Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sloganını “Türkçe konuşan toplumun çözüm ortağı olmak” olarak tanımlamış, İngiltere'deki tek Türk sermayeli İngiliz Bankası Turkish Bank'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene ile geçtiğimiz hafta Londra'da sohbet ediyoruz. Banka, Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nin Londra Somerset House'da sergilenmesine sponsor oldu, bunu geçtiğimiz günlerde yazdık. Börteçene bu organizasyonun içinde olmaktan dolayı da keyifli. Sohbetimiz hep, bankanın çok az tanınır olması üzerine kurgulanıyor. Bu nedenle kuruluş hikâyesinden başlayarak her şeyi soruyoruz. Uzun ve ilginç bir hikâyesi var kuruluşunun ama ben burada daha çok bugün üstlendiği misyonu anlatmak istiyorum, ilginç çünkü.

        Banka İngiltere'de yaşayan Türk ve KKTC vatandaşlarına bireysel ve ticari alanda bankacılık hizmetleri sunuyor. Böyle tanımlanınca çok sıradan, fakat işin görünmeyen bir yüzü var. Uluslararası kara para düzenlemeleri nedeniyle artık ülke vatandaşı olmayanların yurtdışında hesap açması çok zor. Bankalar bu yasal düzenlemenin ardından yıllardır çalıştığı birçok müşterinin hesabını kapattı. Çünkü çok büyük cezalar ödeniyor. İşte Turkish Bank'ın varlığı bu noktada önem kazanıyor. Dedi ki Börteçene, “Bizim müşteriler güneşli günde İngiliz bankalarıyla çalışıyor, yağmurlu günde bize geliyor. İngiliz bankalarında hesap açmak çok zor olunca bize geliyorlar. Biz de hesap açmak isteyene İstanbul'da açmasını öneriyoruz. Sonra da buraya bir mektup yazıyoruz.”

        Londra'daki desteğin bir de başka bir yüzü var, çok görünmeyen. Turkish Bank Londra'nın Özel Bankacılık Direktörü Çiğdem Beyköylü, özellikle Türkiye'den eğitim için gelen gençlerin 'abla'sı olmuş. Başı sıkışan Beyköylü'yü buluyor, Çiğdem Hanım, hemen kalacak yer bulamayana evini açıyor, onlara kefil oluyor.

        Tüm bankacılık ürünlerini 'ilişki bankacılığı' konsepti üzerine kuran bir banka için bence bundan daha iyi bir ilişki kurma biçimi olamaz.

        KIBRIS BÜYÜTEÇ ALTINDA

        Türkiye'deki faaliyetlerine 1982 yılında Kıbrıs'ta kurulu olan Türk Bankası'nın İstanbul Şubesi'ni açarak başlayan Turkish Bank, Kıbrıs'taki çözüm süreci ile de yakından ilgileniyor. Kıbrıs'ta 42 bin müşterisi olan banka çözüm sürecinin tamamlanması durumunda büyük altyapı projelerinin hayata geçmesini hesaba katarak yeniden organize olmuş. Börteçene, “Böyle bir durumda dünyanın bütün büyük bankaları adaya gelir. Avrupa Kalkınma Bankası da bir yatırım bankası açta ve sadece Rum kesimine değil kuzey tarafına da bakacaklar. Ve o durumda ilk gelecekleri şube de bizimki” diyor.

        “Biz niş bulduğumuz her işi yaparız. Kıbrıs'taki 4 şubemizde İngilizler çalışıyor ve adada yaşayan İngiliz emeklilere hizmet veriyoruz” diyen Börteçene, yakında düzenli olarak Kıbrıs raporlaması yapmaya başlayacaklarını anlatırken de “Müşterilerimiz adada neler oluyor, neler olacak, sürekli bunu soruyorlar” diyor.

        KORKULAN TÜRK MAHALLESİ NASIL DÖNÜŞTÜ?

        Londra'nın Haringey, Enfield, Dalston gibi Türk mahallelerinin namı bilinir. Yıllardır göç alan bu bölgelerde olaylar bitmez. Bu bölgede bir süredir önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Somerset House'daki sergi açılışında Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Dr. Emirhan Yorulmazlar ile de sohbet ettik. Yorulmazlar, iki yıl önce göreve geldiğinde Türklerin yaşadığı bölgeyi ziyaret etmek istemiş. “Bana 'Otomobilden inmeseniz daha iyi olur, buraları pek güvenli değil' demişlerdi, dinlememiştim. Şimdi o bölgedeki değişime inanamazsınız” diyor. Somerset House'un yöneticisi Jonathan Reekie örneğin, evini o bölgeye taşımış.

        İşte özellikle ikinci, üçüncü kuşak Türk gençlerinin yatırımcı ve girişimci ruhuyla geliri artan ve dönüşen bu bölge İngiltere'nin tek Türk sermayeli bankası olan Turkish Bank UK için bir iş potansiyeli oluşturmuş.

        Diğer Yazılar