Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kulak çınlaması nedir?

        Kulak çınlaması tinnitus olarak da bilinir. Sıklıkla bir başkası tarafından duyulmayan, kişiye özel olarak hissedilen rahatsız edici bir duyumdur. “İçimizdeki çığlık” deyimi uygun düşer ona.

        Çok kez uğultu, çınlama, ıslık sesi, zonklama ya da gürültü olarak ifade edilir. Su ve rüzgar sesine benzetenler de vardır.

        Zonklayıcı karakterde olan kulak çınlamaları önemlidir ve damar hastalıkları yönüyle tetkikleri gerekir.

        Üç haftadan daha uzun süren kulak çınlamaları kronik kabul edilir.

        İç, orta ve dış kulağa ait olan hemen tüm hastalıklar kulak çınlamasına yol açabilirler.

        Kulağa ait olmayan nedenler de çınlamaya yol açabilirler ki bunların başında akustik travmalar gelir. Diğerleri ise hipertansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, kafa travması, hipertiroidi, hipotiroidi, alerji, psikolojik sorunlar, B12 vitamini eksikliği ve bazı mineral eksiklikleridir.

        Psikolojik sorunlar genellikle depresyon ve anksiyete kaynaklıdırlar.

        Çinko ve demir eksikliğinde kulak çınlaması sık görülür.

        Aspirin kulak çınlamasına yol açan ilaçların başında gelir. Ayrıca bir kısım antibiyotikler, bazı idrar söktürücüler ve romatizma tedavisinde kullanılan ilaçlar da çınlamaya yol açarlar.

        Akustik travma nedir?

        Akustik travma aşırı gürültüye bağlı iç kulak travması demektir. Yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü çalışma ortamları, siren sesleri, oto ve ev alarmları akustik travma nedenleridir. Akustik travma en sık rastladığımız kulak çınlaması nedeni olup sağırlığa yol açabilir. Bir çeşit gürültü kirliliği olan akustik travmalarla tam bir çevreci ruhuyla mücadele etmek gerekir.

        Riski nedir?

        Kulak çınlaması dış kulak yolundaki bir buşondan ileri gelebileceği gibi bir tümörden de kaynaklanabilir. Akustik nörinom, kulak sinirinden menşe alan bir tümör olup sürekli ve şiddetli bir kulak çınlamasına yol açar. Zonklayıcı vasıfta olan kulak çınlamalarının büyük kısmı damar kökenli olup bir anevrizmadan ileri gelebilirler.

        Nasıl tedavi edilir?

        Öncelikle çınlama baskılanmalıdır. En etkili olan baskılama yöntemi maskeleme yapmaktır. Bu yöntem, başka bir ses ya da müziğe yoğunlaşarak çınlama sesini perdelemeyi hedefler. Bir masa saati ya da hafif tonda bir müzik bu amaca yönelik iyi seçeneklerdir.

        Kulak çınlamaları nedene göre tedavi edilirler. Eğer nedeni bilinmiyor ise bazı ilaçlar denenir. Ancak bu amaçla kullanılan ilaçlardan hiçbirinin kesin bir çözüm sağlamadığı da unutulmamalıdır.

        Ne yapmalı?

        KBB ve Dahiliye kontrollerinden geçin

        Gürültüden uzak durun

        Hipertansiyonu kontrole alın

        Tuzu azaltın

        Spor yapın

        İlaçlarınızı gözden geçirtin

        Diğer Yazılar