Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sağlıklı tırnaklar pembe renkli, saydam ve bombe görünümlü olup haftada 0.5-1 mm kadar uzarlar. Mor, sarı, yeşilimtırak renkler, enine ya da boyuna çizgiler, uzamamak, yumuşamak ve kırılmak tırnakların hastalık belirtileridir.

        Tırnaklar cisimleri daha güçlü kavramamızı ve parmaklarımızı dış etkenlere karşı korumamızı sağlarlar.

        -Tırnak kırılması neden olur?

        Tırnak kırılması pek çok hastalığın işaretidir. Bunların başında vitamin ve mineral eksikliği gelir. Diğerleri ise enfeksiyon, metabolizma, hormon, dolaşım ve solunum yolu hastalıklarıdır.

        Mineral eksikliklerinin başında ise demir gelir. Tırnak kırılmasına yol açan diğer mineral eksiklikleri kalsiyum, magnezyum ve çinkodur.

        Tırnak mantarları son derece inatçı enfeksiyonlardır. El ve ayak tırnağı mantarları tırnağın yumuşamasına, zaman içinde dağılıp düşmesine neden olurlar. Uzamış sistemik enfeksiyon hastalıklarında tırnakların yapısı bozulur.

        Tırnakların çabuk kırılmasına neden olan diğer hastalıklar hipotirodi, hipertiroidi, kronik kalp ve solunum hastalıkları, A ve B vitamin eksiklikleridir. Tırnakları saran keratin adlı kılıf proteinden sentez edilmiştir. Soya çekimsel nedenler, özellikle proteinden zayıf dengesiz beslenme keratin sentezini azaltır ve tırnakları yumuşatır.

        Tırnaklara yayılan Sedef Hastalığı da çabuk kırılma ve çatlamalara yol açar.

        Oje, havasız bırakarak, aseton ise doğrudan etkisiyle tırnakların çabuk kırılmasına yol açarlar.

        -Tırnak mantarı nasıl bulaşır?

        En sık bulaşan enfeksiyon hastalığı tırnak mantarıdır. Yüzme havuzu, plaj, sauna, hamam, manikür-pedikür aletleri başlıca bulaşma kaynaklarıdır.

        Mantar olan tırnağın önce pembe rengi kaybolur, sarıya döner ve yumuşayarak kırılmaya başlar.

        Plaj, hamam, yüzme havuzu vb. yerlerde yalınayak dolaşmayın. Tırnaklarınızı fazla uzatmayın. Tırnaklarınızı derinden kesmeyin. Sıkan ayakkabı giymeyin. Bulaşık yıkarken eldiven kullanın. Dengeli beslenin. Bol meyve ve sebze tüketin. El ve ayaklarınızı nemli bırakmayın.

        -Tırnak kırılması nasıl tedavi edilir?

        Kırılmaya yol açan nedenlere göre tedavi edilir. Eksik vitamin ve mineraller var ise yerine konur. Beslenme bozukluğu düzeltilir. Mantar tedavisi çok uzun sürebilir, bu nedenle sabırlı olmak gerekir.

        Ne yapmalıyız?

        —Çorabınızı her gün değiştirin

        Pamuklu çorap giyin

        —Terliksiz dolaşmayın

        Havlunuzu kimseyle paylaşmayın

        Diğer Yazılar