Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Olumlu veya olumsuz Aliağa’ya dikkat etmekte yarar var. Olumlu yönü açık. İzmir’in ağır sanayi yükünü kaldıran, yılda 18 milyar dolarlık toplam kent ihracatının 11 milyar dolarına evsahipliği yapan, petrokimya tesislerine önderlik eden Aliağa yaklaşık iki katına ulaşacak bir büyüklüğe hazırlanıyor. Petkim’in yeni devasa rafinerisi, Petlim Limanı ve yolda onlarca yeni yatırım var.

        Ya olumsuz yanlar... İlçe ağır sanayinin tüm dezavantajını yaşıyor. İzmir sanayide en büyük gücünü, Aliağa’dan alıyor ama bu ilçenin sıkıntılarının da yeterince farkında mı? Aliağa Ticaret Odası Başkanlığı görevini 1991’den bu yana sürdüren Adnan Saka’yla konuşuyorum. Başkan, “Tam böyle bir çelişki yaşıyoruz” diyor. Bana göre Adnan Saka, Aliağa için büyük şans,

        İlçesine aşık birisi. Uzun yılların verdiği birikim ve açıksözlülüğü ile yanlışı doğruyu Başkanla rahat konuşuyoruz. Eskiden yeni yatırım haberi aldıklarında sevince boğulduklarını şimdi mutlu olmakla beraber telaşlandıklarını da söylüyor Başkan ve aynı açıksözlülükle devam ediyor.

        İLAVE 1 MİLYON KAMYON

        “Trafiği, hava temizliği, yolları, imarı her şeyi bir bütün dahilinde düşünmek gerekiyor. Yalnızca Petkim’in iştiraki Petlim limanı, Alsancak Limanı’ndan daha büyük potansiyele sahip olacak. Liman başladığında Aliağa’ya İzmir’den ek olarak yılda 1 milyon kamyon daha gelecek. Zaten yılda 4.5-5 milyonluk bir kamyon trafiğimiz var. Eğer çevre yolu uzamazsa bu trafiği kesinlikle kaldıramayız. Mutlaka Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve tüm kurumlarla beraber bir stratejik plan yapılmalı”

        Araya girip “Başkan yeni yatırımların kapıda olduğunu söylüyorsunuz ama Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ne hala yeterince yatırım çekemiyorsunuz” diye takılıyorum.

        “Lafı oraya getirmesen olmaz, ömrümden ömür yiyor orası” diyor. Bu konuda hala dertli. Saka’ya göre önlerindeki en büyük engel teşvik meselesi.

        Yalnızca 10 kilometre ötede ciddi avantajlar varken firmalar neden gelsin. İki firma Manisa’ya taşınmış bile. Dönüyoruz Aliağa’nın sıkıntılarına. En büyük problem filtrelerin düzenli çalıştırılmaması. Kışın hava kirliliği Aliağa’da katlanıyor.

        İlçenin geleceği parlak olsa ne fark eder, ciğerlere karbondioksitli hava çekildikten sonra. Saka, polisiye, cezaya dayalı tedbirlerin çözüm sağlamadığını söylüyor.

        Baca filtrelerini çalıştırmak hayli masraflı. Avrupa, devlet teşvikleri ile başa çıkıyor.

        Saka’ya göre bu sorun ancak devletin yarı masrafı üstlenmesiyle aşılır. Sağlığa yapılacak harcamalar yerine sorun oluşmadan önlem almak , kaynak ayırmak her zaman yeğdir.

        HABAŞ’TAN DEV YATIRIM

        Güzel bir haber daha alıyorum Saka’dan. HABAŞ demir çelik fabrikasının yanı sıra büyük bir yassı çelik yatırımını tamamlamak üzere. 50 bin m2 kapalı alanda ‘Saç Haddesi Tesisi’ kuruluyor. 4,5 milyon ton yassı mamul üretilecek, 350 kişi daha istihdam edilecek.

        Böyle müjdeler Aliağa’da daha çok ama maalesef sorunlar da çok. İzmir’in ağır sanayide arka bahçesi Aliağa demek güzel de, başarıyı sahiplenmenin aynı oranda sıkıntılara sahip çıkmak gibi bir bedeli vardır.

        Diğer Yazılar