Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Alkolsüz içecek tüketimindeki büyüme, içecek devlerini daha fazla kategoride var olmaya zorluyor. Gazlı içecek üreticileri gazsız ürünlere, geleneksel ürün üretenler, dünya lezzetlerine yöneliyor. Kişi başına gelirin artmasıyla tüketimdeki büyüme de sürecek, üstelik gazlı içecek lehine değil, meyve suları, buzlu çaylar, limonata ve soğuk kahveler lehine.

        Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük meyve suyu üreticilerinden Dimes’in üçüncü kuşak yöneticisi Ozan Diren ile sohbet ettik. Ozan Diren, 1958 yılında Dimes’i kuran Vasfi Diren’in torunu. Dedesinin yenilikçiliği ve vizyonunu çok ötelere taşımış. Türkiye meyve suyu ihracatının yüzde 60’ını gerçekleştiren bir şirketi yönetiyor. Şimdi de diyor ki, ““Şarapla doğan, meyve suyuyla büyüyen şirketi gazoz, ice tea ve soğuk kahve ile içecek devi yapacağız.”

        Diren, yeni ürünlerle ölçeği büyütmenin artık bir zorunluluk olduğunu da şöyle ifade ediyor:

        “Üretimde verimliliği yakaladık, ama dağıtım verimliliği açısından ciro çok önemli. Bu yüzden yeni alanlara giriyoruz. Beş yıldızlı oteller ve yurtdışı CIP salonları için özel ürünler ürettik, beş ayrı çeşit meyve suyuyla premium alana girdik. Yeniden popüler olan gazoz kategorisinde de olacağız. Ada markasıyla bir gazoz çıkardık. Bu arada limonata pazarı çok büyüyor, burada yapacaklarımız da daha bitmedi.”

        Ev dışı tüketimin üst segmentinde kafe, restoran ve oteller, market raflarında olan bir ürünü müşterilerine servis etmek istemez. Özel ürünler bulundurmayı seçer ve bunun için de ithal meyve sularına yönelir. Ozan Diren buradaki boşluğu fark etmiş ve şimdi bu pazar için özel bir marka çıkarmış. Türk Hava Yolları dış hat CIP salonlarında, bazı restoranlarda bulunan bu meyve suyu giderek yaygınlaşacak. Çünkü iç piyasa meyve suyu tüketiminin yarısı kadar bir pazar da bu segmentte var. Şirket, portakal, ananas ve elma suyunu, cam şişede özel tasarımlı bir ambalajla sunuyor. “Dünyada tek işi bu olan şirketler var” diyen Ozan Diren, “Ev tüketiminde zaten lideriz, artık ev dışına çıkma zamanı geldi” diyor.

        Öte yandan alkolsüz içecekte büyüyen iki kategori de ice tea ve soğuk kahve. Şirket yeni bir fabrika yatırımı yapmadan, mevcut AR-GE kadrosuyla bu iki alan için de deneme üretimlerine başlamış. Ice tea’yi demleme çaydan, soğuk kahveyi de gerçek sütle hazırlayacaklar. Geçtiğimiz yılı 413 milyon lira ciroyla kapatan Dimes, önümüzdeki beş yılda 1 milyar lira ciroya ulaşmayı hedefliyor. “Bu işte çok büyük olacaksın, yoksa niş kalırsın” diyen Diren, geçtiğimiz yıl 30 milyon dolar olan ihracatı da bu yıl yeni pazarlarla birlikte 45 milyon liraya çıkaracak.

        Ozan Diren yeni ürünler denemekte haklı.

        Çünkü Türkiye’de alkolsüz içecek tüketimi geçen yıl yüzde 4.7 büyüyerek 9 milyar litreye ulaştı. Bu büyümeye en fazla katkıyı paketlenmiş su sektörü yaparken onu buzlu çay ve meyve suları takip etti. 2015’de de bu büyüme trendinin devam etmesi bekleniyor.

        LİMONATA REKABETİNDE MARKA SAYISI 14'E ULAŞTI

        Türkiye’de son yılların bir başka trendi de limonata. Ev dışı tüketimde bütün mekânlar kendi tariflerini uyguluyor. Bunun dışında içecek üreticileri de limonata rekabetinde. 2014 yılında 110 milyon TL büyüklüğe ulaşan ambalajlı limonata pazarında 14 marka tüketiciye ulaşıyor. Türkiye’de tüketilen limonun yüzde 4’ünü işlediklerini anlatan Ozan Diren, merkezi Brüksel’de bulunan “The International Taste & Quality Institute (iTQi)”nin kendilerine verdiği ödülü anlatırken, “Daha bu alanda yapacağımız yenilikler de bitmedi” diyor. Anlaşılan, önümüzdeki dönemde de yine bu alanda yeni markalar ve lezzet arayışları devam edecek.

        Diğer Yazılar