER YERDE

        Türkiye’de böyle bir dernek kurmanın zorlukları vardır elbette ama kuruluş aşamasında ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

        Kuruluş aşamasında bir sıkıntı yaşamadık. Çünkü bizden önce kurulan Kaosgl ve Lambdaistanbul gibi derneklere açılan kapatma davaları, örgütlenme özgürlüğünü engeller diye reddedilmişti. Bu yüzden benzer bir sonuç ile karşılaşacağını düşünen valilik, bu defa bu yola başvurmadı. Ancak bunun dışında, tabii ki bizim de birçok dernek gibi sıkıntılarımız mevcut. Bugün dernekler kâr amacı gütmeyen kurumlar olmasına rağmen, çok yüksek oranda vergi kesintilerine maruz kalıyorlar. Bu da örgütlenme önünde büyük bir engel olarak karşımızda duruyor.

        Gelelim “Okulda, işte, mecliste; LGBTİ’ler her yerde” kampanyasına; içeriğinden ve hedeflerinden bahsedebilir misiniz?

        “Okulda, işte, mecliste, eşcinseller her yerde!” sloganı, LGBTİ hareketinin uzun yıllardır kullandığı bir slogan. Biz de mücadelemizi meclise taşımak ve sorunlarımızın bir kısmını bu yolla çözmek için yola çıktık. Amacımız: LGBTİ haklarının daha görünür hale gelmesi ve LGBTİ'lere yönelik ayrımcılığa karşı bir dizi yasal çerçevenin oluşturulması. Bunun dışında LGBTİ haklarını savunan açık kimliği ile siyaset yapan insanların olması. Bütün bunlar her siyasi hareketin görmek istediği şeyler. Madem demokrasi ile yönetiliyoruz, bu demokrasiden LGBTİ'ler de eşit bir şekilde hak almalı. Biliyorum bu kampanya zorlu bir sürecin de başlangıcı olacak ama LGBTİ hareketi zaten en başından beri iğne ile kuyu kazan bir hareket. ‘LGBTİ Hareketi’ sabretmesini bilir.

        LGBTİ’lere yönelik siyaset okulunun doğuş serüveni nedir? Fikir aşamasında ne tür bir ön araştırma yapıldı?

        Siyaset okulunun üçüncüsünü daha yeni bitirdik. Birinci siyaset okulundan beri temel hedefimiz; LGBTİ'lerin siyaset ile olan küskünlüğünü ortadan kaldırmak aynı zamanda ana akım siyasette ‘LGBTİ’ haklarını görünür kılmaktı… Nitekim yerel seçimler sürecinde bunu başardık. Hem yerel yönetimlerde hem de ana akım siyasette daha görünür bir siyaset izlemeye başladık. Bu görünürlüğün arkasında tabii ki siyaset okulu çalışması var.

        Yerel yönetimlerde çalışan LGBTİ sayısı nedir?

        Yerel yönetimler konusunda çalışan LGBTİ sayısını tespit etmek zor. Ancak SPoD bünyesinde bu konuda çalışan insanlar var. Yerel seçimler sürecinde de bu daha fazla somutluk kazandı. LGBTİ Hareketi ilk defa siyaset aracılığı ile yerel yönetimlerde söz sahibi olmaya başladı.

        Üyeleri olan belediye çalışanı kaç kişi?

        Eğer SPoD üyesi olup, belediyede çalışan kaç kişi var diye soruyorsanız gerçek bunu bilmiyoruz. Tek bildiğimiz şu anda bir kaç belediyede çalışan LGBTİ var. Bunların bazıları da tabii ki SPoD üyesi.

        HAK MÜCADELELERİ HİÇ DE KOLAY ELDE EDİLMİYOR

        LGBTİ protokolünü imzalayan belediyelerde Nisan'dan beri nasıl çalışmalar yapıldı ya da yapılıyor mu? (Misal Kadıköy Belediyesi de imzaladı ama ne yaptıklarını tam olarak bilmiyoruz?)

        Yerel seçim sürecinde ve öncesinde bazı belediyelerle bazı çalışmalar yaptık. Bunlardan biri de Kadıköy Belediyesi oldu. Belediyede bir eğitim yaptık. Yerel seçimler sonrasında da bu çalışmalar devam ediyor. Bildiğiniz gibi yerel seçimlerin üzerinden çok zaman geçmedi. Bizim gibi örgütlerin belediyeler ile ilgilenmesi ise çok eskiye dayanmıyor. Bu anlamda karşılıklı iyi niyetin ileride daha da somutluk kazanacağını düşünüyoruz. Nitekim Şişli ve Beşiktaş Belediyeleri’nde LGBTİ hakları daha somutluk kazandı çünkü bu belediyelerin bünyesinde yıllardır LGBTİ hakları için mücadele eden kişiler var.

        SPoD’un önümüzdeki günlerdeki diğer projeleri neler?

        Daha önce de bahsettiğim gibi dört çalışma alanında çalışmalarımız devam ediyor. Ancak genel seçimlere çok az bir süre kaldığı için şimdilik enerjimizin büyük kısmını bu çalışmaya vermiş durumdayız. Çünkü seçimler sonrasında, tıpkı yerel seçimlerde olduğu gibi bazı hedeflerimiz var. Öyle umut ediyoruz ki bu hedeflerimizi büyük oranda tutturacağız.

        Son olarak trans mücadelesinin nerede olduğunu ve yapılan çalışmaları anlatabilir misin?

        Trans mücadelesi de gey, lezbiyen, biseksüel ve interseksüel gibi bir mücadele alanı. Bu anlamda trans mücadelesi de derneğimizde sürdürülüyor. Trans geçiş sohbetleri uzun zamandır derneğimiz çatısı altında devam ediyor. Translara her türlü yardım desteği sağlıyoruz.

        Her şey bir yana sade vatandaş, belediyeler ve medyadan beklentileriniz nelerdir?

        Öncelikle uzun yıllardır bir üçüncü sayfa haberi olmaktan kurtulmayı mücadelemizin bir başarısı olarak görüyorum. Tabii ki bu başarının diğer tarafında da medya çalışanlarının kendilerini değiştirip dönüştürmeleri var. Bu iki çaba ister istemez LGBTİ haklarının daha doğru bir şekilde sunulmasını sağlıyor. Belediyelere gelince, bu alanda da oldukça fazla beklentimiz var. Ancak şunu biliyoruz ki; bu beklentilerimizin hemen bugünden de değişmeyeceğiniz biliyorum. Biz mücadele ettikçe, belediyelerde görünür oldukça, beklentilerimiz belli bir istikrar kazanacak diye düşünüyorum.

        Eklemek istediğiniz bu da bizim için mühim dediğiniz bir mevzu varsa paylaşalım…

        LGBTİ mücadelesi diğer birçok mücadele gibi insanların daha mutlu olması için çaba sarf ediyor. Bazen bu çaba karşılığını buluyor bazen de bulmuyor. İlk onur yürüyüşünde 50-60 kişi yürümüştük. 2014 Haziran’ında ise binlerce insan ile yürüdük. Bunun gibi daha onlarca örnek verebilirim. Hak mücadeleleri hiç de kolay elde edilen şey değil ama maalesef kolay kaybedilen şeyler olabiliyor. Bunun bilincinde olarak demokrasiyi, daha yaşanabilir bir dünya için derinleştirmek ona katkıda bulunmak insanın içini rahatlatıyor. Daha işin başındayız, sanırım bir sonu da yok bu işin.

        Bilgi için: www.facebook.com/MeclisteLGBTI ve www.meclistelgbti.org

        Diğer Yazılar