Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ürtiker ne demektir?

        Vücuda sindirim, solunum ya da kan yoluyla giren yabancı madde, kandaki beyaz kan hücrelerinin bir kısmına yapışır ve buradan histamin adı verilen bir madde salgılanmasına neden olur. Histamin, damarları genişletir ve ödeme yol açar. Bu ödem, ürtikerdir.

        Anjioödem nedir?

        Ürtikerin deri altından daha derinlere inen türüne anjioödem denir. Anjioödem en sık yüz, dudak ve cinsel organlarda görülür. Kaşıntıdan çok yanma ve ağrı duygusu vardır. Ürtiker ve anjioödemin birlikte olduğu durumlar daha ağır seyreder.

        Neden olur?

        İlaç, besin, enfeksiyon, güneş önde gelen ürtiker nedenleridir. Böcek sokmaları da ürtikere yol açar. Kanser seyrinde ürtiker görülebilir. Hiçbir neden gösterilemeyen ürtiker olguları da vardır.

        İlaç ürtikeri nedir?

        Penisilin ve penisilin türevleri, ürtikere yol açan ilaçların başında gelir. Ürtiker, ilaç uygulandıktan hemen sonra oluşabileceği gibi 10-15 gün sonra da ortaya çıkabilir. Anjionörotik ödem ile birlikte, şiddetli nefes darlığı, çarpıntı ve şok gelişebilir.

        Penisiline karşı duyarlı olanlar sefalospirin gurubu ilaçlara karşı da duyarlıdır. Bu nedenle bu grup ilaçlardan da sakınmalıdırlar. Penisilin tedavisi kesilmesine rağmen döküntüler, haftalarca sürebilir.

        Aspirin ve romatizma ilaçlarının neden olduğu ürtikerler de sık görülür. Ürtikere yol açan diğer ilaçlar; sülfonamidler, idrar söktürücüler, ağrı kesiciler, teskin edici ilaçlar, röntgen çekiminde kullanılan kontrast maddelerdir.

        Besin ürtikeri nedir?

        Besin alerjileri her yaş ve grupta görülür. Genelde akut başlar. Deri testleri yapılarak ürtikere yol açan besin maddesi saptanabilir. Sorumlu besinden uzak kalarak ürtikeri engellemek mümkündür. Deniz ürünleri, yumurta, fıstık, ürtikere yol açan besinlerin başında gelirler.

        Enfeksiyon ürtikeri nedir?

        Vücudumuzun herhangi bir yerinde mevcut bakteri, virüs, parazit, ya da mantar, ürtiker nedeni olabilir. Sık tekrarlayan ürtikerlerin sebebi sinüs iltihabı, diş absesi, safra kesesi iltihabı, deride mantar olabilir. HP diye bilinen Helikobakter Pilori adlı bakteri, uzamış ürtikerlere yol açabilir.

        Temas ürtikeri nedir?

        Temas yolu ile oluşan ürtiker, sık karşılaşılan durumdur. En sık köpek, kuş, kedi gibi evcil hayvanlar ile doğrudan temaslarla oluşur. Ayrıca şeftali, erik, çilek gibi bazı meyveler de temas ürtikerine neden olurlar.

        Fiziksel ürtiker nedir?

        Darbe, soğuk, sıcak, su ile temas, egzersiz, ultraviyole ışınlarına maruz kalma gibi durumlarda ortaya çıkan ürtikerdir. Hızla ortaya çıkar ve yine ayni hızla kaybolur.

        Solar Ürtiker nedir?

        Güneş ışınlarının neden olduğu bir ürtiker türüdür. Birkaç dakika içinde ortaya çıkar, gölgeye sığınılırsa 1–2 saat içinde kaybolur. Güneşe maruz kalan yerlerde kızarma, kabarma ve kaşıntı vardır. Nadiren solunum yetmezliği ve hipotansiyona yol açar. Böyle durumlarda acil hastane bakımı ve tedavisi gerekir.

        Diğer nedenler nelerdir?

        Kolon, akciğer, lenf kanseri başlangıcında ürtiker görülebilir.

        Hipertirioidi ve hipotiroidisi olanlarda ürtiker sıktır. Özellikle kronik tiroidit durumunda daha şiddetli seyreder.

        Nasıl tedavi edilir?

        Ürtiker tedavisinde antihistaminik ilaçlar kullanılır. Bu grup ilaçlar, kalp ritmini olumsuz etkileyebileceğinden kalp hastalarında dikkatli kullanılır. Kortizon, ancak antihistaminiklere yanıt vermeyen durumlarda kullanılır, asla ilk seçenek değildir. Anjionörotik ödemler, hastane koşullarında tedavi edilmelidir.

        Akut ürtiker nedenleri

        *İlaçlar

        *Gıda maddeleri

        *Böcek sokmaları

        *Enfeksiyon

        Kronik ürtiker nedenleri

        *Kronik enfeksiyon hastalıkları

        *Romatizma hastalıkları

        *Stres

        *Güneş

        *Soğuk

        Diğer Yazılar