Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kilo almak, sigara içmek, fazla alkol tüketmek, diüretik ilaçlar kullanmak, stres, spor yapmamak, fazla tuz tüketmek, kötü beslenmek, idrar kaçırmayı tetikleyen başlıca nedenlerdir. Önereceğimiz bazı ilaçlarla idrar kaçırmayı kolayca kontrol altına almak mümkündür

        İdrar kaçırmak, her yaş ve cinste sorun olmakla birlikte en sık orta ve ileri yaş grubu kadınlarda görülmektedir. Kadınlarda görülme oranı yüzde 35 olarak bildirilmektedir ki bu oran pek çok ciddi hastalıklardan daha sık görüldüğüne işaret etmektedir. Ne var ki çoğumuz utangaçlık gösterip bu sorunumuzu hekimlerimizle paylaşmayınca ruhsal ve bedensel sıkıntılarımızla baş başa kalıyoruz.

        Neden olur?

        İdrar kaçırmak organik ya da fonksiyonel rahatsızlıklardan ötürü olur. Organik olanlar, lokal ya da sistemik hastalıklara ait olanlardır. Fonksiyonel olanlar ise mesane ve idrar yollarına ait kas ve dokulardaki zayıflamalardan ötürüdür.

        Menopozda hormonlar azalır

        İdrar kaçırmaya neden olan hastalıklar nelerdir?

        Alt karına ait geçirilmiş olan ameliyatlar, idrar yollarına ait kronik enfeksiyonlar, kronik sistit, alt karına uygulanmış radyoterapiler önde gelen hastalık nedenleridir. Fonksiyonel nedenlerin başında ise obezite gelir. Diğerleri ise; aşırı idrar yapmaya yol açan bazı ilaçlar, zor geçen gebelikler, çok sayıda doğum yapanlar, menopoz ve yaşlılıktır. Menopozda hormonların azalması idrar kontrolünü sağlayan kasların gücünü ve elastikiyetini azaltır. Sezaryen doğumlarda, normal doğumlara göre idrar kaçırmak daha ender görülmektedir.

        Gençlerde sık görülür

        Nasıl dile getirilir?

        Çok kez sıkıştıktan sonra idrarını tutamama ya da tuvalete yetişememe olarak dile getirilir. Bu tarz yakınmalar yaşlılarda daha sıktır. Gülmek, hapşırmak, ıkınmak ya da öksürmekle dile getirilen yakınmalar ise daha “masum” olup, gençlerde sık görülmektedir. Ancak bir kişide bunlardan birkaçı birlikte olabilir.

        Kötü beslenmek tetikler

        Tetikleyen nedenler nelerdir?

        Kilo almak, sigara içmek, fazla alkol tüketmek, diüretik ilaçlar kullanmak, stres, spor yapmamak, fazla tuz tüketmek, kötü beslenmek, idrar kaçırmayı tetikleyen başlıca nedenlerdir.

        İlaçlarla kontrol altına alınabilir

        Nasıl tedavi edilir?

        Önce koruyucu önlemler alınır. Risk faktörleri ya da tetikleyen nedenler asgari düzeye indirilir. Önereceğimiz bazı ilaçlarla idrar kaçırmayı kolayca kontrol altına almak mümkündür. İleri ya da yanıt vermeyen olgularda ise üroloji uzmanı tarafından gerçekleştirilecek küçük çaplı operasyonlarla iyi sonuçlar alınmaktadır. Son zamanlarda mesaneye yapılan botoks uygulamaları da kısa sürede iyi sonuçlar vermektedir.

        Lifli besinleri tercih edin

        -Ne yapmalıyız

        *Şişmansanız zayıflayın

        *Sigarayı bırakın

        *Alkolü azaltın

        *Kabız kalmayın

        *Lifli besinleri tercih edin

        *Tuzu azaltın

        *Çayı, kahveyi azaltın

        *Spor yapın

        *Utanmayın, sorunu doktorunuzla paylaşın

        En az iki ay sürmeli

        Mesane eğitimi nedir?

        Mesane kaslarını güçlendirmek amacıyla önerdiğimiz egzersizlerdir. İnatçı idrar kaçırmalarında son derece yararlıdır. Mesane egzersizlerine başlandığı takdirde en az iki ay sürdürülmelidir.

        Diğer Yazılar