Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şişmanlık nedir?

        Şişmanlık ya da obezite vücut yağ miktarının artması demektir. Dünya Sağlık Örgütü şişmanlığı, yaşam süresini kısaltan, tedavisi ömür boyu sürmesi gereken bir hastalık olarak tanımlar.

        Vücut yağ oranı nedir?

        Normal vücut yağ oranı erkeklerde yüzde 15-18, kadınlarda yüzde 20-25’dir. Yağ oranı erkeklerde yüzde 25’i, kadınlarda ise yüzde 35’i geçerse şişmanlıktan söz edilir. Kadınlarda elma tipi şişmanlık daha sık görülür.

        Elma tipi şişmanlık nedir?

        Bel ve göbek çevresinde yağ birikmesiyle oluşan şişmanlıktır. Bu, riski en yüksek olan şişmanlık tipidir. Metabolik sendrom, kalp-damar hastalığı ve inmeye yol açar. Menopozdan sonra sık görülür.

        Armut tipi şişmanlık nedir?

        Kalçada yağ birikmesi ile oluşan şişmanlıktır. Bel incedir ancak kalça genişlemiştir. Zararı nispeten daha az olan şişmanlık tipidir.

        Kilo fazlalığı nedir?

        Kilo fazlalığı, kas ve kemik kitlesindeki artıştır. Daha çok spor yapanlarda görülür. Şişmanlıkta ise artan kas kitlesi değil yağdır.

        Şişmanlık neden olur?

        Hareketsizlik ve kötü beslenme önde gelen nedenlerdir. Kötü beslenmek, abur cubur atıştırmak ve yüksek kalorili besinler tüketmektir.

        Hormonal, soyaçekimsel ve ilaçların neden olduğu şişmanlıklar ise daha az görülür.

        Şişmanlık hangi sorunlara yol açar?

        Yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıklarına yol açar. Her iki cinste de hormon dengesini bozar. Kadınlarda östrojen, erkeklerde testosteron hormonları azalır. Bu durum kısırlığa neden olur.

        Horlama, nefes darlığı, hazımsızlık, eklemlerde erken yıpranma, gut krizi, safra kesesi taşı, yorgunluk, halsizlik, endişe, depresyon sık görülen rahatsızlıklardır. Bağışıklık sistemini zayıflatarak infeksiyon hastalıklarına karşı dayanıksızlığa neden olur.

        Şişmanlığın ülkemizdeki durumu nedir?

        Ülkemizde her 3 kadından biri ve her 5 erkekten biri şişmandır. Ev hanımlarının 2’sinden biri şişmandır. Şişmanlık en sık İç Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir.

        İdeal vücut ölçüleri nelerdir?

        İdeal bel-kalça oranı 0.72-0.8 arasıdır. İdeal bel çevresi ise kadınlarda 84 santim, erkeklerde 94 santimdir. İdeal Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 18-25 arasıdır.

        VKİ nedir?

        Vücut ağırlığının, boyun metrekaresine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. 25-30 arası fazla kilodur, 30’dan fazlası şişmanlıktır. 40’dan fazlası ise tehlikeli şişmanlıktır.

        Şişmanlık nasıl tedavi edilir?

        Şişmanlığın tek tedavi yöntemi, alınan enerjiyi azaltmak, harcanan enerjiyi arttırmaktır. Bunun için de diyet ve spor yapmak gerekir.

        İlaçla tedavi edilir mi?

        İlaç tedavisi asla ön planda düşünülmez. Öncelik diyet ve egzersiz olmalıdır. Bunlar yetersiz kalır ve doktorunuz da uygun görürse ilaç kullanılır. Çok mecbur kalınca cerrahi yöntemler denenebilir.

        Doğal ürünler zayıflatır mı?

        Hayır, belki kilo kaybettirebilirler ama sağlıklı zayıflatmazlar. Bu ürünlerin çoğu kısa sürede kilo vermeyi müjdeler. Oysa, kısa sürede fazla kilo vermek sağlıklı değildir.

        Obezite tedavisi ölçülü ve sabırlı bir tedavidir. Hızlı kilo kaybı pek çok hastalığa davetiye çıkartmaktır, üstelik ara verildiğinde eskisinden daha fazla kilo alınır. İdeal zayıflama, vücut ağırlığının yüzde 10’unu 3 ile 6 ay arasında vermektir. Bundan ötesi risktir.

        Ne Yapmalıyız?

        Televizyon ya da masa başında uzun süre oturmayın. Yürüme alışkanlığı edinin. Gideceğiniz yere birkaç durak önce inin. Mümkünse asansör kullanmayın, merdiven çıkın. Size uygun bir spor yapın. Bol su için. Çay, ıhlamur ve bitki çayı tüketin. Kola ve gazoz yerine maden suyu tercih edin. Az ve sık aralıklarla beslenin. Geceleri yüksek kalorili besinler tüketmeyin.

        Şişmanlığa yol açan ilaçlar

        Kortizon

        Antidepresanlar

        Antitiroidler

        Doğum kontrol hapları

        Lityum

        Antihistaminikler

        Diğer Yazılar