Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hassas Bağırsak Sendromu ne demektir?

        Hassas Bağırsak Sendromu, irritabl bağırsak sendromu olarak da bilinir ve kısaca İBS olarak ifade edilir.

        Bağırsak fizyolojisinde bozukluk ile karakterizedir, bu nedenle fonksiyonel yakınmalara neden olur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte pek çok kişide bir bağırsak enfeksiyonundan sonra ortaya çıkar.

        Ne tür yakınmalar olur?

        En tipik yakınmalar karın ağrısı ve dışkılama düzensizliğidir. Zaman zaman, kabızlık, ishal ya da normal dışkılama söz konusudur. Karın ağrıları en sık alt karında lokalizedir ve çok kez kramp şeklinde ifade edilir. Ağrılar, çok kişide dışkılamadan sonra hafifler.

        Karın şişkinliği, GÖR (gastro özafagial reflü), bulantı, sık yellenme, dile getirilen diğer yakınmalardır. Hayati risk oluşturmayan İBS, kronik seyriyle yaşam konforunu son derece olumsuz etkiler.

        En sık kimlerde görülür?

        Her altı kişiden birinde İBS olduğu bildirilmektedir. En sık 30-50 yaşları arasında görülür. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır. 60 yaş üzerinde ise ender görülür.

        Psikolojik yönü nedir?

        İBS psikolojik bir bozukluk değildir. Hastalar tarafından dile getirilen yakınmalar abartı değil gerçektir. Ancak, psikolojik gerilimler İBS ataklarını tetikler ve yakınmaların daha şiddetli seyrine yol açarlar.

        Nasıl teşhis edilir?

        Tanı için özel laboratuar testleri yoktur. Bu amaçla en sık Roma kriterleri kullanılır. Roma kriterleri İBS tanısında kullanılan 3 kriterden ibaret olup, ikisinin mevcudiyeti İBS tanısı için yeterlidir.

        Nasıl tedavi edilir?

        Koruyucu önlemler ile tedavi esastır. Bu bağlamda hastalığı tetikleyen bazı besinlerden uzak durulur. Önerilen ilaçlar sadece yakınmaları hafifletir, kesin çözüm sağlamazlar.

        Hangi besinlerden uzak durulmalı?

        Kafeinli içecekler

        Sakız

        Alkol

        Kabızlık ya da diyareye yol açan besinler

        Abartılı besin diyetleri

        Roma Kriterleri nelerdir?

        Dışkılamayla geçen karın ağrısı

        Sık sık ya da nadir dışkılamayla şiddetlenen karın ağrısı

        Karın ağrısı ile birlikte düzensiz dışkılama

        Diğer Yazılar