Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016, yine kadınlarla ilgili sosyal sorumluluk projelerinin, holding desteklerinin konuşulduğu ve bu konuda herkesin elini taşın altına koyduğu bir yıl olacak. Fakat sadece kadın istihdamı değil, eve kapanmış kadınları da düşünmek gerek. İstihdama katılma şansı olmayan, ama var olduğunu hissetmek isteyen kadınları. Bu konuda sevimli bir kitaba çarptı gözüm.

        Türkiye’nin 35 yıllık ambalaj üreticisi Korozo, ürün geliştirirken fikir almak istediği kadınlardan ilginç sorunlar ve çözüm önerileri gelince ‘Bunları niçin bir araya getirmeyelim’ demiş ve zamankazan.com adlı bir platform oluşturmuş. Kurban Bayramı’ndaki kavurmaları pet şişeye koyup buzluğa atanlar, 3 saatte yemeye hazır turşu kuranlar, pek çok ilginç fikir ve öneri gelmiş. Hatta erkekler de bu projeye ilgisiz kalamamış, onlar da annelerinin sırlarını yazmışlar. Sonuçta Türkiye’nin dört bir yanından 10 bin kadın, tam 47 bin pratik fikrini yazmış. İşte o fikirlerden 300’ü 131 sayfalık bir kitapta toplanmış. Kitap 10 lira fiyatla satılıyor. Bence o bilgilere ihtiyacınız olmadığını düşünseniz bile alın. Çünkü geliri Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na gidiyor. Gerçek bir fayda zinciri.

        İhtiyaçlar piramidinin en üstünde ‘kendini gerçekleştirme’ var. Karnı doyan, kendini güvende hisseden, ait olma ve sevgi görme gereksinimleri tam olan, değer gören kadın ya da erkek, hepsinin sonrasında “Peki ya ben?” diyor. İşte bu tür projeler, insanlarda bu ihtiyacın giderilmesine de vesile oluyor.

        MİSAFİR GELDİĞİNDE

        Türkiye’de 100 haneden 28’i çöp poşeti kullanıyor. Yıllık ortalama 3.5 paket tüketiliyor. Yani 360 günün sadece 60’ında çöp torbası kullanımı var. Bunun dışında, ihtiyaçtan fazla kullanılmasın diye marketlerin delerek kullanıma sundukları poşetler iç içe geçirilerek çöp torbası yapılıyor. Oysa bunların sızdırmazlık özelliği yok. Fransa’da çöp torbası kullanımı yüzde 70, İngiltere’de ise kullanmamak yasak. Koroplast Pazarlama Müdürü Lizi M. Yılmaz, “Türkiye’de hanımlar genellikle misafir geldiğinde kullanıyor, sonra yine market poşetlerine yöneliyor” diyor.

        KADINLARIN DERTLERİ, ÜRÜN GELİŞTİRİRKEN KILAVUZ OLDU

        - Kadınlardan alınan geri bildirimlerle banyo için içini göstermeyen lavanta kokulu çöp torbaları yaratıldı.

        - Kediler için hijyenik, pratik kedi kumu torbası geliştirildi.

        - Ebeveynlerin dışarıda hayatlarını kolaylaştırmak için bebek bezi torbası üretildi.

        - Kullanıldıktan sonra yapışıp ucu bulunmayan streç film, kadınlar için stres film olarak tanımlanıyordu. Kesme bıçağı hediyeli özel bir kutu tasarlandı.

        - Kurban Bayramı’nda kadınlar çok fazla buzdolabı poşeti kullandıklarını, etlerini buzdolabı poşetlerinde dağıttıklarını ve kendi etlerini dipfrizde sakladıklarını söyleyince kemikli etler için daha kalın ve delinmeyen buzdolabı poşetleri üretildi.

        Diğer Yazılar