Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        REKLAM

        Alsancak 24 saat canlı yaşar, kentin merkezidir. Hemen öte yanı vardır bir de. Dip dibedirler ama dünyalar taban tabana zıt. Kahramanlar’ın bir ucunda yarım asırdır değişmeyen bir getto yaşar. Hala çatıları tenekeden, kırık camları muşambadandır. Tenekeli mahalledir çünkü orası. Vaadin çok değişimin az olduğu ülke gerçeğinin yansıması gibidir. Yarım yamalak apartmanların dördüncü katlarına atlarını da bağlarlar, gırnatalarını gece yarısına kadar da çalarlar. Hayat hikayeleri kaderlerinin içinde örülüdür.

        Damgalanan yaşamlara mahkumdurlar dedik ama içleri de bir o kadar renkli, inadına özgür. Marquez romanlarından fırlamış gibidir tenekeli mahalle... Evleri bile rengarenk, ala yeşil, cart pembe, fosforlu mor. Hele özel bir gün olsun. Kakavadan yükselen kahkahalar, hıdırellezde öyle coşkuludur ki yaşadıkları ne kadar yoksunluk varsa, inadına abartıya vurur yüzlerinde, kıyafetlerinde. Bu güzel insanlar bugüne kadar ya dışlandılar ya da siyaseten kullanıldılar.

        HER BAHANE BİR SINIRDI

        REKLAM

        Geçen yıl hıdırellezde birkaç kadın arkadaş gitmek istedik, tenekeliye değil de yine kentin orta yerinde roman vatandaşların en çok coştuğu mahallelere. Temizliğe yardıma bir ablamız geliyor, hayatı görmüş geçirmiş. Onu aradım. Dedi ki ‘Aman ha gelmeyin.’ Bizi o bile koruyamazmış. Bu ablamızın iki kızı var. İkisi de 16’sında kocaya kaçtı. (tam tabiriyle yazalım) Birinin nikahsız kocası hapiste, diğeri babasız doğurduğu çocuğundan sonra başka bir adamla evlendi. Şimdi dört torun bakıyor evinde. İlk kez geçenlerde farklı hissettim. Nihayet dedim, somutta bir sonuç ortaya çıkacak. Tamam roman vekillerimiz, sanatçılarımız var, artık daha görünürler ama yaraları, sıkıntıları büyüdü. Roman işgücünün yüzde 96’sı işsizlikle boğuşuyor. İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun girişimleriyle hayata geçirilen “İlle de Bir İş Olsun” projesi farklı sanki. İlk etapta kentte yaşayan 100 Roman, Makina Mühendisleri Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim kurumları iş birliğiyle, iş makinesi operatörü olarak yetiştirilecek.

        GERÇEKÇİ PROJE

        Buca ve Konak Belediyesi ile iki ayrı proje daha başlatıyorlar. Ege Mahallesi’nde de Türkiye’nin ilk anlaşmalı roman kentsel dönüşümünün Mart ayında başlayacağını söylüyor Purçu.

        REKLAM

        Kendisi de zor koşullarda yetişen bir roman olan Purçu’ya da söyledim. Nihayet farkınız ortaya çıkıyor diye. Komşu ülkelerde ezilen kesimlere kucak elbette açılmalı ancak ya yıllarca içimizde ezilenler, dışlananlar ne olacak? Konjonktür gerektirdiği için değil, tüm ezilen kesimlere ulaşmak bu ülkenin boynunun borcu. ‘Keşke istisnasız herkese ‘İnsansın sen insan’ diyecek bir sisteme kavuşabilsek!

        Diğer Yazılar