Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tate ailesi ABD’nin batısında bir çiftlikte yaşar. Sarhoş bir baba, hayalperest bir anne, asi bir genç kız ve idealist bir oğul sürekli sınıf çatışmaları yaşar. ‘Aç sınıf’tan olmadıklarını iddia etmelerine karşın, boş buzdolabının önünde geçer zaman. Baba Weston Tate parası olmadığından veresiye içki alır, sonunda alacaklılarından korkup kaçar.

        Anne, kocasının borçla satın almış olduğu verimsiz araziyi gizlice satarak bu yaşamdan kaçıp, kendi Amerikan Rüyası’na atılmayı hedefler. Asi kız Emma yasadışı olaylara girişir. Ailenin çıkmazından kurtulamayan oğul Wesley de annesinin kaçıp kurtulma tekliflerini geri çevirip babasını taklit eder. Bir sahnede babasının tulumlarını giyer ve çöpleri eşeler. Aile bir Amerikan özgürlük rüyasının peşinde sürüklenir.

        Donald Trump’un zaferini duyduğumda Samuel Shepard’ın bu seyirlik oyunu aklıma geldi.

        ‘Amerikan Rüyası’ işçi sınıfının toplumsal bir karayazısıdır. Milyonlarca Amerikalı bu kez rüyalarını Donald Trump efsanesine bağladı. Bir gün onun kadar zengin olma fikri ezilen, var olma mücadelesi veren sınıfların hala ilk beklentisi.

        Trump beslediği bu Amerikan rüyasının semeresini fazlasıyla gördü. Ne yaptığı gaflar ne de azınlıkları, müslümanları dışlayan tavrı açık ara zafer kazanmasını engeleyemedi. Yeni çağda barışçıl ve adaletli hedefler değil; şahsi umutlar, beklentiler öne çıkmakta.

        Açık ki, kitlelerin bir gün zengin olma rüyasını besleyen kazanıyor!

        Büyük oyunda İzmir

        60 devlet başkanı, 70’in üzerinde ülkeden global enerji devlerinin katıldığı Dünya Enerji Kongresi, şu sıralar İstanbul’da sürüyor.

        1920’li yıllardan bu yana yapılan etkinlik 97 yıldır İzmir’e uzanamadı.

        Üstelik dünyanın yeni enerji arenasının ucu Ege topraklarına değmesine rağmen. Güney Çin Denizi, Hazar havzası, Trakya’da ‘tight’ gazı, Güney Gaz Koridoru, Kürt gazının gelişi, Doğu Akdeniz gaz arzının Türkiye’ye ulaştırılması, İran’dan ‘daha ucuza daha çok’ gaz alımı enerjide yeni ataklar olacak.

        Enerji sahnesinde İzmir’le ilgili gelişmeler de dikkat çekici:

        *Kolin Enerji, Escobar adlı gemi ile ilk yüzer LNG’yi işletmeye aldı. Yıllık maksimum gazlaştırma kapasitesi 5 milyar 14 milyon 750 metreküp olarak hesaplanan terminalin, depolama kapasitesi 142 bin 862 metreküp olacak ki büyük bir adım.

        *ABD’den ilk kayagazı LNG İzmirli Ege Gaz tarafından ithal edildi. Amerikan kayaç gazından sıvılaştırılan LNG de Türkiye’nin doğal gaz tedarik portföyüne eklenmiş oldu.

        *Çin’in başlattığı ‘tek kuşak tek yol/İpek yolu Ekonomi Kuşağı’ projesi de 21’nci yüzyılın en büyük projelerinden biri olacak. Bu proje dünya nüfusunun neredeyse dörtte üçünü birleştirecek, yeni yatırımlarla birlikte yeni enerji güzergahlarının oluşması sağlanacak ki İzmir bu stratejide de öne çıkıyor.

        Keşke aynı gündem maddelerinin içinde boğulup duracağımıza, yeni stratejileri takip edebilsek...

        Diğer Yazılar