Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Deri ihracatında payı artıyor 2014’te ayakkabı ilk sırada

        Ayakkabı, Türkiye deri ürünleri ihracatında ilk kez 2014 yılında yüzde 39 ile ilk sıraya çıktı. Deri giyimin payı yüzde 29, yarı mamul ve bitmiş deri yüzde 17.7, saraciye yüzde 13.3 oldu. Matraş, “Türk deri ürünleri ve İtalyan deri ürünleri arasında kalite açısından fark yok. Birim fiyatlarına baktığımızda İtalya’nın bazı alt ürün gruplarında bize kıyasla 5-6 kat daha yüksek fiyatlarla ihracat yaptığını görüyoruz. Bizim de bu rakamlara çıkmamız için Türk ürünlerine yönelik algıyı değiştirmemiz ve kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Ucuz ürün üreten ülkeleri kendimize rakip görmekten vazgeçmeliyiz” diyor.

        GÜVENİLİR AYAKKABININ AMBLEMİ BU OLACAK

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2014’ün son ayında, gümrükte 33 bin çift ayakkabının sağlığa aykırı olduğunun saptandığına dair açıklama yaptığında, Türkiye Deri Tanıtım Grubu (DTG), bu sorunla mücadele çalışmalarına çoktan başlamıştı bile. Ayakkabı ithalatı DTG’yi hep rahatsız eden ve harekete geçmeye zorlayan bir durumdu. 2.2 milyar dolarlık ithalat rakamına ulaşıldığında DTG de bir eylem planı hazırlamaya başladı. Hakiki Türk Derisi sloganıyla yapılan kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları da bu planın ilk adımıydı. Ancak geçtiğimiz aylarda Çin’den ithal edilen ayakkabılarda zehirli kimyasallara rastlanması, 2007’den bu yana sürdürülen projeyi hızlandırdı ve anons edilecek noktaya gelindi.

        Türk derisini dünyaya tanıtmak üzere 2005 yılında kurulan DTG’nin, İtalya’da gerçekleştirdiği “Modanın Evrimi, Türk Derisinin Hikâyesi” sergisi için bir araya geldiğimiz DTG Başkanı Erdal Matraş ile 2015 hedeflerini konuşurken bu konu da gündeme geldi. Matraş, mart ayında bir kampanyayla duyuracakları projede ürünlerin üzerinde Hakiki Türk Derisi logosunu kullanacaklarını anlattı ve ekledi:

        “Tüketiciye, ‘Bu logoyu gördüğünüz yerde içiniz rahat etsin’ diyeceğiz. O ürünün kimyasallar içermediğini bizim tarafımızdan kontrol edildiğini, takip edildiğini söyleyeceğiz.”

        RUSYA VE ÇİN SIKINTILI

        2014 yılı deri ihracatı, ana pazarlar Rusya, Ukrayna ve Çin’de yaşanan sıkıntılar nedeniyle yüzde 4 oranında düşüşle 1.9 milyar dolar oldu. Çin’de değişen iktidar partisinin Hong Kong ile ticareti vergilendirmesi, bu ülke üzerinden yapılan ihracatı sıkıntıya sokmuş. Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Rusya ve Ukrayna pazarında da talep yüzde 30’a yakın gerilemiş. DTG’nin önem verdiği pazarlardan biri de İtalya.

        Ve İtalya’nın Floransa şehrinde düzenlenen Piti Erkek Giyim Fuarı ile eşzamanlı olarak düzenlenen sergi bu nedenle de önem taşıyor.

        ‘Gençler deri mühendisliğini seçsin’

        Hakan Yıldırım, Bora Aksu, Zeynep Tosun, Gül Ağış, Aslı Filinta, Tuba Ergin, Ece Gözen ve Emre Erdemoğlu’nun, Türk derisi ve aksesuvarlarıyla hazırladıkları koleksiyon, Görkemli Palazzo Capponi binasında, Vogue İtalya ev sahipliğinde sergilendi. Sergiyi yaklaşık 2 bin kişi gezdi. Aynı serginin bir başka bölümünde de TOD’S markasının tasarımcısı Andrea Incontri’nin Türk derisi kullanıp, Türkiye’de üretilen parçalardan hazırladığı koleksiyon yer aldı. Türk deri tasarımcılarının en önemli farkı, deriyi, ceket ve mont dışında elbise olarak da başarılı bir şekilde tasarlayıp üretebilmeleri. Matraş’ın verdiği bilgiye göre üniversitelerde deri mühendisliği bölümlerinde derinin dış yüzeyi başarılı bir şekilde işleniyor. Bu bölüm mezunları son dönemde çok iyi şartlarda iş buluyor.

        Diğer Yazılar