Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şişecam’ın Gebze’deki 40 milyon liralık Ar-Ge merkezini bize tanıtan Kırman “Rusya’da konsodilasyon beklentisi var. Fırsat olursa şirketlerle ilgileniriz. Oradan ihracat mantıklı” dedi

        Şişecam Topluluğu, 2020 yılında dünya üçüncüsü olma hedefine ulaşmak için, inorganik büyüme fırsatlarına bakıyor. Türkiye’de mağazacılık alanında da büyümeye hız veren grup, yurtdışındaki ilk mağazasını Milano’da açmaya hazırlanıyor.

        Şişecam Başkan vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman ile, Gebze Çayırova’da 40 milyon lira yatırımla kurulan Ar-Ge merkezini geziyoruz. Dünyanın sayılı Ar-Ge merkezlerinden olan Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 120 tam zamanlı araştırmacı görev yapıyor. Merkezde, önümüzdeki dönemde piyasaya çıkacak çok ilginç yeni ürünler var. Kırılınca dağılmayan cam, ışığa göre renk değiştiren cam, içindeki ürünü daha uzun süre taze tutan cam, bunlardan bazıları. “Çin’den, Almanya’dan, İngiltere’den üniversite temsilcileri, şirketler gelip merkezi ziyaret ediyor” diyor Kırman.

        RUSYA’DA FIRSAT VAR

        44 üretim tesisinin 25’i yurtdışında olan Şişecam için Kırman, dünya üçüncülüğü hedefini yakalayabilmek için organik büyüme dışında inorganik büyümeye de ihtiyaç duyduklarını vurguladıktan sonra konu Rusya pazarına geliyor. Bu pazarda yüzde 20 paya sahip olduklarını hatırlatan Ahmet Kırman, “Rusya’da konsolidasyon beklentisi var. Fırsat olursa oradaki şirketlerle de ilgilenebiliriz. Kurdaki son durumdan sonra Rusya’ya ihracat yapmak akıllıca değil. Ama oradan Avrupa’ya ihracat mantıklı” diyor.

        ENERJİ TASARRUFU

        Türkiye’deki fabrikalarında yıllık doğalgaz tüketimi 1.4 milyar metreküp, elektrik tüketimi de 1.1 kilovatsaat olan Şişecam Topluluğu için enerji büyük maliyet kalemlerinden birini oluşturuyor. 1 kilogram camın eritilmesi için 1100 kcal enerjiye ihtiyaç var. Bunun geçmişte 1300 kcal seviyesinde olduğunu anlatan Ahmet Kırman, fırınlardaki kaçakların azaltılmasına yönelik çalışmalarla enerji tüketimini minimuma indirmeyi hedeflediklerini anlattı. Kırman, “Son 25 yılda bu maliyet yüzde 40 düzeyinde düşürüldü” dedi.

        ‘YENİ KONUTTA GUARDIAN MARKA CAM KULLANILDI’

        Ar-Ge merkezindeki sohbette, Şişecam’ın, dünyanın bütün şirketlerinin ihalesine girdiğini anlatan Ahmet Kırman, bazı ülkelerin, kendi şirketlerini korumak için yabancıları ihaleye almadığını söyledi, “Mesela ABD’de geçenlerde yapılan bir ihaleye bizi almadılar, kendi kıtalarını tercih ettiler” dedi. Sohbette Kırman’a, “Cumhurbaşkanlığı konutunun camlarını siz mi verdiniz?” şeklinde bir soru da yöneltildi. Kırman, “Biz almak isterler mi diye sorduğumuzda, onlar zaten almışlardı. Guardian marka cam kullandılar” karşılığını verdi.

        RENGİ DEĞİŞEN BARDAK

        2014 yılında geliştirilen yeni ürün ve teknolojilerin sayısı 44 oldu. Bunlardan 10 tanesi ticari ürüne dönüştü. Toplam 20 üründe patent alan grubun şu anda üzerinde çalışılan 4 projesi de şöyle:

        CAM AMBALAJ: Dağılmayan/ parçalanmayan cam şişeyle ürün daha güvenli hale geliyor.

        CAM ŞİŞE: Anti-bakteriyel cam süt şişesi ile günlük sütün raf ömrü 3’ten 6 güne çıkabiliyor.

        DÜZCAM: Atermik camlar ile ısı ve ışığı kontrol etmek mümkün. İlk etapta oto sunroof’larında kullanılacak.

        CAM EV EŞYASI: Ortamdaki ışığa göre renk değiştiren bardaklar, kadehler, vazolar estetik görünüm sunuyor.

        Diğer Yazılar