Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlkbaharda havadaki nem oranının artışı ile birlikte elektrik yükü de artar. Artan elektrik yükü, vücut kimyamızı ve fizyolojimizi değiştirir. Bedenimiz buna adapte olmaya zorlanır, bu zorlanma yorgunluğa neden olur. Adaptasyon, kırsal alanlarda daha kısa sürdüğünden yorgunluk daha hafif hissedilir.

        Hava kirliliği, bahar yorgunluğunu arttıran önemli bir faktördür. Bu bağlamda şehirlerdeki fabrika ve egzoz gazları büyük risk arzederler. Bahar yorgunluğu kronik yorgunluklardan farklı olarak yalnızca ilkbahar mevsiminde görülen bir yorgunluktur. Kronik yorgunluklar efor, uykusuzluk, aşırı stres, depresyon ve uzun süren hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkarlar.

        BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Bahar yorgunluğu genelde bitkinlik, halsizlik, keyifsizlik, kuvvetsizlik olarak ifade edilir. Uykuya eğilim, sabahları çok zor ve yorgun uyanmak, sık sık esnemek, genel ağrılar, uyuşmalar ve ruhsal sıkıntılar, dile getirilen diğer yakınmalardır. Bahar yorgunluğunun başlıca ruhsal yakınmaları ise karamsarlık, içe kapanma ve sürekli bir endişe halidir. Bahar yorgunluğu ile birlikte kronik hastalıklar daha da ağırlaşabilirler. Bu hastalıkların önde gelenleri kalp, solunum ve böbrek yetmezliğidir, bu nedenle yakından takip edilirler.

        NASIL KORUNURUZ?

        Dengeli beslenmek öncelik taşır. Besinleri üç ana üç ara öğün ile tüketmek en dengeli beslenme tarzıdır. Bol bol mevsim meyveleri tüketmeliyiz. Yeterince su içmeliyiz. Taze sıkılmış meyve suları son derece yararlıdır. Ada çayı, ıhlamur gibi bitki çaylarını tercih etmeliyiz. Güneşli havalarda şapkasız dolaşmamalı, açık renkli giysiler ve sıkmayan rahat ayakkabılar giymeliyiz. Fırsat buldukça açık havada kısa mesafeli, fazla yormayan yürüyüşler yapmalıyız.

        NELERDEN SAKINMALIYIZ?

        Alkol ve sigara bahar yorgunluğunu tetikler. Sigarayı mutlaka bırakmalı, alkolü azaltmalı, kafeinli içecek tüketimini azaltmalıyız.

        Bahar yorgunluğu belirtileri

        -Halsizlik

        -İsteksizlik

        -Uykusuzluk

        -Ruhsal gerginlik

        -Kas ağrıları

        -Baş ağrısı

        -Hazımsızlık

        Ne yapmalıyız?

        -Bol sıvı tüketin

        -Egzersiz yapın

        -Dengeli beslenin

        -Sigarayı bırakın

        -Alkolü azaltın

        Diğer Yazılar