Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl 15’incı kez düzenlenen !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali 18 Şubat’ta başlıyor. Adam Curtis’ten Kazuo Hara’ya, Nic Knowland’dan Desiree Akhavan’a, bağımsız sinemanın usta ve ödüllü isimleri !f İstanbul’la birlikte ilk kez Türkiye’ye geliyor!

        Hangi filmler izlenmeli, en erken hangi filmin bileti bitti, bütün bunları kültür-sanat sayfalarında bulacaksınız. Ben if’in İstanbul’un tanıtımına nasıl katkı sağladığını merak ettim.

        Zira artık tüm sanat etkinliklerine birden fazla açıdan bakmak gerek. Birincisi, iş dünyası, bu etkinliklere katkıda bulunmak konusunda çok daha iştahlı. İkincisi İstanbul’daki bir sanatsal etkinlik çok sayıda yabancı gazeteciyi de ülkeye çekiyor, onların yazılarıyla, fotoğraflarıyla yurtdışına taşınıyor.

        !f İstanbul’a bu yıl ilk kez gelecek yönetmenlerden konuşurken Basın Koordinatörü Uğur Yüksel “Çok heyecanlılar. Bu festival için hangi yönetmen gelse, zaten benzer heyecanları yaşıyor” dedi.

        Gelip, filmleri izleyip dönmüyorlar tabii. Ben yönetmenlerin İstanbul’da en çok neyi, nereleri merak ettiklerini sordum. Hamam ve meyhaneler genellikle çok ilgi gören yerlermiş. Ama tabii şehre gelince çok başka şeylerden etkilenmişler. Yüksel, ekibi topladı ve geçmişteki yönetmen ziyaretlerinin sonrasında yaşananları derledi.

        !f İstanbul’un geçmiş konuklarından kalan en güzel şey, sonrasındaki film projelerine fikir ya da görüntü olarak İstanbul’u dahil etmeleri olmuş. Tam da bir film festivalinden beklendiği gibi. Bakın neler olmuş?

        - Bu yıl !f İstanbul’un en büyük ilgi gören filmlerinden “Masumiyet Müzesi” filminin yönetmeni Grant Gee, 2012’de İstanbul’a !f İstanbul’un konuğu olarak gelmişti. O günlerde romanı okuyan Gee, İstanbul’a geldiğinde de müzeyi görmüş ve çok etkilenmiş. Ardından Orhan Pamuk ile tanışıp birlikte film fikrini geliştirmişler. Hem Pamuk’un kitaplarından hem de Gee’nin İstanbul’a bakışından ortaya çıkan kurgu-belgesel ve sanat filmi geçtiğimiz ay da Londra’da gösterime girdi.

        - Benjamin Smoke, Chain ve Ziyaret Saatleri gibi filmleriyle tanınan yönetmen ve güncel sanatçı Jem Kohen, iki yıl önce yarışma jürisi olarak İstanbul’a geldiğinde, 2013’ün meşhur sisli gününde kamerasını alıp sokaklara çıkmış. Bu görüntüleri bu yıl festivalde de gösterilecek Counting filminde kullanmış.

        - Dünyaca ünlü besteci Michael Nyman, sıkı bir futbol meraklısı. İstanbul’a geldiğinde de Beşiktaş maçına gitmiş ve maçı videoya almış. Bunlar !f İstanbul blogunda yer almış.

        - Dünyaca ünlü bağımsız yönetmen Hal Hartley, 2002’de !f İstanbul’un konuğu olmuştu. İstanbul’dan çok etkilenen yönetmen 2006’da çektiği klasik filmi Fay Grim’de İstanbul’a da yer vermiş.

        - Festivalin ilk yılında İstanbul’a o dönemdeki eşi Rachel Weisz ile konuk olan Darren Aronofsky de İstanbul’dan çok etkilenerek ayrılmış. Festival komitesi, “Hâlâ bir İstanbul hikâyesi bekliyoruz kendisinden” diyor.

        ŞEHİRDEN ETKİLENİP FİLMLERİNDE KULLANIYORLAR

        Jem Kohen, iki yıl önce yarışma jürisi olarak geldiğinde, 2013’ün meşhur sisli gününü görüntüleyip filminde kullanmış.

        Diğer Yazılar