Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta yayınladığımız genç işsizliği ile ilgili yazı dizisi, pek çok gencin sesi olmak yanında, bu sorunu çözmeye yönelik projeleri de ortaya çıkardı. Bir tanesi uluslararası eğitim şirketi Pearson’un, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliğiyle oluşturduğu iş pasaportu programı. Pearson 25 ülkede araştırma yapmış ve şunu sormuş:

        İş dünyası gençlerden ne bekliyor?

        Üç şey: Bilgi, ki bu üniversitede veriliyor.

        Beceri, bu işletmelerde zaman içinde ediniliyor.

        Davranış, işte bu eksik!

        Davranıştan kasıt şu, gençlerde takım oyunculuğu, problem çözebilme, liderlik yeteneği, sorun çözme, çözümleri başkalarına iletebilme ve iletişim becerileri eksik. Bu da iş bulsalar bile bir yıl içinde işverenin onlardan vazgeçmesine neden oluyor. Pearson, Türkiye’de 150 büyük şirketle araştırma yapmış. Şirketlerin gençlerin sahip olduğu davranışsal becerilerde beklentisi 95 ise, gençlerin sahip olduğu 45 çıkmış.

        İYİ CV ÇÖZÜM DEĞİL

        Oysa gençlerin CV’lerine baktığınızda söyleyecek hiçbir şey yok. Fakat işte o CV işe yaramıyor. Şirketler CEO adayı istemiyor, ara kademe eleman istiyor. Gençler de aldıkları eğitimi, işyerinde ortak çalışmak, çözüm yaratmak, sorun çözmek konusunda kullanamıyor.

        Pearson Türkiye’nin eğitim programı 300 saati kapsıyor. Bunun 120 saati iş ingilizce’si. Geri kalanı da işyerinde etkililik, liderlik becerilerini geliştirme, özyönetim becerileri, takım çalışması gibi başlıkları içeriyor.

        ÜÇ ÜNİVERSİTE

        BÜYEM Müdürü Dr. Tamer Atabarut, Pearson’un bir parçası olan Edexcel tarafından geliştirilmiş bu programın, Türkiye’de istihdam edilebilirliğin artırılmasına ve mesleki eğitimin güçlenmesine katkı sağlayacağını söylüyor. Bu programın, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi’ne dayandığını da vurguluyor.

        Eğitimin İstanbul ayağına İzmit’teki Elginkan Vakfı destek veriyor. Vakıf bugüne kadar 330 bin kişiye eğitim vermiş. Ve örneğin çok ilginç bir atölye kurmuş. Avrupa’nın en gelişmiş kaynak atölyesi. Bu atölye ara elemanın gidip kaynak eğitimi alması için yapılmış. Pearson, İzmir’de Ekonomi Üniversitesi, Ankara’da da TOBB Üniversitesi ile işbirliği yapıyor. Gençler, 300 saatlik eğitim için bin 750 lira ödüyor.

        İş Pasaportu programı için aralarında Tüpraş, Migros, Boyner, Hyundai, Carrefour ve Yıldız Holding’in de bulunduğu pek çok grupla görüşülmüş. 2015’te bu konuda yapılacak işbirliklerini de açıklayacaklar.

        GENÇLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ...

        Genç işsizler, sesinizi duyurmak istiyorsanız, ishayati@htgazete. com.tr’ye CV’nizi gönderin.

        Tuzla çalışan makineyi dünya markasıyla üretecek

        Özellikle sigara yasağının ardından açık hava ısıtma pazarında büyük bir atağa kalkan UFO, soğutma pazarına da girdiğinde mevsimsel nedenlerle finansal sıkıntıya girerek üretimi durdurmuştu. UFO şimdi Yönetim Danışmanı Prof. Dr. İlhami Karayalçın ile masaya oturarak yeni bir döneme giriyor. Geçtiğimiz günlerde Ufo Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Yeşil ile bir araya geldik.

        Yeşil, Türk Barter ile anlaşma yapmış. 45 milyon liralık ürünü stokta kalan şirket, ürünlerin 20 milyonluk kısmını eritmiş. Şimdi gerek iç pazar gerekse ihracat için yeni ürünler geliştirip fason üretim yaptıracak. Bunlardan bir tanesi yurtdışı pazarlarda çok güçlü olan bir beyaz eşya markasıyla olacak.

        Çamaşır ve bulaşık makinelerinde bir yeniliğe imza atarak makinelerin sofra tuzuyla çalışabilmesini sağlayan bir reaktör geliştirdiklerini belirten Yeşil, “Deterjan yerine kullanılan tuz önce bir elektrokimyasal reaktörden geçerek ayrıştırılıyor sonra yağ, protein ve kir çözücü sodyum hidroksite çevriliyor. Geleceğin teknolojisi olarak görülen bu sistemin patent süreci bitmek üzere” dedi.

        Diğer bir ürün de Bitki Çayı Demleme Makinesi. Yeşil’in verdiği bilgiye göre özellikle kokulu bitkilerden maksimum fayda elde etmek için 70 derecenin altında suda demlenmesi gerekiyor. Bu makine, her bitki için farklı demleme şartlarını hafızasında tutuyor. Uzun araştırmaların ardından klima üretimine de başlayacaklarını anlatan Yeşil, Türkiye’de ilk defa havayı kurutmayan ve nem dengesini koruyan klimanın UFO markasıyla üretileceğini söyledi. Şirketin bir diğer yeniliği de ütüleme sistemleriyle ilgili olacak. Burada da ütü ile ütü masasının birlikte çalıştığı bir ürün satışa sunulacak.

        Şirket tüm bu ürünlerle şu anda 100 milyon lira olan ciroyu 5 yılda üçe katlamayı hedefliyor.

        Diğer Yazılar