Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Huzursuz Bacak Sendromu, bacak sinirlerine ait bir tür nöropatidir. Nöropati, sinirlerdeki aşırı duyarlılığın yol açtığı yanma, karıncalanma ya da uyuşma gibi duygu bozukluklarını ifade eden bir terimdir. Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte beyinde dopamin ve demir eksikliğinin yol açtığı düşünülmektedir. Her yaş ve cinste görülür. Erkeklerde biraz daha sık görülmektedir. Anne ya da babada huzursuz bacak sendromu varsa çocuklarda görülme olasılığı yüksektir.

        — Ne tür yakınmalara yol açar?

        Ayaklar ve bacaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma duygusu vardır. Bu yakınmalar istirahat esnasında ya da uykudan önce yatakta daha belirgindirler. Bacaklarına yorgan dahi değmesini istemezler. Ayağa kalkmak ve dolaşmak yakınmaları hafifletir.

        —Nasıl teşhis edilir?

        Huzursuz bacak sendromu tanısı koyduracak özel laboratuar testleri yoktur. Tanı, karakteristik yakınmalar ile konur. Ancak, muhtemel kas kemik hastalıklarının dışlamak için bazı temel analizler istenir.

        —Nasıl tedavi edilir?

        Günlük yaşama düzen kazandırmak önemlidir.

        Düzenli yaşam spor, giyim ve beslenme bağlamındadır. Spor son derece rahatlatıcıdır, uygun bir spora hemen başlanmalıdır. Gece yatmadan önce hafif germe egzersizleri ve ılık duş almayı ısrarla öneriyoruz.

        Yeme içme saatlerine özen göstermeliyiz. Üç ana ve üç ara öğün ile beslenmek ilke olmalıdır.

        Ara öğünlerde özellikle meyve tercih edilmelidir. Kolesterol ve şeker yüksekliği var ise normal düzeylere indirmek için gereken yapılmalıdır.

        Ayakkabı ve çoraplar rahat olmalı, asla sıkmamalıdır. Gün içinde fırsat buldukça ayaklar bir iskemleye uzatılarak istirahat edilmelidir.

        —Nelerden sakınmalıyız?

        Sigara mutlaka bırakılmalıdır. Kahve, neskafe, çay tüketimi azaltılmalı, bazı ilaçlardan uzak durulmalıdır. Hastalığı tetikleyen ilaçların başında antidepresanlar gelir.

        —Huzursuz bacağa yol açan ilaçlar

        Antidepresanlar

        Östrojen

        Lityum

        Antihistaminikler

        Beta blokerler

        Kalsiyum kanal blokerleri

        —Ne yapmalıyız?

        Sigarayı bırakın

        Alkolü azaltın

        Rahat ayakkabı giyin

        Spor yapın

        Yatmadan önce ılık duş alın

        Diğer Yazılar