Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, tırnak sağlığı hakkında açıklama yaptı: Ojeler tırnakları havasız bırakarak, aseton ise doğrudan kimyasal etkisiyle tırnakların çabuk kırılmasına yol açarlar. Mor tırnaklar solunum ve dolaşım bozukluklarına, soluk tırnaklar ve kansızlığa işaret edebilirler

        Sağlıklı tırnak nasıl olmalıdır?

        Sağlıklı tırnaklar pembe renkli, saydam ve bombe görünümlü olmalıdır. Sağlıklı tırnaklar haftada 0.5-1 mm kadar uzarlar. Tırnaklarımızın bu vasıfları ile cisimleri daha güçlü kavrar, parmaklarımızı da dış etkenlere karşı korumuş oluruz.

        Tırnakların kırılmasına neden olan sistemik hastalıklar

        Hipotirodi, hipertiroidi, kronik kalp yetmezliği ve kronik solunum yolu hastalıkları, A ve B vitamin eksiklikleridir. Tırnakları saran keratin adlı kılıf proteinden sentez edilmiştir. Soya çekimsel nedenler ve proteinden zayıf dengesiz diyetlerle keratin sentezi azalır ve tırnaklar yumuşar. Tırnaklara saran Sedef Hastalığı da çabuk kırılma ve çatlamalara yol açar.

        Ojeler tırnakları havasız bırakarak, aseton ise doğrudan kimyasal etkisiyle tırnakların çabuk kırılmasına yol açarlar. Mor tırnaklar solunum ve dolaşım bozukluklarına, soluk tırnaklar ve kansızlığa işaret edebilirler.

        Enfeksiyon hastalıkları etkili

        Tırnaklar neden kırılır?

        Tırnak kırılması pek çok hastalığın işaretidir. Bunların başında vitamin ve mineral eksikliği gelir. Eksikliği tırnak kırılmasına yol açan minerallerin başında demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko gelmektedir. Diğer nedenler ise enfeksiyon, metabolizma/hormon bozuklukları, dolaşım ve solunum yolu hastalıklarıdır. Uzamış sistemik enfeksiyon hastalıklarında tırnakların yapısı bozulur.

        Çizgiler ve yumuşak olur

        Sağlıksız bir tırnak nasıl görülür?

        Tırnağın mor, sarı, yeşilimtırak renkte olması, enine ya da boyuna çizgiler olması, uzamaması, yumuşak olması ve çabuk kırılması sağlıklı olmadığının bir başka deyişle bazı şeylerin iyi gitmediğinin göstergesidir.

        Pembe rengi kaybolur

        Tırnak mantarları nasıl bulaşır?

        Tırnak mantarları çok hızlı ve kolay bulaşırlar. Yüzme havuzları, plaj, sauna, hamam, manikür-pedikür aletleri başlıca bulaşma kaynaklarıdır. Mantar nedeniyle tırnağın önce pembe rengi kaybolur, sonra sarıya döner ve yumuşayarak kırılmaya başlar.

        Ayakkabıya dikkat edin

        Nasıl korunuruz?

        Plaj, hamam, yüzme havuzu vb. yerlerde yalınayak dolaşmayın. Tırnaklarınızı fazla uzatmayın. Tırnaklarınızı derinden kesmeyin. Ayaklarınızı sıkan ayakkabılar giymeyin. Bulaşık yıkarken eldiven kullanın. Dengeli beslenin. Bol meyve ve sebze tüketin. El ve ayaklarınızı nemli bırakmayın, hemen kurulayın.

        Beslenme bozukluğu düzeltilir

        Tırnak kırılması nasıl tedavi edilir?

        Tırnak kırılması nedenlerine göre tedavi edilir. Eksik vitamin ve mineraller var ise yerine konur. Beslenme bozukluğu var ise düzeltilir. Mantar tedavisi çok uzun sürebilir, bu nedenle sabırlı olmak gerekir.

        Havlunuzu paylaşmayın

        Ne yapmalıyız?

        *Her gün çorap değiştirin

        *Pamuklu çorap tercih edin

        *Terliksiz dolaşmayın

        *Havlunuzu kimseyle paylaşmayın

        Diğer Yazılar