Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul, Bartın, Eskişehir, Kahramanmaraş, Tekirdağ’dan 22 kadın, 12 hafta boyunca her perşembe İstanbul’da buluşup liderlik, iletişim, piyasa analizi, finansal okuryazarlık, rakip analizi, ürünfiyat stratejisi dersi alacak, eğitimin sonunda global oyuncuların karşısına çıkacak. Bu, Boyner Holding’in, Uluslararası Finans Kurumu –IFC (World Bank Group) işbirliğiyle başlattığı “İyi İşler” projesinin ilk ayağı.

        Boyner Holding, özel markalarının üretimini yapan toplam 342 tedarikçi içindeki 63 kadın tedarikçiden 22’sini seçmiş. Demiş ki, “Sizinle yıllardır çalışıyoruz. Bu işbirliğinden memnunuz. Ama global satın almacılar da var. Gelin size eğitim verelim, işinizi büyütün. Potansiyelinizin farkına varın, kapasitenizi artırın. Yeni pazarlara açılın.” Kadınların daha atak, daha cesur ve girişimci olması önemli. Çünkü IFC’nin yaptığı araştırmaya göre kadınlar tarafından yönetilen işletmeler, averajda yüzde 30’lara varan oranlarda daha kârlı işletmeler.

        Proje için, IFC’nin küçük ve orta ölçekli işletmeler için geliştirdiği “Business Edge” eğitimi programa dahil edilmiş. Uluslararası akreditasyonu olan bu program bu yolla ilk kez Türkçe’ye çevrilmiş.

        Program, sınıf eğitimlerini, koçluk hizmetini, misafir konuşmacıların anlattığı dersleri içeriyor. Ayrıca kadın tedarikçilerin bilgilerini artırarak ve bu tedarikçilerin ticari bankalar ve perakende satıcılarıyla bağlantısını güçlendirerek bu işletmelerin finansmana ve pazarlara erişiminin de geliştirilmesi hedefleniyor. Bu programla IFC ilk defa finans dışı bir kurumla işbirliği yapmış oluyor.

        Kadınları güçlendirmek, Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’in uzun süredir en önemli motivasyonlarından biri. Bunun için pek çok proje geliştirdi. “İyi İşler” de bunların en yenisi. Projeye “İyi İşler” dendi, çünkü “iyi” pek çok şeyi içeriyor. İnsan onuruna yakışan iş ortamları, çalışan sağlığı ve güvenliği için tedbir alınmış olması, kalite standartlarına uygun ürünler, bunlar hep “iyi”nin alt başlıkları.

        İHTİYAÇ ANALİZİ

        Önceki gün IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos’un da olduğu bir toplantıyla anlaşmayı duyuran Ümit Boyner, Türkiye’de kadın girişimci oranının yüzde 8 olduğunu anlatırken, “Bizim hazır giyim üreticilerimizin bulunduğu tedarik ağımızın yüzde 18’ini kadın girişimciler oluşturuyor” dedi. Bu programdan önce bir ihtiyaç analizi yaptıklarını anlatan Boyner, kadın girişimcilerin en çok şikâyetçi oldukları konuları da şöyle sıraladı:

        “Daha az sermayelerinin olması, çünkü üzerlerinde teminat gösterebilecekleri mal varlığının bulunmaması. İstihdama katılımlarının düşük olması ve dolayısıyla profesyonel yaşama dair bilgilerinin az olması. Piyasanın, özellikle patronlar dünyasının, hâlâ çok erkek egemen olması ve bir kadın olarak bu piyasada varlık göstermenin zorluğu.”

        Başlangıçta 22 kadın. İşini, evini bırakıp eğitime gelecek.

        Sonra o kadınlar, yanlarında çalışan kadınlara el verecek.

        Bu, projenin ilk adımı.

        Ümit Boyner, “Bir süre sonra yeni bir programı daha açıklayacağız” derken, bir de ekleme yaptı: “Bu benim kişisel motivasyonum. Dileğim bunun pek çok başka şirkete yayılması.”

        BANKAYA GELEN KADIN, BİRDEN FAZLA ÜRÜNLE İLGİLENİYOR

        ■ Türkiye’de tam zamanlı çalışanların sadece yüzde 22’si kadın.

        ■ Türk şirketlerinin sadece yüzde 5’inde kadınlar üst düzey yönetimde yer alıyor.

        ■ Bankalar için kadın girişimciler müthiş bir dokunulmamış müşteri kitlesi anlamına geliyor.

        ■ Kadın bankayla temas ettiğinde birden fazla ürünle ilgileniyor (İş için kredi almaya gelip çocuğu için sunulan eğitim kredisini de talep ediyor)

        ■ Kadınların yönettiği KOBİ’lerin ihtiyacı olan ve karşılanmamış finansman ihtiyacı yaklaşık 4 milyar dolar.

        ■ Kadınlarca yönetilen işletmeler averajda yüzde 30’lara varan oranlarda daha karlı.

        ■ IFC, geçtiğimiz 3 yılda Türkiye’deki bankalar aracılığıyla kadın girişimcilere 52 milyon dolar kredi desteği sağladı.

        ■ Kadınlar borçlarına daha sadık ve kredi ödeme oranları daha yüksek.

        Diğer Yazılar