Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2012 yılından bu yana yönettiği “Bağımsız Kadın Direktörler” (BKD) projesi, çok kısa sürede somut sonuçlar almaya başladı. Danışma Kurulu, halka açık şirket yönetim kurullarında kadın üye oranının 2023’e kadar yüzde 23’e ulaşmasını hedefliyor. Şu anda oran yüzde 11.7. Projeyi yürüten üyeler, halka açık şirketlerden bir lot hisse alarak online yönetim kurulu toplantılarına giriyor ve soruyorlar: “Kadın yönetim kurulu üyesi oranınız niçin düşük?”

        Geçtiğimiz yıl 60 şirketin yönetim kuruluna girilmiş, bu yıl sayı 150’ye çıkacak. Bu arada Borsa İstanbul’daki 186 şirketin yönetim kurulunda hiç kadın üye yok.

        8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Sabancı Holding’de bir araya geldiğimiz Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Dr. Melsa Ararat, BKD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Nakiye Boyacıgiller ve Üniversitenin Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın katılımıyla gerçekleşen sohbette Melsa Ararat, projeye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan da destek geldiğini söylüyor. Babacan, İsveç Başkonsolosluğu desteği, Egon Zehnder’in stratejik işbirliği ile yürütülen proje çerçevesindeki kampanya kararının, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka açık şirketlerin yönetimine kadın kotası tavsiyesiyle örtüştüğünü görünce, destek mesajı göndermiş. Türkiye’nin dönem başkanlığında ilk defa başlatılacak yeni bir yapı, W-20 (Kadın-20) üzerinde çalıştıklarını ifade etmiş. Kadınların iş dünyasındaki rolünü ve etkinliğini artırmaya yönelik yeni yapının G-20’de genel kabul gördüğünü vurgulamış.

        BKD projesinin kadının iş dünyasındaki rolünün güçlenmesi yönündeki öncü çabalarını ve şirket yönetim kurullarında daha fazla kadının yer almasına yönelik Babacan’ın mesajı, kampanyanın başlama vuruşu olarak kabul edilmiş, Ararat, hazırlanacak deklarasyona Borsa İstanbul’a kote şirketlerin imzalaması çağrısı yapacaklarını, uluslararası yatırımcıların bu konunun üzerinde durduğunu belirtti.

        ‘İLK İMZAYI BİZ ATARIZ’

        Güler Sabancı, bir süre önce Alman Siemens’in global yönetim kuruluna girdiğini, Siemens’in yönetiminde kadın oranının yüzde 30 olduğunu anımsatarak, “BKD’nin çağrısına ilk imzayı biz atarız” diye ekledi.

        Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ilk işe alışlarda kadın-erkek oranını yakından izliyor. 10 yıl önce Sabancı Grubu’nda yeni işe girenlerde kadınların oranı yüzde 30 iken bugün yüzde 42-43’e çıkmış. Sabancı, bunun yüzde 50-50 olmasını istediğini belirterek şu bilgileri verdi:

        2014’te holdingde terfi alanların yüzde 49’u kadınlardan oluştu.

        Yöneticilere, “Terfi tekliflerinizin içinde en az bir kadın olmalı” diyoruz.

        Diğer Yazılar