Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Norveç Sağlık Bakanlığı, sağlık turizmi için İzmir’e gelen turistlerin işlemlerini askıya aldı ya hemen bir aklı evvel yorum yapılmış; “Almanya ve Hollanda’dan etkilenmişler, referandum için yapıyorlar.”

        Yok artık. Gelin eğri oturalım, doğru konuşalım! Norveçliler iyi dayandı.

        Balçova Termal Tesisleri’ni bilenler yeşilliğine, doğasına hayrandır.

        İzmir’in tarihi ve doğal mirasını koruyan, yaklaşık 30 yıl önce gerçekleşmiş ender girişimlerden biridir. Öyküsü de kendisi kadar görkemli. Truva kralının küçük oğlu Paris, Sparta kralı Menelaos’un güzel karısı Helen’i kaçırınca Yunan siteleri birleşik bir ordu ile Agamemnon’un komutanlığında Truva kentine saldırırlar. Güzeller güzeli Helen’i, Truvalı çapkın prens Paris’e kaptıran Yunanlılar, 10 yıl boyunca Truva’yı yakıp yıkar. Saldırıların acısıyla Bergama yöresindeki Anadolu kavimleri de Truva’nın yanında savaşır. Binlerce askeri yaralanır, ölür. Kahinin önerisiyle Smyrna (İzmir) yakınlarındaki ılıcalara getirir askerlerini Agememnon. Şiflalı sular o kadar iyi gelir ki, kral ömrünün sonuna kadar burada yaşar. Rivayet böyle. Gerçekse bu meşhur kaplıcaların 1980’lerde ülkenin en modern tesislerinden biri haline getirilmesidir.

        1990’ların sonlarına doğru tesisler restorasyondan geçer, özellikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi güçlendirir. 63 dereceyi bulan su sıcaklığı ve zengin suları ile dünyanın dikkatini çeker.

        Hüseyin Öğütcen, Kutlu Aktaş, Kemal Nehrozoğlu tesislerin büyümesinde ve gelişmesinde katkısını hatırladığım valiler olur. Şimdi Balçova Belediye Başkanı olan Mehmet Ali Çalkaya, Turabi Çelebi gibi başarılı müdürler çıtayı yükseltir.

        Norveç Sağlık Bakanlığı ile anlaşma yapılır, son 24 yıldır her yıl 950 - 1000 romatizmalı hasta merkez de tedavi görür.

        Bu da tesislerin devamını idame ettirecek düzenli gelir, İzmir için eşsiz tanıtım fırsatı olur. Şehir dışından gelen misafirler mutlaka burada ağırlanır. Ancak yaklaşık 5-6 yıldır elimizdeki tek termal tesisler sağlık hizmeti yönünden duraksamaya girdi.

        DEFALARCA UYARILDI

        Termal özelliği, düğün salonu ve aynı arazinin içine yapılan Aqua Park’ın yanında kayboldu. Tedavi için gelenlerin halini düşünün bir yanda ‘hoplayı ver çekirge’ öte yanda sabahtan akşama ‘cıstak cıstak’ gençlik müzikleri. Neredeyse her gittiğimizde şikayetlere rastlar olduk. Defalarca şikayetlerini dile getiren Norveç bu kez dört yıllık anlaşmanın bitmesine iki yıl kala sözleşmeyi feshetti. İzmir Valiliği ise şimdi alternatif pazar arayışında, artık ara ki alternatif bulasın! Tek suçlu termal tesisler ya da Valilik yönetimleri mi?

        Tesislerin parlak günlerinde İzmir, termal potansiyelini büyütmenin yollarını arıyordu. İnciraltı ve Balçova‘da yeni tesislerin eklenmesi ve bir termal bölge yaratılması mümkündü. Küçük bir Karlovy Vary. Çek Cumhuriyeti’nin en küçük kentlerinden biri olan 55 bin nüfuslu ilçe dünyanın dört yanından turistleri ağırlar. Kralın banyosu anlamına gelen bu ilçeyi her yıl en az 5 milyon turist ziyaret eder. Hayaller yine yarım kaldı, eldeki tesislere tek çivi ekleyemedik. Hala tartışıyoruz, bölgede nasıl bir planlama yapılsın, termal tesisler yerine gökdelenler mi olsun diye. O yüzden diyorum ki, kimse Norveçliler’in tepkisini Avrupa konjonktürüne bağlamaya çalışmasın.

        Olay basit. Sadece zamanında eksik bıraktıklarımızı şimdi haliyle biçemiyoruz!

        Diğer Yazılar