Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, haşimato hastalığı hakkında bilgiler verdi: Haşimato hastaları rahat uyusalar da sabah yorgun uyandıklarını söylerler, uykuya doyumsuzdurlar. Tedavi kriterleri hormon düzeyleri ve guatr ile tayin edilir

        Haşimato ne demektir?

        Haşimato Hastalığı Haşimato olarak da bilinir, kronik tiroidit demektir. Kronik tiroidit, en az altı aydan beri süren tiroid bezi yangısıdır. Kronik tiroiditin başlıca nedenleri virüsler, bakteriler, bağışıklık yetmezliği ve radyasyona maruz kalmaktır.

        Kimlerde görülür?

        Haşimato iyod eksikliği olan yörelerde sık görülmektedir.

        Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür, 40-60 yaş arası en sık görülen dönemlerdir.

        Haşimato guatrlı ya da guatrsız seyreder. Ancak guatrla birlikte olması kural değildir. Guatr, tiroid bezinin büyümesi demektir.

        En sık hipotiroidi görülür!

        Haşimato hastalığında dile getirilen yakınmalar genellikle hipotiroidi ile ilgilidir. Hipotiroidi, tiroid bezinin yeterince hormon sentez edememesinden ötürüdür.

        Deri pul pul dökülür

        Ne tür yakınmalar olur?

        Üşüme, halsizlik, kansızlık, solgunluk, saçlarda kuruma vardır. Deri genelde kurudur, pul pul dökülür. Çok kişi hazımsızlık, şişkinlik ve kilo almaktan yakınır. Kronik yorgunluk ve ruhsal sıkıntılar da karakteristiktir. Kas ve yağ kütlesi artışı ile birlikte yaygın ödem, gerçek bir kilo artışına neden olur. Kontrol edilemeyen ödem, kalp yetmezliğine yol açabilir.

        Şişmanlığa yol açar!

        Haşimatonun yol açtığı şişmanlıkta onca diyet ve egzersize rağmen kilo vermek oldukça zordur. Bu nedenle zayıflama rejimine başlamadan önce mutlaka tiroid hormon düzeyleri ölçülür ki muhtemel bir haşimato göz ardı edilmesin.

        Hazımsızlık sıktır!

        Karında şişkinlik, sık sık geğirmek ve inatçı kabızlık ile karakterize bir hazımsızlık söz konusudur. İlaç tedavilerine dirençli olan kabızlık uzun sürerse hemoroid, anal fistül ve anal fissürlere yol açar. Uykusuzluk ve yorgunluk psikolojik sorunlara kapı aralar. İçe kapanmak, sosyal faaliyetlerini askıya almak, karamsarlık, oldukça sık görülen psikolojik sorunlardır.

        Yorgunluk karakteristiktir

        Haşimato hastaları rahat uyusalar da sabah yorgun uyandıklarını söylerler, uykuya doyumsuzdurlar. “Bıraksanız bütün gün yataktan çıkmam” diyenlerin sayısı bir haylidir. Uykusuzluk, gün içinde uyuklamalara ve sık sık esnemelere yol açar.

        Kalbi olumsuz olarak etkiler

        Dakikadaki kalp atım sayısı genelde düşüktür. Bu durum çok kez çarpıntı ya da tekleme duygusu olarak ifade edilir. Kontrol altına alınamazsa kolesterol artışı ile beraber koroner arter hastalığına neden olur. Kandaki kolesterol ve trigliserid seviyeleri genelde yüksek seyreder. Kolesterol ve trigliserid düşürücü ilaçlar ise çok kez yetersiz kalırlar. Bu tür ilaçlar ancak hipotiroidi tedavi edildiğinde etkili olurlar.

        Nodüler guatra yol açar!

        Haşimato; Tiroid ultrasonografisi, kandaki tiroid hormonları ve bu hormonlara karşı oluşan antikorların düzeyi ile teşhis edilir. Haşimato nodülleri genelde yalancı nodüllerdir. Bu nedenle ameliyat edilmeleri gereksizdir. Ancak çapı iki santimetreden büyük olan nodüller yakından takibe alınırlar.

        İlaçlar aç karına alınmalı

        Tedavi kriterleri hormon düzeyleri ve guatr ile tayin edilir.

        Hipotiroidi var ise uygun dozlarda tiroid hormonu verilir, yoksa ilaca gerek yoktur.

        Tiroid ilaçları aç karına alınmalıdır. Tiroid ilaçları antiasit, demir ve kalsiyumla birlikte kullanılmamalıdır, aksi takdirde emilmezler.

        Diğer Yazılar