Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Antibiyotik direnci, aslında antibakteriyel bir dirençtir. Bakterilerin antibiyotiklerden etkilenmemesi ya da bakterilerin antibiyotiklere karşı duyarsız kalmaları demektir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımlarından ötürü olur

        Antibiyotiklerin gerek ülkemizde gerekse dünya çapında yoğun tüketimi, bakterilerin hızla direnç kazanmasına yol açıyor. Antibiyotik direnci önemli bir küresel sorun olma yolunda hızla ilerliyor. Bu nedenle bugün dünden daha dikkatli ve bilinçli davranmak zorundayız. Bu, bir insanlık görevidir. Bilinçli ilaç tüketimi konusunda paylaştıklarımız ile paylaşmadıklarımız arasındaki fark kapatılmalıdır. Antibiyotiklerin birey için değil, toplum için olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

        Antibiyotik direnci nedir?

        Antibiyotik direnci, aslında antibakteriyel bir dirençtir. Bakterilerin antibiyotiklerden etkilenmemesi ya da bakterilerin antibiyotiklere karşı duyarsız kalmaları demektir.

        Riskli bir durumu ifade eder

        Neden olur?

        Antibiyotiklerin yanlış kullanımlarından ötürü olur. 1940 yılında kullanıma giren antibiyotiklerin hemen hepsine karşı gelişen direnç, gereksiz ve yanlış dozlarda antibiyotik kullanmanın neticesidir.

        Çoklu direnç nedir?

        Çoklu direnç, bakterilerin birden fazla ilaca karşı geliştirdikleri antibiyotik direncidir ki son derecede riskli bir durumu ifade eder. En sık tüberküloz tedavisinde karşımıza çıkar.

        Gelişi güzel tüketilmemeli

        Yanlış antibiyotik kullanımı nedir?

        Yanlış antibiyotik kullanmak, bilinçsiz antibiyotik kullanmak demektir. Gripte, nezlede, ishalde, her ateşte, her ağrıda, her enfeksiyonda, gelişi güzel antibiyotik tüketmektir. İlaçların dozlarını ve kullanım sürelerini keyfi olarak ayarlamak da yanlış antibiyotik kullanmaktır. Antibiyotikler ateş düşürmez, ağrı kesmez, virüsleri tedavi etmezler. Bu nedenle hekim kararı olmadan asla kullanılmamalıdır.

        Gerekli olduğunda kullanılmalı

        Ne tür zararları olur?

        Bakteriyel direnç geliştirmenin yanı sıra beden florasını yok ederler, karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açabilirler.

        Doğru antibiyotik kullanımı nedir?

        Sadece gerekli olduğunda, doğru seçilen ilaçlarla, uygun dozlarda, uygun sürede, doktor reçetesiyle antibiyotik kullanmak demektir.

        Kesinlikle doz atlama yapmayın

        Nelere dikkat etmeliyiz?

        *Antibiyotik tedavisinde doz atlamayın

        *Eş, dost tavsiyesi ile antibiyotik almayın

        *Ecza dolabınızda antibiyotik biriktirmeyin

        Prospektüsleri dikkatli okuyun

        Ne yapmalıyız?

        *Doktorunuz önermedikçe antibiyotik kullanmayın

        *Grip ve soğuk algınlığında antibiyotiklere sarılmayın

        *Hastalık önleme düşüncesiyle antibiyotik kullanmayın

        *İlaçların prospektüsleri sizler için yazılmıştır, dikkatle okuyun, anlaşılmayan noktaları doktorunuza danışın

        Diğer Yazılar