Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Reaktif Hipoglisemi ne demektir?

        Reaktif hipoglisemi şeker hastası olmayan kişilerde ani kan şekeri düşmesidir. Normalde açlık kan şekeri 80-100 mg/dl, tokluk kan şekeri ise 120-130 mg/dl arasıdır. Reaktif hipoglisemide kan şekeri çok kez 50 mg/dl altına düşer. Bu, sıklıkla şeker oranı yüksek besinler alındıktan bir kaç saat sonra ortaya çıkar.

        Belirtileri nelerdir?

        En hafif şekli ani bir baygınlık hissi, şiddetli bir acıkma, terleme, sinirlilik, çarpıntı ya da huzursuzluktur. Daha şiddetli olanı baş dönmesi, baş ağrısı, bulanık görme, konuşma bozukluğu ile karakterizedir.

        Saçma sapan davranışlar, anlamsız öfke patlamaları olur. Şekeri düşen tartışmacıdır ve tartışmalarında uzlaşıcı değil kavgacıdır. Bazen bu davranışları sarhoşlukla ilgili sanılır.

        Kan şekeri düştükçe sık yemek yenir. Özellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar tüketilir. Bunlar reçel, dondurma, tatlı ve unlu mamüllerdir. Onca çabaya rağmen kilo verememenin nedeni çok kez reaktif hipoglisemidir.

        Glisemik indeks nedir?

        Besinlerin kan şekerini yükseltme kapasitesi demektir. Buna göre besinler yüksek, orta, düşük glisemik indeksli besinler olarak sınıflandırılırlar. Glisemik indeksi yüksek olan besinler rafine besinler olarak bilinirler. Bunlar şeker, bal, reçel, mısır, beyaz un, patates, pirinç vb. olup kısıtlı tüketilmelidir. Kepek ekmeği, yulaf, mercimek, baklagiller ve meyveler ise glisemik indeksi düşük besinler olup daha rahat tercih edilirler.

        Reaktif hipoglisemi tanısı nasıl konur?

        Kesin tanı şeker yükleme testi ile konur. Bu test sabah aç karına 75 gram glukoz içirilerek yapılır. İlk saatler içinde insülin düzeyleri yüksek, ikinci saatten sonra kan şeker düzeyleri düşük ise tanı, reaktif hipoglisemidir.

        Diyabetik hipoglisemi'den farkı nedir?

        Her ikisinde de hipoglisemi bulguları benzerdir. Ancak diyabette daha ağır, komaya kadar sürükleyebilen bir hipoglisemi söz konusudur. Reaktif hipoglisemi ise bu kadar ağır seyretmez.

        Reaktif hipoglisemi neden olur?

        Çok kez insülin direnci ile birliktedir. İnsülin direnci olanların kanında zaten yüksek düzeyde insülin vardır. Pankreas şekerli besinler ile uyarılınca insülin düzeyi daha da artar ve kan şekeri hızla düşer.

        Bu bağlamda reaktif hipoglisemi şeker hastalığının ayak sesidir. İnsülin direnci, diyabet yolunda atılan ilk adımdır. Önlem alınmazsa en geç 10-15 yıl sonra diyabet ortaya çıkar.

        Reaktif hipoglisemiye yol açan ilaçlar nelerdir?

        En başta aspirin gelir. Diğerleri sülfamit grubu antibiyotikler, kinin türevleri ve beta blokerlerdir. Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan oral anti diyabetikler ve insülin ise doğrudan hipoglisemiye yol açan ilaçlardır.

        Ne yapmalıyız?

        Az ve sık aralıklarla beslenin. Üç ana üç ara öğün yetmez, 2-3 saat aralıklar ve küçük öğünler ile günde 5-6 kez beslenin. Şeker ve şeker ürünlerinden uzak durun. Tam tahıl, baklagil ve sebze tüketimine öncelik tanıyın. Meyveleri tek başlarına değil, kepekli ekmekle birlikte tüketin. Beyaz un, pirinç ve patates tüketimini azaltın. Ağır spor yapmayın. Bol su için, sigara ve alkolden uzak durun.

        Şekeriniz düşünce sakın çikolata, tatlı, bal ile telafi etmeye kalkışmayın.

        Hipoglisemi bulguları

        * Açlık hissi

        * Terleme

        * Çarpıntı

        * Baygınlık

        * Sinirlilik

        Diğer Yazılar