Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncay Filiz, kronik yorgunluk sendromu olarak bilinen sistemik efor intoleransı hakkında bilgi verdi, “En etkili tedavi yöntemi spor yapmaktır. Bol su içmek gerekir. Vitamin kullanmanız gerekebilir” dedi

        Sistemik efor intoleransı nedir?

        Sistemik efor intoleransını bir deyim olarak telaffuz etmek zor geliyor ancak kronik yorgunluk sendromu olarak bildiğimiz rahatsızlığa önerilen yeni ve uygun bir isimdir.

        Sistemik efor intoleransı, en az altı aydan beri devam eden ve istirahat etmekle geçmeyen bir yorgunluktur. Aslında pek de sık görülmez. Gençlerde ve erkeklerde ender görülür. 35-45 yaşları arası kadınlarda ise daha sık görülmektedir.

        Neden yoruluruz?

        Doğal ya da doğal olmayan nedenlerden ötürü yoruluruz. Aşırı derecede efor sarf etmek, uykusuz kalmak, çeşitli hastalıklara maruz kalma sonucu oluşan yorgunluklar doğal yorgunluklarımızdır. Nedenler ortadan kalkınca doğal yorgunluklar da ortadan kalkar.

        Sistemik efor intoleransı ise doğal yorgunluklarımızın dışında bir durumdur. Ne dinlenmekle ne de vitamin takviyesi ya da masaj teknikleriyle düzelen bir yorgunluktur.

        Neden olur?

        Neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Vücut direnç düşüklüğü ve psikolojik sorunların sistemik efor intoleransını tetiklediği düşünülüyor.

        Psikolojik sorunlar görülebilir

        Ne tür yakınmalara yol açar?

        Bitkinlik, halsizlik, boğaz ağrısı, hafif ateş, kas-eklem ağrıları, gece terlemeleri, baş ağrısı, lenf bezlerinde duyarlılık, çene eklemi ağrıları, kas ağrıları, uykusuzluk gibi yakınmalara yol açar. Cinsel isteksizliğe de neden olabilir. Uzun süren olgularda içe kapanma, sosyal ilişkilerden kopma gibi psikolojik sorunlar da görülebilir.

        Topluca değerlendirilir

        Nasıl tanı konur?

        Sistemik efor intoleransı tanısı koyduracak karakteristik bir muayene bulgusu yoktur. Ani olarak ortaya çıkışı, altta yatan hiçbir hastalık ya da nedenin olmayışı, dinlenmekle geçmeyişi karakteristik özellikleridir. Bu tipik yakınmalar, yakınmaların süresi ve yorgunluğa yol açabilecek hastalıklar dışlanıp topluca değerlendirilerek tanı konur.

        Havuç, lahana çok yararlı

        Nasıl tedavi edilir?

        En etkili tedavi yöntemi spor yapmaktır.

        Sistemik efor intoleransı tedavi eden bir ilaç yoktur.

        Yorgunluğu provoke eden etkenlerle mücadele edilir.

        Bol su içmek gerekir. Doktorunuzun önereceği dengeli vitamin takviyelerini kullanmanız gerekebilir. Yazın kavun, karpuz, bamya; kışın ise havuç, lahana, ıspanak son derece yararlıdır.

        Spor yapın sigara içmeyin

        Ne yapmalıyız?

        Stresten uzak durun

        Dengeli beslenin

        Mevsim besinlerini öncelikle tüketin

        Spor yapın

        Sigarayı bırakın

        Alkolü azaltın

        Sabahları yorgun kalkmak

        Sistemik efor intoleransı bulguları

        *Dinlenmekle geçmeyen yorgunluk

        *Egzersiz sonrası 24 saati aşan bitkinlik

        *Boğaz ağrısı

        *Boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde hassasiyet

        *Kas ağrıları

        *Eklem ağrıları

        *Baş ağrıları

        *Sabahları yorgun kalkmak

        Depresyonla karışabilir

        Hangi hastalıklarla karışır?

        Sistemik efor intoleransı en sık fibromiyalji, depresyon ve bipolar hastalıklar ile karışır. Böyle durumlarda ayırıcı tanı için psikiyatri konsültasyonu gerekebilir.

        Diğer Yazılar